0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Jó évet zárt az európai traktorpiac

A tavalyi növekedés elsősorban a kiugró decemberi eladásoknak köszönhető. Addig csak az 50 lóerő alatti teljesítménykategória mutatott kismértékű növekedést. A decemberi csúcsot is az 50 lóerő alatti forgalom 38,41 százalékos növekedése hozta.

2017-ben 161 235 traktoreladást regisztráltak Európa 30 országában. Ez azt jelenti, hogy az európai traktorpiac 12,8 százalékos növekedést ért el a 2016-os magas szinthez képest – adta hírül a MEGFOSZ.

A decemberi csúcs fő okozói azok a műszaki követelmények, amelyek a 2018. január elseje után forgalomba kerülő traktorokra vonatkoznak.

A változást hozó új követelmények a fékezést és a világítást befolyásolják. Azokat a traktorokat, amelyek ezeket a követelményeket nem képesek kielégíteni, igyekeztek még a határidő előtt forgalomba hozni.

Mindez azt jelenti, hogy a nagy eladások 2018 első hónapjaiban már nem fognak megismétlődni. Az egyes traktorkategóriák forgalomnövekedését elemezve az látható, hogy az eladások szinte mindenhol nőttek. Ez alól csupán a 100-150 lóerős kategória kivétel, ahol némi csökkenést tapasztalhattunk. A legnagyobb teljesítményű, 300 lóerő feletti kategória viszont nem mutatott változást.

Minden piac jól teljesített

A decemberi hirtelen változástól eltekintve is pozitív képet mutat a traktor piac. Az év első háromnegyedében mindenhol növekedés látható az előző évhez képest, kivételt képez a francia, német és osztrák piac.

A CEMA (www.cema-agri.org) az európai mezőgazdasági gépgyártást reprezentáló szövetség.

2017-ben a CEMA tagországok mindegyikében volt növekedés, de eltérő mértékben, a legkisebb, 5,7 százalék Spanyolországban, a legnagyobb, 22,9 százalék Dániában.

A francia piac viszont ellentételesen változott, mivel ott 2,2 százalékos csökkenést tapasztaltak. A francia piac 2017 első szemeszterében csökkenést mutatott, amely viszont lényegesen megváltozott a második szemeszterben, és végül a teljes mezőgépforgalom 2,1 százalékkal nőtt. A német mezőgazdasági géppiac 2017-ben megközelítőleg 9 százalékkal növekedett, amelyet elsősorban a traktoreladások eredményeztek. A többi mezőgépeladás alig változott. Olaszországban a mezőgazdasági gépforgalom 2017-ben szintén növekedett, amelyet részben az EU támogatások és a hazai pénzügyi alapok segítettek. Az Egyesült Királyság piaca 2017-ben növekedést mutatott a mezőgépek számos szegmensében, kivételt a permetezők és a gabonvetőgépek jelentettek, vagyis összeségében a változások kedvezőek voltak. A Holland mezőgéppiac 2017-ben szintén meghaladta a 2016-os forgalmat. Belgiumban a mezőgépforgalom általános visszaesése volt megfigyelhető. A kombájnok és bálázók eladása csökkent, a permetezőgépek, járvaszecskázók és fűkaszák eladásában viszont nem tapasztaltak lényeges változást.

A 2018. évi mezőgéppiac előrejelzései pozitív képet mutatnak

A teljes mezőgazdasági gépforgalom – beleértve a kombájnokat, permetező gépeket, bálázókat és a fűkaszákat – pozitív tapasztalatokat jelez.

A CEMA Barometer és a CEMA tagság gazdasági szakértői szerint 2018-ban további piac növekedés várható. A francia, a német, a belga, az olasz és az angliai szakértők saját országukban a mezőgéppiac kismértékű növekedésére számítanak.

A pozitív trendet a legfrisebb CEMA Barometer index is megerősíti, mivel hónapok óta növekedést mutat, és 2009 óta a legmagasabb értéket érte el.

Forrás: MEGFOSZ