Back to top

Támad a selyemfényű puszpángmoly Kaposváron

Új ellenség jelentkezett a város zöldterületein: támad a selyemfényű puszpángmoly. Az agresszív, évente három nemzedékben is megjelenő kártevő hernyói teljesen elpusztítják a bukszusokat és a puszpángbokrokat.

A védekezés lehetőségeiről tárgyalt csütörtökön Szita Károly, Kaposvár polgármestere Tóth István növényvédelmi szakmérnökkel, a Növény-és Talajvédelmi Állomás nyugalmazott igazgatójával - adta hírül a sonline.hu.

Fotó: sonline.hu
A Németh István fasorban, a Széchenyi téren és a Berzsenyi parkban is jelentkezett már a puszpángmoly, amely 2011 óta terjed hazánkban. Ám eddig sikerrel vették fel ellene a küzdelmet Kaposváron a szakemberek. Tóth István hangsúlyozta:

Az estétől a hajnali órákig tartó permetezéstől nem kell félni, mert az emberi egészségre, illetve a melegvérűekre nem veszélyes.

A rovarölőszereket azonban be kell vetni az eredményes védekezéshez, mert az éghajlatváltozás miatt olyan új kártevőkkel kellett megismerkedniük, mint a platáncsipkés poloska, vagy a vadgesztenyére veszélyes aknázómoly, amelyek az utóbbi évekig ismeretlenek voltak Magyarországon.

– Két dolgot kértem a szakemberektől – sorolta Szita Károly. – Rendszeres növényápolás folyjon, de a kereszteződéseknél ne féljenek elővenni a lombfűrészt, hogy beláthatóak legyenek az utak.

A gondozás érdekében áttekintették a kaposvári közterületek növényeinek állapotát is, amelyet összességében jónak ítéltek.

Kaposváron húszezer fa és hatvanezer cserje található, és az ápolásukra nagy gondot fordít a város. A  növények felbecsülhetetlen értéket képviselnek, hiszen a nyári hőhullámok ellen védelmet nyújtanak, és biztosítják a tiszta levegőt a városban.

Azért is akadályozzák meg elszántan a puszpángmoly terjedését, mert jelentős értéket veszélyeztet, hiszen csupán a felújított Németh István fasorban nyolcmillió forintba került az új növényzet ültetése.

A kaposvári zöldterületi növényzetben 1500 koros fát, főként hársakat és platánokat tartanak számon. Ezek külön elbírálás alá esnek majd a közeljövőben. Az állapotukról részletes szakvéleményt kértek, és az önkormányzat ezzel a munkával a Soproni Egyetem erdőmérnöki karát bízta meg. Olyan tanulmányt rendeltek meg, amely nem egy-egy körzetre vonatkozik, hanem minden egyes fáról külön elemzést készíttetnek, ez pedig nem kis költséget, de ugyanakkor biztos állapotfelmérést jelent, hangzott el a sajtótájékoztatón. Kaposváron vegyes a faállomány, és a sokféleség előnyt jelent. Azonban vannak köztük mintegy száz éves platánok is.

Forrás: 
sonline.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Életünk lapjai: Korda György és Balázs Klári kertje

Elegáns környezet, harmónia, gondozott növények jellemzik Balázs Klári és Korda György otthonát. A kertben fiatal gyümölcsfák, tuják, formás bokrok sorakoznak ízlésesen, grillsütő várja a tavaszi meleget, hogy újra használatba vegyék. A tavasz kint éledezik, a lakásban színes virágok mindenütt, a belépő vendéget hatalmas szobafenyő köszönti.

A tudomány és a versenyképesség

A közelmúltban vehette át a Magyar Érdemrend tisztikeresztjét Szőcs Gábor, a Magyar Tudományos Akadémia doktora, az MTA Agrártudományi Kutatóközpont Növényvédelmi Intézete Állattani Osztályának tudományos tanácsadója. A kitüntetéssel a rovarferomonok kutatásában, illetve a növényvédelem szempontjából fontos lepkefajok kémiai ökológiájának föltárásában eredményeit ismerték el.

Biológiai védekezés: darázzsal a foltosszárnyú muslica ellen

Több mint 200 hektáron védekeznek biológiai módszerrel a Drosophila suzukii ellen. A Verona és Vicenza közti dombvidéken több mint 150 cseresznyetermesztő fogott össze, és a Bioplanet kezdeményezésére már március végén kibocsátották a muslica természetes ellenségét, a Trichopria drosophilae fürkészdarazsat.

A búza védelme és a trójai faló

A talajban élnek olyan baktériumok, amelyek segíthetnek védekezni a kártékony fonalférgek ellen, ám eddig még nem találtak módot e baktériumok hatékonyságának kiaknázására a nagyüzemi növényvédelem terén.

Egyre hatékonyabb az illegális fakitermelés és kereskedelem elleni küzdelem

Az elmúlt három év eredményei alátámasztják, hogy egyre hatékonyabban végzi a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a teljes faanyagkereskedelmi lánc ellenőrzését Magyarországon.

A Dunánál, a Velencei- és a Tisza-tónál, valamint a Szigetközben irtják a szúnyogokat

Változatlanul csapadékos az időjárás, ami az elmúlt napok napsütésével párosulva optimális fejlődési környezetet biztosít a szúnyogok számára.

Virágos kerti tavak

Egy tó nem csak dísze lehet a kertnek, hanem a növényzetével együtt egy kisebb ökoszisztémát hoz létre, és elősegíti a biológiai egyensúly kialakulását. Érdemes olyan növényeket választani, melyek megfelelnek klimatikus viszonyinknak és gyönyörködtetnek.

Milliárdos kárt okoz a kőrispusztulás

Egy nemrégiben készült tanulmány szerint a brit gazdaságot az elkövetkező száz évben összesen 15 milliárd fonttal, vagyis 5,5 billió forinttal terheli meg a kőrisek viszonylag új betegsége, a kőrispusztulás által okozott hajtáspusztulás miatti kár. Ennek az összegnek közel a fele egy évtizeden belül realizálódik, hívják föl a figyelmet a tudósok.

A repce bizonytalan jövője

A repce a méhcsaládok számára remek virágpor- és nektárforrás. Ugyanakkor marcipánszerű íze miatt közkedvelt a méze is. A német méhészújság arról számol be, hogy a repce termésterülete a tavalyihoz képest 25%-al esett vissza. Ennek oka a repce termesztésének egyre nehezebb körülményei között keresendő: aszály/hidegbetörés, továbbá a pálmaolajból készült biodízel behozatali vámjának megszűnése.

Idén is lesznek dísznövény és kertművészeti napok a fehérvárcsurgói Károlyi kastélyparkban

Idén 15. alkalommal rendezi meg a Károlyi József Alapítvány az Európai Dísznövény és Kertművészeti Napokat május 31. és június 2. között a fehérvárcsurgói Károlyi kastély parkjában, amelynek programjában kiállítás, vásár és konferencia is szerepel.