Back to top

Az első negyedévben rekord mennyiségű juhot adtak el

Márciusban – 2017-he viszonyítva – a vágójuh és a vágómarha felvásárlási ára emelkedett a leginkább, kilónként 160 , illetve 67 forinttal adtak többet értük. A vágóbaromfi ára 8 forinttal nőtt, a vágósertésé viszont 12 forinttal csökkent. A tehéntejért 3, az étkezési tojásért pedig 1 forinttal fizettek magasabb árat, mint 2018 III. havában.

A KSH adatai szerint 2018. I-III hónapokban a fontosabb állatok és állati termékek felvásárlási átlagárai a következők szerint alakultak:

A vágósertés termelői átlagára (malac és süldő nélkül) 358 Ft/kg volt, 7,1 százalékkal kevesebb, mint az előző év első negyedévében. Márciusban a februári 357 forintról 376 forintra emelkedett az átlagár, de még így sem éri el az egy évvel ezelőtti 388 forintot.  

Az I. negyedévben a 2017 évi mennyiségnél valamivel több, összesen 1037 ezer, 120364 tonna vágósertést forgalmaztak. Az átlagsúly a megszokottnál nagyobb, 116,1 kg volt.

A vágómarha értékesítési átlagára (borjú nélkül) 2018. I-III. hónapokban 428 Ft/kg volt, 18 százalékkal magasabb, mint egy évvel ezelőtt. Márciusban az adásvételi ár 450 forint volt, amely jócskán, kilogrammonként 67 forinttal meghaladta az elmúlt évi átlagot. Ráadásul az előző hónaphoz képest is 23 forinttal több lett.

Egy év alatt 3821 egyedről 3679-re mérséklődött az eladott mennyiség, ezáltal februárhoz viszonyítva márciusban 379 egyeddel kisebb lett a forgalom.

Az első negyedév végéig 12 830 darab, 6076 tonna összsúlyú vágómarhát értékesítettek. A vágóállatok létszáma 16,9 százalékkal, össztömege pedig 14,2 százalékkal nőtt.

Az első negyedévben a tehéntej termelői átlagára 99,3 forint volt literenként, ez 5,9 százalékkal magasabb, mint egy éve ilyenkor. Márciusban 4 forinttal csökkent az előző hónaphoz képest az ár, 97 forintot adtak érte literenként.

Március 31-ig a forgalmazott mennyiség 389 701 tonnát tett ki, a tejértékesítésből származó éves árbevétel pedig megközelítette a 38,6 milliárd forintot. Az előző év hasonló időszakával összehasonlítva az I-III. havi kereskedés 11773 tonnával csökkent.

A KSH adatai szerint az első negyedévben a vágójuh termelői átlagára 820 Ft/kg volt, 20,6 százalékkal magasabb, mint 2017-ben. Ugyanekkor a felvásárolt mennyiség példátlan magasságba szökve elérte a 2115 tonnát, ezáltal egy év alatt 64,7 százalékkal nőtt.

Márciusban, a 2017 évi kilónkénti 678 forinttal szemben az eladási ár 838 forintra erősödött, a februári árhoz viszonyítva pedig 53 forinttal tovább drágult. Ekkor 1471 tonna vágójuhot forgalmaztak, 1138 tonnával nagyobb mennyiséget, mint az előző hónapban. Az egy évvel korábbihoz képest is, nem kevesebbel, mint 744 tonnával bővült az értékesítés, ami párját ritkítja.

Az első negyedévben a vágóbaromfi átlagára 2017 hasonló időszakához képest 1,5 százalékkal, kilónként 286 forintra erősödött. Ezen belül a vágóliba ára 13,7 százalékkal, a kacsáé 7,1 százalékkal drágult, a vágópulykáé viszont 2,8 százalékkal olcsóbb lett, miközben a pecsenyecsirkéé stagnált.  A március 31-ei állapot szerint a feldolgozásra élő állapotban átvett vágóbaromfi össztömege 132 790 tonna volt, ami a 2017 évi volument látványosan, 13,5 százalékkal felülmúlta. 

Márciusban a felvásárlási árak az alábbiak szerint alakultak: vágócsirke: 257 Ft/kg, vágóliba: 630 Ft/kg, vágópulyka: 361 Ft/kg, vágókacsa: 337 Ft/kg. Ekkor a vágókacsáért kilónként 25, a libáért 72, a pecsenyecsirkéért pedig 4 forinttal fizettek többet, a vágópulykáért viszont 14 forinttal adtak kevesebbet a felvásárlók, mint 2017 márciusában.

