Back to top

A magzatelhajtás már a múlté

A parlagi típusú karakül juhoknál az igénytelenség és a szervezeti szilárdság korlátozott szaporodó képességgel párosul: gyakran csak 2., 3. éves korukban ellenek, s a fajtánál meglehetősen ritka az ikerellés, általában az esetek 10 százalékában fordul elő. Ezt a hazai adatok is igazolják.

Fotó: Tóth Zsigmond
A fajta egyébként egész évben ivarzásra képes. Az elmúlt évtizedekben a világ több pontján megkísérelték a szaporaságát növelni: a hajdani Szovjetunióban éppúgy, mint Dél-Afrikában a romanov vér bevitelével próbálták elérni a célt, de sajnos kiderült, hogy a szaporaság és a karakül kiváló prémminősége genetikai okok miatt nehezen egyesíthető.

A fajta legnagyobb értéke a bárányok különleges prémminősége. Bár a prém hosszú évezredeken keresztül keresett volt, az utóbbi néhány évtizedben nagymértékben csökken iránta az igény. A divat szeszélyén kívül a szintetikus anyagok előretörésével magyarázható mindez, de a környezettudatos fogyasztási kultúra, a bioruházat iránti igény növekedésével remény van arra, hogy kimozduljon tenyésztése a holtpontról. Napjainkban Üzbegisztánban, Kazahsztánban és Türkméniában találhatók igen jó minőségű nyájak, de az 1917-es oroszországi forradalmat követő menekültáradattal Afganisztánba is elkerültek, ahol mára elterjedtnek számítanak. Itt csak közepes prémminőséget ad, viszont Dél-Afrikában, ahol a Buharából származó egyedeket továbbnemesítették, mára az állomány minősége világszínvonalú.

Régebben gyakran előfordult, hogy a megszületés előtt álló magzatokat elhajtották, hogy különleges szőrminőségű gereznára tehessenek szert. Ma már ez nem fordul elő, nemcsak állatvédelmi okok miatt, hanem az anyajuhok értéke miatt sem.

Általában az 1-2 napos bárányokat vágják le prémértékesítés céljából. Ebből a prémből készül a legendás perzsabunda. A kifejlett egyedeket a mi éghajlatunkon évente egyszer kell nyírni.

Az anyajuhok mintegy 150 napi vemhesség után meglehetősen nagy, 4-5 kilogrammos bárányt ellenek, melyek 15-20 nap alatt általában megkétszerezik testsúlyukat, s 20-25 kilogrammosan, többnyire 4-5 hónapos korukban választják le őket. Az anyaállat egy laktáció során 40-60 liter tejet ad.

Forrás: 
Kistermelők Lapja

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Ezek a kerti növények jelentenek halálos veszélyt házi kedvenceire

Javában zajlik a nyári szezon, nyílnak a szebbnél szebb virágok a kertekben. Bár szépek, néhány nyári virág veszélyes a háziállatokra. Következésképpen a tulajdonosoknak óvatosnak kell lenniük, hogy milyen növényeket ültetnek a kertbe.

A kutyák felismerik, ha hazudnak nekik

Hamarabb utolérik a hazug embert, mint a sánta kutyát - tartja a mondás. Ráadásul úgy tűnik, a kutyák is tisztában vannak ezzel: képesek felismerni, ha direkt hazudnak nekik az emberek.

Vácduka lesz a Nemzeti Vágta előfutamainak következő állomása

Július 31-én, szombaton Vácdukán mérkőznek meg egymással a legjobb helyi lovasok a budapesti Nemzeti Vágtán való indulás jogáért. A település már másodszorra rendez Elővágtát.

Marhajó párbaj – Aberdeen Angus vs. Murrey Grey

A hazánkban kevésbé ismert Murrey Grey alternatívája lehet a világ legnépszerűbb húsmarhafajtának, az Aberdeen Angusnak - ez derül ki egy friss kutatásból, amelyben a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem kutatói is részt vettek. Az eredmények alapján a két fajta között csak színben mutatkozott markáns eltérés. A Murray Grey ezüstös külseje miatt nagyobb hőtűrő képességgel rendelkezik, ez a fajta tehát válasz lehet a klímaváltozásra a korszerű húsmarhatenyésztésben.

Elvesznek a marhák alkalmazkodásához szükséges genetikai információk

A szarvasmarhákat vizsgálva amerikai kutatók bizonyítékokat találtak rá, hogy a különböző környezeti tényezőkhöz való alkalmazkodóképességüket vesztik el a jószágok. Ennek oka, hogy az állattartók számára nem áll rendelkezésre a tenyésztésnél hasznos genetikai információ, melyből kiderülhet, képes-e például a nagy tengerszint feletti magassághoz alkalmazkodni egy adott jószág.

Napenergiával működő takarmányozó robot

Közösen fejlesztett napenergiát hasznosító elektromos takarmányozó robotot a Lemmer Fullwood az osztrák Hetwin céggel.

Többletforrásban részesülnek az állattartók

A magas takarmányárak okozta rendkívüli gazdasági helyzetre tekintettel az Agrárminisztérium kezdeményezésére a kormány 4,4 milliárd forint többletforrást biztosít az állattartók számára – közölte Nagy István tárcavezető.

„Berúgott” bivalyok hívták fel a figyelmet az illegális itallerakatra

Egy csapat becsípett bivaly leplezett le egy illegális itallerakatot Indiában, miután az állatok ittak a vályújukban lévő vízből. A rend­őrség összesen 101 üveg szeszes italt foglalt le a bivalykarámban, és letartóztatott három farmert illegális alkoholárusításáért Gujarat államban, számolt be a The Times of India.

Óriási a beruházási kedv

Hatalmas a pályázati hajrá a magyar mezőgazdaságban, még a költségvetési ciklus elejét, a 2014-15-ös éveket is meghaladja a gazdálkodók beruházási kedve – mondta el Szigeti Tamás, aki néhány hete támogató okiratot vett át Nagy István agrárminisztertől, de profi pályázatíróként is jelentősek a tapasztalatai.

Cinket és vitaminokat is tartalmaz az innovatív takarmánykiegészítő

Speciális takarmánykiegészítőt fejlesztett ki és tesztelt egy hároméves nemzetközi projekt keretében az Adexgo Kft., a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Élelmiszertudományi és Technológiai Intézete (MATE ÉTTI), valamint négy román partner közös konzorciuma. Az ásványi anyagokban, vitaminokban és polifenolokban gazdag ZYNCOPPYEAST kiegészítő valamennyi gazdasági haszonállat takarmányozásában felhasználható.