0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Történeti kertek, kastélyparkok napja először Magyarországon

Idén először, a Miniszterelnökség szervezésében megvalósuló Kulturális Örökség Európai Éve 2018 keretében Magyarország is csatlakozik a Randevú a kertben „Rendez-vous aux jardins” európai szintű több napos rendezvényhez a Történeti kertek, kastélyparkok napjával. 2018 júniusának első hétvégéjén lesz a Történeti kertek, kastélyparkok napja.

Az Európai Kulturális Örökség Információs Hálózata (HEREIN) 2015-ben indította el a „HEREIN in Garden” nevű alprojektjét azzal a céllal, hogy a kertépítészeti örökség szakpolitikájával kapcsolatos kérdések európai szinten is szélesebb körű figyelmet kaphassanak. A szervezet 2018-ban a Kulturális Örökség Európai Éve részeként a franciaországi program kibővítését tervezi, melyhez Franciaország mellett négy ország – Litvánia, Magyarország, Németország, Szlovákia – kíván csatlakozni.

Az idei év témája a „Kertek Európája” lesz, melyben különböző jellegű kertek jelentkezésére van lehetőség, legyen az történelmi vagy modern, növény, gyümölcsös vagy közösségi kert.

A program három napból áll: pénteken hagyományosan elsősorban diákok számára szervezett, míg szombaton és vasárnap a nagyközönségnek elérhető programok megvalósítása zajlik, de lehetőség van akár csak egy vagy két napra is csatlakozni az eseményhez.

A nagy érdeklődésre számot tartó Történeti kertek, kastélyparkok napján színes, sokrétű ifjúsági, családi programokkal várják az érdeklődőket – többek között – a fehérvárcsurgói Károlyi Kastélypark, a Gödöllői Királyi Kastély, és a noszvaji  De La Motte kastély.

 

A programban való részvétel további részleteiről a Kulturális Örökség Európai Éve 2018 hazai koordinátoránál érdeklődhet az alábbi e-mail címen: eych2018.hungary@me.gov.hu

Forrás: Miniszterelnökség