Back to top

Hogyan tároljuk a mézet?

Német kutatók különböző helyeken tárolt mézek vegyi összetételének változását és fogyaszthatóságát vizsgálták két éves időszakban. A mézek többsége két év után még a német mézelőírásnak megfelelő összetételt mutatott. A legjobb eredményt a száraz, hűvös (12 fok) fénytől védett kiüvegezett mézeknél, és a „méhesházban” tartottaknál figyelték meg.

A magyar méhészek élete manapság annak ellenére feszült, hogy elméletben azt a természetközeli szakmát gyakorolják, mely az embert nyugodttá és kiegyensúlyozottá teszi. Köszönhető ez elsősorban a hosszan tartó télnek, amelynek általában nem kellene aggasztani a méhészt, amennyiben jól telelt be ősszel, de amely idén néhány családnál el is választhatta a fürtöt a mézkészlettől (A cikket lásd itt)  Az aggodalom másik okát képezi  a 300 ezer hektárnyi neonikotinoidos repce közelgő virágzása, melynek a következményeit még nem láthatjuk, csak várhatjuk.

Jó hír viszont, hogy az Európai Parlament által magyar kezdeményezésre elfogadott mézjelentés olyan garancia, mely talán már jövő év végére, azaz másfél év múlva jogszabályokkal (az Európai Unió malmai lassan örölnek) kiküszöböli, hogy hamisított vagy rossz minőségű méz kerüljön az európai piacokra. Persze nem szeretnénk senkit arra ösztönözni, hogy addig ne adja el a mézét, De:

Jó tudni, hogy mézünket hogyan érdemes raktározni, ha nem akarjuk mindjárt pergetés után piaci áron eladni, hogy akár még évek múlva is megfelelő minőségű maradjon. 

A hohen neudorfi Méhészeti Kutatóintézet munkatársai négyféle méz minőségi változását figyelték meg különböző raktározási körülmények között. Arra voltak kíváncsiak, hogy miként befolyásolják a a raktározási körülmények illetve a feldolgozottság foka a méz minőségét.

Kétféle tavaszi és kétféle nyári mézet vizsgáltak (16,4 – 17,8 víztartalom mellett). Mindegyik mézmintát három különböző módon dolgozták fel: egy részüket üvegekbe töltötték, másokat az üvegezés és kristályosodás előtt kevergették és a harmadik mézmintát hat hónapon keresztül vödrökben tárolták, majd lassú melegítéssel a keverhetőségig folyósították, keverték majd üvegezték. Ezek közül mindegyik mintát részben egy 12 fokos állandó hőmérsékletű mézraktárban, illetve szobahőmérsékletű helyiségben (20 Celsius fok) továbbá méhesházban tároltak. Az utóbbiban a hőmérséklet természetesen ki volt téve a folyamatos hőingadozásnak.

A két éves tárolás során a kutatók hathavonta megvizsgálták a mézek legfontosabb minőségi paramétereit: ízét és illatát, színét, állagát, víztartalmát, az invertázaktivitást és a HMF-tartalmat (a mézet nagyrészt alkotó gyümölcs -és szőlőcukor bomlásterméke a HMF, a hidroxi-metil-furfurol /a szerk.).

A kutatók számítottak arra, hogy a hűvös raktárban tárolt kiüvegezett méz mutatja majd (német mézrendeletnek megfelelő) a legjobb minőséget, és ez így is volt, de meglepte őket, hogy a méhesházban tárolt méz, ahol a hőmérséklet a két év során -12 és 30 Celsius fok között ingadozott szintén jó paramétereket mutatott, sokkal jobbakat, mint az állandó szobahőmérsékleten tartott mézek. A szobahőmérsékleten tartott mézek enzimaktivitása a határérték alá csökkent és a HMF tartalom három esetben túl magas volt.  

A kutatók következtetése az volt, hogy leginkább akkor marad meg a méz minősége, ha hűvös száraz helyen feldolgozott állapotban tárolják.

 

A témához kapcsolódó másik érdekes cikkünk : Ehető-e a közel 50 éves méz?

