Back to top

A fóliaházak szellőztetése

Az éghajlatváltozásból adódóan a zöldséghajtatás egyik legnagyobb kihívása a szellőztetés. Erdődi Péter növényház-mérnök, a kecskeméti Hírös Fóliaház Kft. ügyvezetője saját tapasztalataikat felhasználva beszél arról, hogy milyen a megfelelő szellőztetés.

A légkeveréses ventilátorok csak a légmozgás intenzitását fokozzák, azaz beszerelésük csak kiegészítő megoldás, nem helyettesíti a szellőzőfelület növelését. De belső ventilátorokkal egységesebbé tehetjük a klímát a növényházakban, megszüntethetjük a hideg sarkokat/pontokat, a tetőventilátorral pedig csökkenthetjük a páralecsapódást. 

A legjobb eredményt akkor érjük el, ha a házak teljes hosszában nyíló szellőzőket alakítunk ki. Ennek is többféle megoldása lehetséges. Az oldalszellőzést elsősorban a dísznövénytermesztők alkalmazzák. A zöldséghajtatásban leggyakoribb az egy oldalra nyíló csúcsszellőzők kialakítása, de ez a tetőszellőzés blokkos házaknál megoldható vápacsatornába záródó rendszerrel is, illetve a pillangószellőzőkkel két irányban. A meleg párás levegő a tetőszellőzésnél távozik legkönnyebben a házakból, és mivel a szellőző végig fut a berendezésen, egyenletes klímát teremt benne. A vápacsatornába záródó szellőző előnye, hogy kevésbé kitett a szélnek, viszont nagy esőben beázhat a növényház, hóesésben pedig nem használható, hiszen könnyen megrongálódhat. Biztonságosabb megoldás az egyoldalasnál, de a beruházás költsége jóval nagyobb, ezért érdemes gazdaságossági számításokat is végezni, mielőtt ezt választjuk. Azt is meg kell tervezni, hogy milyen osztásban helyezzük el a szellőzők ablakkarjait. 

A pillangószellőző két oldali ablakai egymástól függetlenül nyithatók, csukhatók  bármilyen növényházra utólag is biztonsággal fölszerelhetők, mert nem hegesztéssel építik be. Az utóbbi 15-20 évben elterjedt, hogy a növényházak tetejét kissé csúcsosra alakítják, ennek előnye, hogy erősebb szélben is nyitva tartható, és nem áll meg rajta a hó. 

A szellőzők tervezésekor nem a szellőzőfal, hanem a szellőzőnyílás mérete a mérvadó, hangsúlyozza Erdődi Péter. Hiába van például féltetőszellőzés a 10 méter fesztávolságú házon, az 5-5,5 méteres ablakkart sosem fogjuk függőlegesbe nyitni, a szellőzőnyílás tehát nem lesz 50 százalékos. Ugyanezt a nyitottságot 1,2-1,5 méter széles tetőszellőzővel is elérhetjük, miközben kevésbé kell tartanunk a szélkártól.

A szellőztetés utólagos korszerűsítésének egyik velejárója, hogy a szerelés miatt a fóliapalást egyik  oldalát akkor is cserélni kell, ha az akár még évekig használható lenne. A fóliacserénél a ház méretéhez illő palástot vásároljunk, hogy minél kevesebb legyen a hulladék, de a kínált termék ár-érték arányát is jól gondoljuk át. A fóliacserét mind több kertész az arra szakosodott vállalkozókra bízza, főként a nagyobb berendezéseknél.

Az új növényházak is csak akkor működnek tökéletesen, ha folyamatos a karbantartásuk. Ellenőrizzük, vagy az erre szakosodott csapattal rendszeresen ellenőriztessük a fóliarögzítéseket, a  légtechnikát, a helyes beállításokat, és kenjük, kenessük a mozgó, súrlódó alkatrészeket, ezzel a ház élettartamát is meghosszabbíthatjuk. (x)

 

Forrás: 
Hírös Fóliaház Kft.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Törökországban is termálvízzel fűtenek

Miközben Európa-szerte sorra leállnak télre a zöldséghajtató üzemek a magas gázárak miatt, egyre több paradicsom érkezik Törökországból, mondta Fatih Kördemirci, a Kurt Group munkatársa.

