Back to top

Pulykanevelés – nem ördöngösség

A tavasz beköszöntével többen kacérkodnak a pulykatartás gondolatával. Aztán, ahogy kezdenek utánajárni, lanyhul a lelkesedés, ugyanis a köztudatban úgy él, hogy a pulyka felnevelése felettébb sok problémával járhat. Pedig, ha néhány alapvető fogást betartunk, könnyen felnevelhetjük e gyönyörű megjelenésű és jóízű húst adó madarakat.

Amikor a kispulyka kibújik a tojásból, igen rosszul lát, és egy házityúk naposcsibéjéhez képest valóban kissé ügyetlen. Ezért legjobb, ha fekete fóliát vagy hullámpapírt teszünk alájuk, hogy így a világosabb színű takarmányt könnyebben észrevehessék. Igen hasznos az is, ha minden egyes apróságnak csőrét a vizesedénybe bedugjuk, így elkezdenek inni.

Vannak olyan tenyésztők is, akik a takarmányos vagy a vizesedénybe üveggolyót tesznek, s így az érdeklő pipék akaratlanul is rátalálnak az eleségre, ivóvízre. Legjobb, ha csak két hét után kapnak alomnak szecskázott búzaszalmát, esetleg faforgácsot, hiszen, ha még nem tanulták meg, hol keressék a táplálékot, képesek oly sok fölösleges alomanyagot felszedni, hogy az a begyükben felduzzadva akár elhullásukat is okozhatja.

Fotó: Tóth Zsigmond
A másik igen fontos dolog, hogy a pulyka nevelésénél magasabb hőmérsékletre van szükség, mint például a legtöbb más naposbaromfinál. Legjobb, ha egy 20-21 fokos helyiségben 35-37 °C-on kezdjük el nevelni állatainkat. Azonban sosem kell túlfűtenünk a helyiséget, mert ettől bágyadtabbak lesznek, kevés takarmányt fogyasztanak, növekedésük lelassulhat, miközben az energiát pazaroljuk.

Általában azt mondhatjuk, hogy a nevelés első heteiben a pulyka férőhelyigénye mintegy kétszerese a házityúk csibéiének. A vizet sose tegyük az infralámpa közelébe, attól a lehető legtávolabb helyezzük.

Bár ma már kiváló minőségű pulykatápok vannak forgalomban, gyakran előfordul, hogy mégsem juthatunk hozzá. Megtörténhet, hogy a terményesboltokban csak megrendelésre, zsákos kiszerelésben adják el a pulykatápokat, de ha csak pár pipénk van, ezt nem gazdaságos megvásárolni.

A kispulykáknak igen sok állati fehérjében gazdag takarmányra van szüksége a házityúk csibéjéhez képest, ezért kell takarmányukhoz túrót vagy főtt tojást is keverni. Ha mindezeket betartjuk, már csak arra kell ügyelnünk, hogy amikor a pulyka bőrképletei, azaz a bibircsókok előtűnnek, gyakran belázasodnak. Ilyenkor különösen kímélni kell őket a lehűléstől. Ezt követően azonban baromfiudvarunk legellenállóbb lakói közé fognak tartozni.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kevesebb kiállítóval, de megrendezik Debrecenben a Farmer Expót

Kevesebb kiállítóval és kisebb épített vásárterülettel, de megrendezik augusztus 18-21. között a Farmer Expót Debrecenben, az egyetem Böszörményi úti campusán - közölte Vaszkó László vásárigazgató hétfőn az MTI-vel.

Az EU zöld megállapodás nyertese lehet a juhágazat

Augusztus 7-8-án a bárányhús fogyasztását népszerűsítő Bárány napok lesznek, agrár- és turisztikai szereplőkkel Gasztronómiai Kulturális Unió Klaszter alakul, a juhágazat szereplőit pedig kétféle támogatással is segíti a szaktárca - egyebek mellett ezekről volt szó a Juh- és Kecske Terméktanács sajtótájékoztatóján.

Ne hiányozzon portánkról!

Bütykös orrú lúdnak vagy sisakos lúdnak is nevezik. Szibériából, illetve Észak-Ázsia más területeiről származik; Kínában és Japánban már évszázadok óta tartják a nagyon ízletes, porhanyós, zsírban szegény húsa és jó tojáshozama miatt, amely évente 60-70 darabot jelent, körülbelül 120 grammos átlagsúllyal.

A lovak, a gyöngytyúkok, a kuvasz és a többiek…

Birka, kecske, ló, szamár és némi baromfi is van Borda István gazdaságában Jászkisér külterületén, a csatornákkal szabdalt alföldi tájon. A gazda mosolygós szemű, nagy bajszú, büszke jásznak tűnik, de amikor megszólal, ízes beszédéből kiderül, hogy palóc, családja révén Balassagyarmatról került gyerekként a Jászságba. Borda István öt éve bérli a volt TSZ-telepet.

Limousin a csúcson - Főszerepben a bikák

Tavaly a hódmezővásárhelyi Alföldi Állattenyésztési Napok szakmai kiállításán a Limousin fajtagyőztes hím- és nőivarú állatokat is a Városlődi Imár Bt. tenyésztette, és elhoztak egy nagydíjat is: a húsmarhák között az ő borjas tehenük lett a legjobb. Csomai Géza tíz éve tenyészti a Limousin fajtát. Jelenleg 300 tehén, 30 vemhes üsző, 45 éves üsző és 150 választás előtti, értékesítésre váró borjú van a gazdaságában.

Koronavírusos nyércek Spanyolországban

A spanyol egészségügy hatóságok utasítására egy gazdaságban csaknem 100 ezer nyércet ölnek le, miután nagy részük koronavírus-pozitívnak bizonyult.

Történelmi jelentőségű program indult a Hortobágyon

A 21. századi tudomány is a hortobágyi pásztorok munkáját segíti: történelmi jelentőséggel is bíró programba kezdtek, hogy magyar szürke szarvasmarha állományuk tenyésztési vonalait megújítsák. Így hamarosan 50-60 évvel ezelőtt élt hortobágyi bikák utódai jöhetnek világra.

A juhászok rémálma - Farkasok Franciaországban

Hazánkban a háziállatainkat veszélyeztető ragadozófajok csak kismértékben vannak jelen, ám a sok helyen megjelenő aranysakál vadban okozott kártétele egyre jelentősebb, és az ország északi régióiban már megjelent a farkas, medve is. Ellenben Franciaországban a helyzet mára sokkal válságosabb, és tanulságul szolgálhat a magyar gazdáknak a károk enyhítése és a védekezés megszervezése szempontjából.

Betekintés a jövő agráriumába

„Kutatás-fejlesztés – innováció az agrárium szolgálatában” címmel új tudományt népszerűsítő kötetet tervez kiadni a Doktoranduszok Országos Szövetsége Agrártudományi Osztálya és a Magyar Tudomány- és Innováció-menedzsment Alapítvány. Jelentkezni minden új, önálló elméleti vagy empirikus kutatások eredményét tartalmazó, tudományos igényű tanulmánnyal vagy cikkel lehet.

Legyen a szúnyogprojekt részese!

Az Ökológiai Kutatóközpont várja a tigrisszúnyog észleléseket az ország minden tájáról. Az utóbbi öt évben három inváziós csípőszúnyog faj jelent meg hazánkban. Ezek az általuk terjesztett kórokozók miatt jelentős veszélyforrásnak tekinthetők, és a tigrisszúnyog közülük az egyik legrosszabb…