Ajánljuk még:

Varroa atka számlálás

Forrás: 
Deutsches Bienenjournal 2018/3

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Minden, amit a rostokról tudni kell - 14 magas rosttartalmú élelmiszer

Tudjuk, hogy a szervezetünknek rostra van szüksége, de azt is, hogy miért? A szervezetünk nem tudja kellően megemészteni a rostokat, de pont ezért van szükségünk rájuk, hogy edzésben tartsuk. Ezek a tápanyagok segítenek szervezetünknek szabályozni például a cukrokat, ezáltal kordában tartva az éhségérzetet.

Betakarítónap a helyi termékekért

Egyre inkább visszatérnek a termelésbe az olyan gazdák, akik nemcsak minél finomabb és jobb, hanem egyben egészséges termékeket akarnak kínálni az embereknek, és ez egyre inkább bekerül a köztudatba. A Reziben tartott Gyümölcsoltó és –betakarító Nap évek óta kiváló alkalmat nyújt, hogy olyan gazdálkodók is bemutatkozzanak a nagyközönségnek, akik egyelőre kicsiben termelnek.

Nem csak vakarózásra használják a fiatal üszők a keféket

A tejelő szarvasmarhák természetes ösztöne, hogy tisztogatják magukat és vakaróznak. Ha lehetőségük van rá, kortól függetlenül az összes jószág előszeretettel használja napi szinten az automata keféket. A Journal of Dairy Science tudományos lapban megjelent kutatás azonban elsőként jellemzi a nem motoros kefék használatát az elválasztott tejelő üszők körében.

A jövőben megduplázódhat a tengeri élelmiszer fogyasztásunk

Egy új kutatás szerint 2050-re a világ lakossága kétszer annyi tengeri élelmiszert fog fogyasztani, mint jelenleg. A halak, puhatestűek vagy rákok iránti megnövekedett kereslet ellenére a fenntartható halászat felé való fordulás segíthet az alultápláltság kezelésében és az emberiség környezeti lábnyomának csökkentésében.

Drágám, lekapcsolnád kérlek a világító leandert?

2017 decemberében a Massachusettsi Műszaki Egyetem (MIT) kutatói bejelentették, hogy megtalálták a módját, hogyan hozhatnak létre fényt kibocsátó növényeket. Ezt úgy érték el, hogy speciális nanorészecskéket ágyaztak a vízitorma növény leveleibe, amelyek lehetővé tették, hogy közel négy órán keresztül halvány fényt bocsássanak ki.

Omega-3: a gyulladáscsökkentő csodaszer

Az omega-3-ak azok a jótékony hatású zsírok, amelyek halakban, egyes kagylókban, valamint magvakban, diófélékben és azok olajaiban találhatók. Ezek a zsírsavak kettős feladatot látnak el: szerepet játszanak a gyulladáscsökkentő vegyületek létrehozásában, és segítenek a gyulladásos markerek termelődésének visszaszorításában is.

Sri Lanka egyelőre letett ambiciózus biogazdálkodási tervéről

Sri Lanka a világon elsőként szerette volna organikussá átalakítani a mezőgazdaságát, ennek keretében teljes tilalmat rendelt el a műtrágyák importjára.

Fogyasztása kínzás, boldogság és függőség egyben

Napjainkban egyre nagyobb a keletje a chilipaprika-termékeknek, és egyre többen kezdenek bele a termesztésébe is. A termesztők számos hazai és nemzetközi versenyen mérhetik össze a paprikából készített különféle termékeiket, amelyek mind inkább előfordulnak mindennapjaink étkezésébe, valamint a hazai gasztronómia is szívesen nyúl a chilis termékekhez.

Társadalmi támogatás nélkül nincs zöld átmenet - Luxemburgi tanácskozás

Az életszerű zöld átmenet sikeréhez elengedhetetlen a társadalmi támogatottság, ez azonban csak akkor képzelhető el, ha az élelmiszerárak nem szabadulnak el, az élelmiszerellátás folyamatosan biztosított marad, és a gazdák sem lehetetlenülnek el – hangsúlyozta Nagy István az uniós tagállamok minisztereiből álló Mezőgazdasági és Halászati Tanács október 11–12-i luxemburgi ülésén.

Kezdődik a sütőtök-szezon

Magyarországon évről évre növekszik a sütőtökfogyasztás – derül ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) körképéből. Az üzletekben, piacokon is érdemes a kiváló minőségű hazai fajtákat választani.