Kezdődik a szezon Dél-Európában, azzal kampányolnak, hogy az ő fóliáikat a nap fűti

Alighanem jól járnak a magas áram- és gázárak közepette a dél-spanyolországi fóliaházas zöldségtermesztők az idei télen. Igyekeznek is rámutatni a lehetséges fórumokon, hogy amíg a szomszédos országokban egy csomó fosszilis energiahordozó kell ugyanehhez, addig náluk a nap energiája érleli a termést.

Okos fóliablokk Akasztón

A Grino Kft. akasztói telephelyén mutatta be a Britamark Kft., az angol Haygrove Ltd. termékeinek kizárólagos hazai forgalmazója a teljesen automatizált EZ Vent fóliarendszer kivitelezésének részleteit és működését. A kéthektáros fóliarendszerben környezetbarát ültetőközegben termesztik a paprikát, a berendezést korszerű vezérlés irányítja.

Korszerű növényházi fóliák: ingyen energia

Az utóbbi évek nagyobb energia-áremelések nélküli békés időszaka után a jelenlegi kiszámíthatatlan helyzet bizonytalan eredményességű döntések elé állítja a kertészeket. A növényházak energiahatékonyságának javítása kiemelt feladat, ehhez kaptak támpontokat, javaslatokat a Változások a technológiákban szakmai rendezvénysorozat legutóbbi eseményén részt vevők. Európai vállalatoktól érkezett szakemberek ismertették a célt szolgáló újdonságaikat.

Biztatónak ígérkezik a hajtatás őszi fordulója

A kárpátaljai piacokon a tavalyi ár öt-hatszorosáért sikerült értékesíteni a salátának való uborkát, a paradicsomot szintén, így nem csoda, hogy a fóliás zöldségtermesztők közül aki él és mozog, az már nyár közepén megkezdte az őszi forduló munkálatait. Az ügyesebbek első tételei már augusztus végén, szeptember elején a fogyasztókhoz kerültek.

32 ezer hektárnyi szántóval van több tavalyhoz képest

A mezőgazdasági terület nagysága 5 millió 81 ezer hektár, az ország területének majdnem 55 százaléka, a szántóterület 32 ezer hektárral nőtt egy év alatt a június 1-jei összesítés szerint - olvasható a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) vetésterületet összesítő közleményében.

Érdekességek a szén-dioxid trágyázásról, és az emberi szervezet oxigén felhasználásáról...

A növények (az állatokkal és az emberekkel ellentétben) képesek szervetlen anyagokból szervest előállítani. A levegő szén-dioxidját használják fel szén forrásként testük felépítéséhez, a Nap energiájának segítségével. Ezt a képességüket a kertészeti termesztésben is érdemes kihasználni.

Fűszerpaprika a fóliasátrakban

Az őrléshez nélkülözhetetlen elektromos áram drágulása, a munkaerőhiány, a környezeti feltételek és a vásárlói szokások megváltozása a fűszerpaprika-termesztés átalakulását eredményezi. A szabadföldi termesztés biztonsága romlik, emiatt mind többen termesztik fóliasátorban, és kísérleti jelleggel már kőzetgyapotra is ültetik.

A legkorszerűbb technikák

A diffúz üveg, az energiaernyő, a mérőműszerek és az üvegházi hajtatásban alkalmazott minden technikai berendezés célja az energiahatékonyság növelése és a fenntarthatóság. Egyre sürgetőbb lépéseket tenni, ok-okozati összefüggésben gondolkodni, hogy a környezet védelmét szem előtt tartva termeljünk jó minőségű, megfelelő mennyiségű zöldséget. Erről tartottak előadást a Bom Group és a Svensson cég képviselői a mórahalmi Magyar Paradicsom Napján.

Azt termelnek, amire igény van

A fejessaláta-fajták gyorsan cserélődnek, elsősorban a kórokozók új rasszainak felbukkanása miatt. Emellett újabb salátatípusok jelennek meg a termesztésben és épülnek be az étkezésünkbe. Ezek általában a fejes salátánál jobban tárolható és gépi betakarításra, feldolgozásra alkalmas fajok. Becsey Zoltán gyakorlott salátatermesztő, bár az utóbbi években számottevően csökkentette a mennyiséget.