Back to top

Hogyan tároljuk a mézet?

Német kutatók különböző helyeken tárolt mézek vegyi összetételének változását és fogyaszthatóságát vizsgálták két éves időszakban. A mézek többsége két év után még a német mézelőírásnak megfelelő összetételt mutatott. A legjobb eredményt a száraz, hűvös (12 fok) fénytől védett kiüvegezett mézeknél, és a „méhesházban” tartottaknál figyelték meg.

A magyar méhészek élete manapság annak ellenére feszült, hogy elméletben azt a természetközeli szakmát gyakorolják, mely az embert nyugodttá és kiegyensúlyozottá teszi. Köszönhető ez elsősorban a hosszan tartó télnek, amelynek általában nem kellene aggasztani a méhészt, amennyiben jól telelt be ősszel, de amely idén néhány családnál el is választhatta a fürtöt a mézkészlettől (A cikket lásd itt)  Az aggodalom másik okát képezi  a 300 ezer hektárnyi neonikotinoidos repce közelgő virágzása, melynek a következményeit még nem láthatjuk, csak várhatjuk.

Jó hír viszont, hogy az Európai Parlament által magyar kezdeményezésre elfogadott mézjelentés olyan garancia, mely talán már jövő év végére, azaz másfél év múlva jogszabályokkal (az Európai Unió malmai lassan örölnek) kiküszöböli, hogy hamisított vagy rossz minőségű méz kerüljön az európai piacokra. Persze nem szeretnénk senkit arra ösztönözni, hogy addig ne adja el a mézét, De:

Jó tudni, hogy mézünket hogyan érdemes raktározni, ha nem akarjuk mindjárt pergetés után piaci áron eladni, hogy akár még évek múlva is megfelelő minőségű maradjon. 

A hohen neudorfi Méhészeti Kutatóintézet munkatársai négyféle méz minőségi változását figyelték meg különböző raktározási körülmények között. Arra voltak kíváncsiak, hogy miként befolyásolják a a raktározási körülmények illetve a feldolgozottság foka a méz minőségét.

Kétféle tavaszi és kétféle nyári mézet vizsgáltak (16,4 – 17,8 víztartalom mellett). Mindegyik mézmintát három különböző módon dolgozták fel: egy részüket üvegekbe töltötték, másokat az üvegezés és kristályosodás előtt kevergették és a harmadik mézmintát hat hónapon keresztül vödrökben tárolták, majd lassú melegítéssel a keverhetőségig folyósították, keverték majd üvegezték. Ezek közül mindegyik mintát részben egy 12 fokos állandó hőmérsékletű mézraktárban, illetve szobahőmérsékletű helyiségben (20 Celsius fok) továbbá méhesházban tároltak. Az utóbbiban a hőmérséklet természetesen ki volt téve a folyamatos hőingadozásnak.

A két éves tárolás során a kutatók hathavonta megvizsgálták a mézek legfontosabb minőségi paramétereit: ízét és illatát, színét, állagát, víztartalmát, az invertázaktivitást és a HMF-tartalmat (a mézet nagyrészt alkotó gyümölcs -és szőlőcukor bomlásterméke a HMF, a hidroxi-metil-furfurol /a szerk.).

A kutatók számítottak arra, hogy a hűvös raktárban tárolt kiüvegezett méz mutatja majd (német mézrendeletnek megfelelő) a legjobb minőséget, és ez így is volt, de meglepte őket, hogy a méhesházban tárolt méz, ahol a hőmérséklet a két év során -12 és 30 Celsius fok között ingadozott szintén jó paramétereket mutatott, sokkal jobbakat, mint az állandó szobahőmérsékleten tartott mézek. A szobahőmérsékleten tartott mézek enzimaktivitása a határérték alá csökkent és a HMF tartalom három esetben túl magas volt.  

A kutatók következtetése az volt, hogy leginkább akkor marad meg a méz minősége, ha hűvös száraz helyen feldolgozott állapotban tárolják.

 

A témához kapcsolódó másik érdekes cikkünk : Ehető-e a közel 50 éves méz?

