Back to top

Pulykanevelés – nem ördöngösség

A tavasz beköszöntével többen kacérkodnak a pulykatartás gondolatával. Aztán, ahogy kezdenek utánajárni, lanyhul a lelkesedés, ugyanis a köztudatban úgy él, hogy a pulyka felnevelése felettébb sok problémával járhat. Pedig, ha néhány alapvető fogást betartunk, könnyen felnevelhetjük e gyönyörű megjelenésű és jóízű húst adó madarakat.

Amikor a kispulyka kibújik a tojásból, igen rosszul lát, és egy házityúk naposcsibéjéhez képest valóban kissé ügyetlen. Ezért legjobb, ha fekete fóliát vagy hullámpapírt teszünk alájuk, hogy így a világosabb színű takarmányt könnyebben észrevehessék. Igen hasznos az is, ha minden egyes apróságnak csőrét a vizesedénybe bedugjuk, így elkezdenek inni.

Vannak olyan tenyésztők is, akik a takarmányos vagy a vizesedénybe üveggolyót tesznek, s így az érdeklő pipék akaratlanul is rátalálnak az eleségre, ivóvízre. Legjobb, ha csak két hét után kapnak alomnak szecskázott búzaszalmát, esetleg faforgácsot, hiszen, ha még nem tanulták meg, hol keressék a táplálékot, képesek oly sok fölösleges alomanyagot felszedni, hogy az a begyükben felduzzadva akár elhullásukat is okozhatja.

Fotó: Tóth Zsigmond
A másik igen fontos dolog, hogy a pulyka nevelésénél magasabb hőmérsékletre van szükség, mint például a legtöbb más naposbaromfinál. Legjobb, ha egy 20-21 fokos helyiségben 35-37 °C-on kezdjük el nevelni állatainkat. Azonban sosem kell túlfűtenünk a helyiséget, mert ettől bágyadtabbak lesznek, kevés takarmányt fogyasztanak, növekedésük lelassulhat, miközben az energiát pazaroljuk.

Általában azt mondhatjuk, hogy a nevelés első heteiben a pulyka férőhelyigénye mintegy kétszerese a házityúk csibéiének. A vizet sose tegyük az infralámpa közelébe, attól a lehető legtávolabb helyezzük.

Bár ma már kiváló minőségű pulykatápok vannak forgalomban, gyakran előfordul, hogy mégsem juthatunk hozzá. Megtörténhet, hogy a terményesboltokban csak megrendelésre, zsákos kiszerelésben adják el a pulykatápokat, de ha csak pár pipénk van, ezt nem gazdaságos megvásárolni.

A kispulykáknak igen sok állati fehérjében gazdag takarmányra van szüksége a házityúk csibéjéhez képest, ezért kell takarmányukhoz túrót vagy főtt tojást is keverni. Ha mindezeket betartjuk, már csak arra kell ügyelnünk, hogy amikor a pulyka bőrképletei, azaz a bibircsókok előtűnnek, gyakran belázasodnak. Ilyenkor különösen kímélni kell őket a lehűléstől. Ezt követően azonban baromfiudvarunk legellenállóbb lakói közé fognak tartozni.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A túléléshez kitartás, tudás és technológia kell

Talán soha nem volt ennyire nehéz állattenyésztőnek lenni – ennek ellenére a termelők a végsőkig kitartanak. Ahogy egy kis szarvasmarhatartó-gazdaság tulajdonosa fogalmaz: csak az veszít, aki feladja. Az Állattenyésztők Napja alkalmából Zászlós Tiborral, a Magyar Állattenyésztők Szövetségének elnökével az ágazat jelenlegi helyzetét értékeltük.

Szója helyett rovarfehérje

Nagy-Britannia negyedik legnagyobb kiskereskedelmi lánca, a Morrisons szénsemleges „Planet Friendly” (bolygóbarát) védjegyes tojásokat kezdett forgalmazni. A tojásokat előállító gazdaságok szójafehérje helyett rovarral etetik a tyúkokat, a rovarokat pedig az áruházlánc pékségeinek és zöldség-gyümölcs osztályának hulladékával táplálják.

Brüsszel javaslatai az európai mezőgazdasági termelés csökkentését eredményezik

A közepes méretű állattartó telepek működtetéséhez előírni tervezett új szabályok az állattenyésztési ágazat, a növényvédőszer felhasználás fűnyíróelv-szerű felére csökkentése pedig a növénytermesztési ágazat számára jelent nehézséget - mondta Feldman Zsolt mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkár a mezőgazdasági miniszterek brüsszeli ülését követően.

Húsmarhát csak szeretetből nevelnek az emberek

Taskó József, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei agrárkamara elnöke jóformán a semmiből – újrakezdési, baráti, banki hitelekből, integrátori inputanyagkölcsönökből –, lépésről lépésre építette fel a családi vállalkozását. A hasznot mindig visszaforgatták, és egy-egy nehezebb időszak után – mert ilyenek is akadtak – mindig képesek voltak újrakezdeni az építkezést.

Rákkutatásban működik együtt az Állatorvostudományi Egyetem és a Rákvakcina BVM Kft.

Daganatos megbetegedések kezelésére fejlesztett magyar immunterápiás módszerről és lehetséges állatgyógyászati alkalmazásáról írt alá fejlesztési együttműködési megállapodást az Állatorvostudományi Egyetem a Rákvakcina BVM Kft.-vel.

Műtrágya helyett légylárvák

A világméretű műtrágyahiányra reagálva az ugandai gazdák meglepő alternatívához fordultak: a katonalégy lárvájával oldják meg a tápanyag-utánpótlást.

Újdonság a baromfialmok piacán

A Veiola vállalat új baromfialmot vezet be a piacra. Az innovatív Agribed termékben papíripari hulladékot hasznosítanak újra csirkék és pulykák almozására. Az eddig hasznosítatlan melléktermék átalakításával készített alom amellett, hogy elősegíti a mezőgazdaság beilleszkedését a körforgásos gazdaságba, még költségmegtakarítást is eredményezhet.

Évszázados hagyománya van az ipari baromfifeldolgozásnak

Száz éve kezdődött a városban az iparszerű baromfifeldolgozás. A kerek évforduló kapcsán az elmúlt évtizedekre, a ma már a Hungerit Zrt. által működtetett üzem sikereire és eredményeire tekintettek vissza. A cég jövője kapcsán Volosinovszki János, a Hungerit Zrt. vezérigazgatója kiemelte, a következő évek korszakalkotóak lesznek a vállalkozás életében.

Hány évig élnek a macskák és mit tegyünk, hogy hosszú élettartamuk legyen?

Általában egy macska tizenéves koráig élhet, de néhány közülük megéri a húszas éveit is sőt…Valójában a legidősebb macskaként ismert Creme Puff 38 évesen halt meg.

A Magyartarka fajta jövője lehet, ha a gazdaságok automatizálnak

A Magyartarka Tenyésztők Egyesülete Jákon szakmai napot szervezett a robotizált fejés témakörében. A gyakorlati megközelítésű bemutatón a fejőrobotok technikájával, a kapcsolódó takarmányozási kérdésekkel és a tenyésztőket érintő változásokkal ismerkedhettek meg a résztvevő gazdálkodók.