Back to top

Hogyan tároljuk a mézet?

Német kutatók különböző helyeken tárolt mézek vegyi összetételének változását és fogyaszthatóságát vizsgálták két éves időszakban. A mézek többsége két év után még a német mézelőírásnak megfelelő összetételt mutatott. A legjobb eredményt a száraz, hűvös (12 fok) fénytől védett kiüvegezett mézeknél, és a „méhesházban” tartottaknál figyelték meg.

A magyar méhészek élete manapság annak ellenére feszült, hogy elméletben azt a természetközeli szakmát gyakorolják, mely az embert nyugodttá és kiegyensúlyozottá teszi. Köszönhető ez elsősorban a hosszan tartó télnek, amelynek általában nem kellene aggasztani a méhészt, amennyiben jól telelt be ősszel, de amely idén néhány családnál el is választhatta a fürtöt a mézkészlettől (A cikket lásd itt)  Az aggodalom másik okát képezi  a 300 ezer hektárnyi neonikotinoidos repce közelgő virágzása, melynek a következményeit még nem láthatjuk, csak várhatjuk.

Jó hír viszont, hogy az Európai Parlament által magyar kezdeményezésre elfogadott mézjelentés olyan garancia, mely talán már jövő év végére, azaz másfél év múlva jogszabályokkal (az Európai Unió malmai lassan örölnek) kiküszöböli, hogy hamisított vagy rossz minőségű méz kerüljön az európai piacokra. Persze nem szeretnénk senkit arra ösztönözni, hogy addig ne adja el a mézét, De:

Jó tudni, hogy mézünket hogyan érdemes raktározni, ha nem akarjuk mindjárt pergetés után piaci áron eladni, hogy akár még évek múlva is megfelelő minőségű maradjon. 

A hohen neudorfi Méhészeti Kutatóintézet munkatársai négyféle méz minőségi változását figyelték meg különböző raktározási körülmények között. Arra voltak kíváncsiak, hogy miként befolyásolják a a raktározási körülmények illetve a feldolgozottság foka a méz minőségét.

Kétféle tavaszi és kétféle nyári mézet vizsgáltak (16,4 – 17,8 víztartalom mellett). Mindegyik mézmintát három különböző módon dolgozták fel: egy részüket üvegekbe töltötték, másokat az üvegezés és kristályosodás előtt kevergették és a harmadik mézmintát hat hónapon keresztül vödrökben tárolták, majd lassú melegítéssel a keverhetőségig folyósították, keverték majd üvegezték. Ezek közül mindegyik mintát részben egy 12 fokos állandó hőmérsékletű mézraktárban, illetve szobahőmérsékletű helyiségben (20 Celsius fok) továbbá méhesházban tároltak. Az utóbbiban a hőmérséklet természetesen ki volt téve a folyamatos hőingadozásnak.

A két éves tárolás során a kutatók hathavonta megvizsgálták a mézek legfontosabb minőségi paramétereit: ízét és illatát, színét, állagát, víztartalmát, az invertázaktivitást és a HMF-tartalmat (a mézet nagyrészt alkotó gyümölcs -és szőlőcukor bomlásterméke a HMF, a hidroxi-metil-furfurol /a szerk.).

A kutatók számítottak arra, hogy a hűvös raktárban tárolt kiüvegezett méz mutatja majd (német mézrendeletnek megfelelő) a legjobb minőséget, és ez így is volt, de meglepte őket, hogy a méhesházban tárolt méz, ahol a hőmérséklet a két év során -12 és 30 Celsius fok között ingadozott szintén jó paramétereket mutatott, sokkal jobbakat, mint az állandó szobahőmérsékleten tartott mézek. A szobahőmérsékleten tartott mézek enzimaktivitása a határérték alá csökkent és a HMF tartalom három esetben túl magas volt.  

A kutatók következtetése az volt, hogy leginkább akkor marad meg a méz minősége, ha hűvös száraz helyen feldolgozott állapotban tárolják.

 

A témához kapcsolódó másik érdekes cikkünk : Ehető-e a közel 50 éves méz?

