Back to top

A TOP 3 digitális trend a mezőgazdaságban

Az elmúlt néhány év a mezőgazdaság digitalizációjáról szólt. A következő két évtizedben az ágazat modernizációja megállíthatatlanul folytatódik. A jelenleg legnépszerűbb technológiai trendek között szemezgettünk.

A mezőgazdaság világszinten egy 7,8 trillió dolláros ágazat, a Föld GDP-jének 10 százalékát teszi ki – ennek ellenére világszinten a legkevésbé digitalizált szektor. Ugyanakkor egyes elemzések szerint, ahhoz, hogy a mezőgazdaság lépést tudjon tartani a népességnövekedéssel, 2030-ra 60 százalékkal kéne növelni az ágazat kibocsátását. A technológiai fejlődés az ágazat minden szintjén elkerülhetetlen. Ahogy korábban megírtuk: a precíziós gazdálkodás 10 milliárd dolláros üzlet lesz 2024-re.

IoT és szenzorok a földekre

Az Internet of Things (IoT - dolgok internete) röviden olyan eszközök összessége, melyek képesek információt gyűjteni a környezetükről és ezt meg is osztják más eszközökkel, rendszerekkel akár az interneten keresztül. Például egy szántóföld köré megfelelően elhelyezett szenzoros hálózat, mely akár fotót is képes készíteni a környezetéről nem csak a gazdának, de területi, sőt globális elemzésekhez elkészítéséhez is hatalmas előnyt jelent. Az érzékelők adatot szolgáltatnak a talaj nedvesség- és tápanyagtartalmáról, az időjárásról a növények aktuális állapotáról. Ám a szenzorok sertéstelepeken, vagy épp istállókban is kiválóan alkalmazhatók. Nem mellesleg csökkentik az állatok ellátásához szükséges munkaerő mennyiséget. Például a tehenek arcfelismerő rendszeréről is írtunk már idén.

Fontos megjegyezni, hogy ennek a rengeteg adatnak tulajdonjoga és sorsa globálisan még nem tisztázott. Ezen probléma rendezésére jött létre első lépésként az EU-s adatmegosztási kódex.

IoT és szenzorok az eszközökbe

Az információ hatalom. A különböző érzékelők mezőgazdasági eszközökbe, gépekbe is helyezhetők. Ezek nem csak az eszközök állapotáról adnak pontos információkat, de a precíziós gazdálkodáshoz is elengedhetetlenek. Az önvezető traktort nemrég mi is bemutattuk.

A gépek saját állapotuk mellett azonnal dokumentálják „munkájukat”, illetve az is megoldható, hogy az egyes mezőgazdasági tevékenységek adatairól valós időben kapjanak a gazdák pontos információkat – például arról, hogy milyen ütemben halad a betakarítás.

Termésállapot-megfigyelés drónokkal

A drónokkal megfigyelt hatalmas földterületek segítik a gazdákat abban, hogy teljes képet kapjanak a termőterületükről. Az Egyesült Államokban már széles körben használnak kifejezetten mezőgazdasági drónokat mezőgazdasági területek feltérképezésére és szabadon tartott állatok megfigyelésére egyaránt.

Hazánkban egyelőre csak néhány cég foglalkozik ilyen típusú rendszerek kiépítésével. A komolyabb drónok érzékelőivel 3D-s felvételek készíthetők, melyek segítségével a termőföld minőségét és változásait is meg lehet határozni.

A drónok a vegyszerek precíziós alkalmazását is képesek elvégezni, ráadásul anélkül, hogy kémiai anyagok a talajvízbe jutnának. Egy felmérés szerint drónokkal a permetezés ötször gyorsabb, mint más megoldásokkal.

Ez csak néhány példa az agráriumban jelenleg legnépszerűbb fejlesztések közül, a teljesség igénye nélkül. Az élelmiszerbiztonság tekintetében érdemes továbbá kiemelni a különböző nyomon követési rendszereket, melyekből nyert információk nem csak a élelmiszerelőállítóknak, de a fogyasztóknak is egyre értékesebbek. Illetve nem mehetünk el a mezőgazdaság automatizálása mellett sem szó nélkül. Ám a robotok megjelenése ebben az ágazatban megér egy külön cikket.