Ajánljuk még:

Varroa atka számlálás

Forrás: 
Deutsches Bienenjournal 2018/3

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

„Szerintem egy szakmának nem feltétlen kell egyfélének lennie” - interjú Radányi Orsolyával, az Etyeki Sörfőzde tulajdonosával

Etyeket és környékét a főleg a borairól ismerjük, épp ezért különleges, hogy itt alapított sörfőzdét Radányi Orsolya, és vezeti azt igen sikeresen. Többek között arról kérdeztük, hogy mi indította el ezen az úton, melyik a kedvenc itala, és szerinte illik-e sörrel koccintani?

A kvantumbiológia területén is úttörő a MATE

A kvantumbiológia egyetemi oktatásba és kutatásba történő integrálásában világszinten úttörő szerepet vállal a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) – jelentették be a Magyar Tudomány Ünnepe rendezvénysorozat keretében. A most formálódó új tudományterület hétköznapi gondolkodással szinte felfoghatatlan lehetőségeket tartogat, többek között az eddig rejtett élettani folyamatok megértése, a betegségek okainak feltárása és az egészséges élelmiszerek előállítása terén.

Karácsonyi adományozás az ünnepi sütéshez szükséges élesztővel

Karácsony előtti közös jótékonysági akcióra invitálja a vásárlókat a Budafoki élesztő gyártója a partner pékségek bevonásával. A vevők nemcsak a rászorulók ünnepi süteményeiről gondoskodhatnak, hanem azt is eldönthetik, melyik szervezet kapja meg az ajándékcsomagokat.

Az élet vize, a pálinka

Külsőleg és belsőleg is használható csodagyógyszer a pálinka, tartották régen, és sokan így gondolják ma is. Azért egyre fogy a hívők száma. A pálinka népi gyógyászatban betöltött szerepét, a vele egykor használt füveket, más alapanyagokat, népi gyógymódokat és eszközöket mutat be a keszthelyi Balatoni Múzeum legújabb időszaki kiállítása.

Tizenhároméves csúcson a búza ára

A termelők örülnek neki, hogy rekordot dönt a búza ára – de mi lesz a fogyasztókkal? A szerb kormány a maga módján próbálja kezelni a helyzetet. Idén a legjobban termő és a legjobb minőséget adó haszonnövények egyike volt a búza Szerbiában, a többi kalászos gabonafélével és az olajrepcével együtt. A tavaszi vetésű haszonnövények kivétel nélkül kevesebbet termettek a vártnál.

Méhész, pék és sajtkészítő mestereket avattak

Méhész, pék és sajtkészítő mestereket avatott tegnap a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, összesen 32-en kapták meg mesterlevelüket. Az eseményen került átadásra az EuroSkills 2021 versenyen érmeket nyerő, az agrárágazatban indult magyar versenyzők elismerése is.

Mely élelmiszerekből lehet hiány jövőre? (I. rész)

2020 egy kihívásokkal teli évtizedet indított el. Az emberek élete komoly változáson ment keresztül egy globális világjárvány megjelenésével, és ezzel együtt bizonyos élelmiszerekből hiány is fellépett. Sajnos az élelmiszerhiány a világ számos országában folytatódott, és úgy tűnik, hogy a jövő évben sem lesz még vége…

Magán tejfeldolgozás és saját értékesítés

Nagy Péter édesanyja ragaszkodott a márkanévhez. A valaha tejtermeléssel is foglalkozó cég ma már csak tejet dolgoz fel, hogy a termékeket maga forgalmazza. A hosszúpályi székhelyű Hajdúsági-Tej Kft. Nagyné és Fiai Tej-Tejtermékek márkanév alatt gyárt és forgalmaz tejtermékeket.

Halban gazdag ünnepek

Már négy éve, hogy szinte adventi hagyománnyá vált a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (MA-HAL) és az Agrármarketing Centrum (AMC) közös, halfogyasztást ösztönző kampánya, a Kapj rá! tájékoztatója, amit idén az Advent Óbudán keretében tartottak a Fő téren.

A juhtej hasznos a szervezetnek és szépít is

A juhtej ritkán található dobozokban vagy üvegekben, azonban gyakran megtalálható számos termékben, például sajtokban, túróban, arckrémekben és szappanokban is. De érdemes – e juhtejet fogyasztani?