Ajánljuk még:

Varroa atka számlálás

Forrás: 
Deutsches Bienenjournal 2018/3

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Gasztroturizmus: nyolc város különleges ételei

A gasztronómiai élmények miatt utazni egyre népszerűbb szegmense a turizmusnak. A pihenni vágyók gyakran nem a nevezetességek, hanem a finomságok keresik fel a világ nagyobb városait, hogy az azokra jellemző ételeket végig kóstolják. Fedezzünk fel nyolc várost, melyek híresek étel különlegességeikről, valamint lenyűgöző étkezési kultúrájukról.

Magyar gasztrocsatornák a Youtube-on – őket kövesse egy kis inspirációért

Nincs épp kéznél egy új szakácskönyv, meguntuk a gasztroblogokat és jobb lenne, ha valaki be is mutatná az adott receptet? Szemezgessünk a magyar Youtube-szcéna gasztrocsatornái közül!

Nagy karácsonyi asztalfoglalás Norvégiában

Évi 13 éve él Norvégiában, a festői szépségű Lofoten-szigeteken, az Északi-sarkkörön túl. Megtanulta, hogyan lehet elviselni a fél évig tartó sötétséget, vagy akár a júliusi hóesést, és mivel remek szakácsnő, aki szeret mindent önállóan kipróbálni, a norvég konyhát is hamar felfedezte. Nagy karácsonyi asztalfoglalás sorozatomban nemzetközi ünnepi ízeket, illatokat, élményeket mutatok be.

Lebomló biotépőzár

A ragadós galaj (Galium aparine) levelein található mikroszkopikus méretű horgok mintájára fejlesztett ki egy lágy, biológiailag lebontható, és vízben oldódó tépőzárat Olaszországban az Istituto Italiano di Tecnologia (IIT). A Barbara Mazzolai vezette kutatócsoport által létrehozott tépőzárat környezeti monitoringban és a precíziós gazdálkodásban tervezik hasznosítani ideiglenes ragasztóként.

Zárul a Pannon régió növényeinek genetikai hasznosítását célzó program

Decemberben zárul a Pannon régió növényeinek genetikai hasznosítását célzó, a Törökszentmiklósi Mezőgazdasági Zrt. konzorciumi vezetésével 2017 augusztusában indult, 1,9 milliárd forintos összköltségű program.

Mely élelmiszerekből lehet hiány jövőre? (II. rész)

Bizonyos élelmiszerek eltűntek a boltok polcairól, vagy jelentősen megdrágult a koronavírus-járvány hatására. És úgy tűnik, ez a tendencia következő években is megfigyelhető lesz, mert a pandémia mellett olyan tényezők is negatívan befolyásolták az élelmiszerláncokat, mint a klímaváltozás, vagy brexit miatt kialakult kamionsofőrhiány az Egyesült Királyságban, de említhetjük a tengeri szállítmányozás akadozástát is.

10 éves csúcson az élelmiszerárak novemberben

Részben a kínálat szűkössége, valamint a szemestermények és a tejtermékek drágulása miatt novemberben már a negyedik egymást követő hónapban nőttek az élelmiszerárak a világon az előző hónaphoz képest.

Vetőmagszövetség: eredményes volt az országos ökobúza fajtakísérlet

Eredményes volt az országos ökobúza fajtakísérlet, amelynek keretében hét helyszínen összesen 21, az ökogazdálkodás számára ígéretes hazai és külföldi nemesítésű őszi búzafajtát teszteltek az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet és a Vetőmag Szövetség öko kisparcellás fajtateszt-hálózatában - közölte a szövetség az MTI-vel csütörtökön.

A Spar újabb 1,5 milliárd forintot fordított üzlethálózata modernizálására

Összesen több mint 1,5 milliárd forintot fordított a Spar Magyarország két vidéki egysége felújítására és egy új budapesti üzlet átadására - közölte a cég az MTI-vel csütörtökön.

Az élelmiszerek 9,4 százalékkal drágultak

Az ipari termelői árak októberben 18,5 százalékkal nőttek éves összehasonlításban, az egy hónappal korábbihoz képest pedig 4,5 százalékkal emelkedtek - közölte a Központi Statisztikai Hivatal