Februárhoz képest márciusban a vágócsirke ára 3, a vágópulykáé 22 forinttal erősödött, míg a vágólibáért 91 , a vágókacsáért pedig 30 forinttal adtak kevesebbet.

A III. havi kereskedés 42 520 tonna volt, ami 1329 tonnával meghaladta az II. havi rekordot, és 2142 tonnával túlszárnyalta az egy évvel korábbit.

Az étkezési tojás termelői átlagára 2018 I-III. hónapokban 21  forint volt, 10,2 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban. Márciusban, a februári árakkal összevetve, az átlagár 20 Ft/db volt, 1 forinttal meghaladva az egy évvel ezelőtti szintet..

 

  

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Ezek a kerti növények jelentenek halálos veszélyt házi kedvenceire

Javában zajlik a nyári szezon, nyílnak a szebbnél szebb virágok a kertekben. Bár szépek, néhány nyári virág veszélyes a háziállatokra. Következésképpen a tulajdonosoknak óvatosnak kell lenniük, hogy milyen növényeket ültetnek a kertbe.

Istálló gyarapodó és változó állományhoz – fejőrobot Szuhafőn

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Szuhafőn mindössze nyolcvanan laknak. A szlovák határtól két és fél kilométerre lévő településen él a Kocsis család. Vendégházat, sajtüzemet üzemeltetnek és van egy 700 hektáron gazdálkodó családi gazdaságuk. A korábban húsmarha-állományból egy kisebb ridegtartású csorda maradt és áttértek a tejtermelésre, illetve a sajtgyártásra.

A kutyák felismerik, ha hazudnak nekik

Hamarabb utolérik a hazug embert, mint a sánta kutyát - tartja a mondás. Ráadásul úgy tűnik, a kutyák is tisztában vannak ezzel: képesek felismerni, ha direkt hazudnak nekik az emberek.

Vácduka lesz a Nemzeti Vágta előfutamainak következő állomása

Július 31-én, szombaton Vácdukán mérkőznek meg egymással a legjobb helyi lovasok a budapesti Nemzeti Vágtán való indulás jogáért. A település már másodszorra rendez Elővágtát.

Minden drágul, de a termelői árak nem feltétlenül

Elkezdődött a szabadföldi zöldségek szezonja, érik a szilva, a sárga- és őszibarack. Milyen termésre számítanak a gazdálkodók, és mennyiért vehetjük majd meg a szezonális zöldséget, gyümölcsöt – erről kérdeztük Hunyadi Istvánt, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács ügyvezetőjét.

Marhajó párbaj – Aberdeen Angus vs. Murrey Grey

A hazánkban kevésbé ismert Murrey Grey alternatívája lehet a világ legnépszerűbb húsmarhafajtának, az Aberdeen Angusnak - ez derül ki egy friss kutatásból, amelyben a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem kutatói is részt vettek. Az eredmények alapján a két fajta között csak színben mutatkozott markáns eltérés. A Murray Grey ezüstös külseje miatt nagyobb hőtűrő képességgel rendelkezik, ez a fajta tehát válasz lehet a klímaváltozásra a korszerű húsmarhatenyésztésben.

Drágulnak az élelmiszerárak

A Takarékbank július 28-án megtartotta szokásos negyedéves AgrárTrend Index elemzői háttérbeszélgetését. A hitelintézet adatai alapján tovább javultak a magyar agrárium kilátásai, az indexértékek kismértékben megint emelkedtek a második negyedévben. A piaci szereplők helyzete főként a baromfi, a szőlő-bor és a szántóföldi növénytermesztés termékpályákon javult.

Elvesznek a marhák alkalmazkodásához szükséges genetikai információk

A szarvasmarhákat vizsgálva amerikai kutatók bizonyítékokat találtak rá, hogy a különböző környezeti tényezőkhöz való alkalmazkodóképességüket vesztik el a jószágok. Ennek oka, hogy az állattartók számára nem áll rendelkezésre a tenyésztésnél hasznos genetikai információ, melyből kiderülhet, képes-e például a nagy tengerszint feletti magassághoz alkalmazkodni egy adott jószág.

Napenergiával működő takarmányozó robot

Közösen fejlesztett napenergiát hasznosító elektromos takarmányozó robotot a Lemmer Fullwood az osztrák Hetwin céggel.

Többletforrásban részesülnek az állattartók

A magas takarmányárak okozta rendkívüli gazdasági helyzetre tekintettel az Agrárminisztérium kezdeményezésére a kormány 4,4 milliárd forint többletforrást biztosít az állattartók számára – közölte Nagy István tárcavezető.