Forrás: 
forbes.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Nőtt az agrárvállalatok hitelállománya 2018 végén

Az agrárgazdaság mezőgazdasági és élelmiszeripari vállalkozásainak hitelállománya 2018. utolsó negyedévének végére az előző negyedévhez képest 0,57 százalékkal, míg az előző év azonos időszakához viszonyítva 5,07 százalékkal nőtt, 1124,9 milliárd forint volt - derült ki a kormány.hu-n közzétett jelentésből.

Felépült az Alföldi Tej Kft. 15 milliárd forintos sajtgyára

Végéhez közelítenek az Alföldi Tej Kft. debreceni új üzemének építési és szerelési munkálatai. A négyéves intervallumot felölelő beruházás révén Magyarország második legnagyobb tejipari cégének tejtermék-portfóliója a saját gyártású tej, tejföl, vaj, túró, kefir és joghurt mellett sajttal és tejporral egészül ki.

Kétségbeesett európai gazdák - Svájcban sem jobb

Az európai gazdák körében az átlagosnál magasabb az öngyilkossági arány. Bár erről hivatalosan csak francia és svájci adatok állnak rendelkezésre, a helyzet valószínűleg a többi európai országban sem jobb - erre hívja fel a figyelmet az agrarheute.de német agrárhírportál cikke.

Made in Italy – hamisítva

Az olasz élelmiszereket egyre gyakrabban hamisítják és utánozzák az egész világon. A legnépszerűbbek a sajt, a kolbász és az olívaolaj. A hamisítás oka főleg a kereskedelmi konfliktusokhoz vezethető vissza.

Milyen lesz a KAP?

A tagállamok többletbefizetéseivel, vagy más szakpolitikákra szánt pénzek visszafordításával lehetne megakadályozni, hogy a Közös Agrárpolitika (KAP) forrásai csökkenjenek – véli Kis Miklós. Az Agrárminisztérium vidékfejlesztésért felelős államtitkára szerint az új Európai Bizottság, és az új Európai Parlament összetételén múlnak majd a részletek.

Rendhagyó agráróra fiataloknak

Mezőgazdasági érdekességekről tartott rendhagyó tanórát lapunk a Budapesti Műszaki Szakképzési Centrum Bolyai János Műszaki Szakgimnáziumában. A pénzügyi ismeretek óra keretében a hangsúly a modern agráriumon volt.

A baromfiágazat költött a legtöbbet beruházásra tavaly

Csaknem 168 milliárd forint értékű beruházást hajtottak végre a 19 munkavállalónál többet foglalkoztató élelmiszeripari cégek tavaly - közölte az előzetes adatokat az Agrárgazdasági Kutató Intézet. A legtöbb, 30 milliárd forintot meghaladó beruházás a baromfifeldolgozó ágazatban volt.

Új külpiaci távlatokat nyithat a magyar agrárdigitalizáció

Az Agrárminisztérium kiemelt hangsúlyt fektet arra, hogy az agrárpálya vonzóvá tételével, új, digitális tudás, készségek, szemlélet elősegítésével támogassa a gazdálkodást választó vidéki fiatalokat.

Saját paradicsom a teraszon – lépésről lépésre

Paradicsomot termeszteni nem olyan nehéz, mint amilyen nehéznek gondoljuk. Nézzük meg, hogyan lehet természetes anyagokat használva, ízletes paradicsomot házilag termeszteni, akár az erkélyen vagy a teraszon is.

Logisztikai központ és takarmánygyár

Szijjártó Péter, Magyarország külgazdasági és külügyminisztere Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnökének társaságában avatta fel a topolyai ipari parkban a KITE Zrt. logisztikai központját és a csantavéri Gebi Kft. újonnan kiépített, nagy kapacitású napraforgó-tárolóit és feldolgozóüzemét.