Back to top

Olaszország nem védte meg Európát

Az Európai Bizottság pert indít Olaszország ellen amiatt, hogy az olasz hatóságok nem tartották be a hatályos előírásokat, és nem intézkedtek időben a Xylella fastidiosa karantén baktérium Puglia tartományból történő továbbterjedésének megelőzése érdekében.

Az Európai Biztosság május 17-én kiadott közleménye szerint Olaszországnak az Európai Bíróság előtt kell felelnie azért, hogy nem fékezte meg időben, már a fertőzés kialakulásának helyén, Puglia tartományban a baktériumot, így az továbbterjedhetett Európa többi részére is.

A vád szerint a Xylella fastidiosa fertőzésről szóló elő figyelmeztetést, 2013. októberét követően az olasz hatóságok nem a hatályos EU-rendelkezések, a 2015/789-es bizottsági végrehajtási határozat, valamint a 2000/29/EC irányelv szerint jártak el a kórokozó megfékezése érdekében. Az előírások szerint egyebek mellett a Xylella-fertőzés felismerését követően karantén zónát kell kijelölni, amin belül a fertőzött növényeket azonnal meg kell semmisíteni, a többi növényt pedig folyamatosan figyelmemmel kísérni, mintavételezni. Az Olaszország által benyújtott intézkedési terv időrendje szerint a hatóságok nem intézkedtek azonnal, ami nagy kockázatot jelentett a betegség kitörésére és továbbterjedésére a karantén zónából.

A karantén zónában a fertőzött növényeket azonnal meg kell semmisíteni
A karantén zónában a fertőzött növényeket azonnal meg kell semmisíteni
Fotó: microbepost.org

A Xylella fastidiosa világszerte az egyik legveszélyesebb baktérium. Gazdanövényköre igen széles, változatos tüneteket okoz, ami súlyos esetben - komoly anyagi veszteséget okozva - a teljes kultúrnövény-állomány pusztulását okozhatja.

A tagállamoknak minden szükséges intézkedést meg kell tenniük a Xylella fastidiosa felszámolása érdekében, és ha ez nem lehetséges, legalább megakadályozni a kór továbbterjedését. A Bizottság több alkalommal, 2015 decemberében, 2016 júliusában, valamint 2017 júliusában is felszólította Olaszországot, hogy teljesítse ezen kötelezettségét.

A Bizottság továbbra is folyamatos párbeszédet folytat az olasz hatóságokkal, hogy valamennyi szükséges eszközt vessen be annak érdekében, hogy megakadályozza a Xylella fastidiosa továbbterjedését Pugliából.

Forrás: 
Európai Bizottság/magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A tudomány és a versenyképesség

A közelmúltban vehette át a Magyar Érdemrend tisztikeresztjét Szőcs Gábor, a Magyar Tudományos Akadémia doktora, az MTA Agrártudományi Kutatóközpont Növényvédelmi Intézete Állattani Osztályának tudományos tanácsadója. A kitüntetéssel a rovarferomonok kutatásában, illetve a növényvédelem szempontjából fontos lepkefajok kémiai ökológiájának föltárásában eredményeit ismerték el.

Biológiai védekezés: darázzsal a foltosszárnyú muslica ellen

Több mint 200 hektáron védekeznek biológiai módszerrel a Drosophila suzukii ellen. A Verona és Vicenza közti dombvidéken több mint 150 cseresznyetermesztő fogott össze, és a Bioplanet kezdeményezésére már március végén kibocsátották a muslica természetes ellenségét, a Trichopria drosophilae fürkészdarazsat.

Növényvédelmi előrejelzés – Csapadékkedvelő kórokozók ideje

A természet igyekszik valamit pótolni a hiányzó esőből, bár az elvesző termést már minden bizonnyal lehetetlen lesz. A tartós nedvességborítás kedvez a tűzelhalásnak és a varasodásnak, de még a moníliaveszély sem múlt el. A gyümölcsmolyok változatlan intenzitással repülnek, és már néhány bagolylepkefaj is megjelent a csapdákban.

Made in Italy – hamisítva

Az olasz élelmiszereket egyre gyakrabban hamisítják és utánozzák az egész világon. A legnépszerűbbek a sajt, a kolbász és az olívaolaj. A hamisítás oka főleg a kereskedelmi konfliktusokhoz vezethető vissza.

A búza védelme és a trójai faló

A talajban élnek olyan baktériumok, amelyek segíthetnek védekezni a kártékony fonalférgek ellen, ám eddig még nem találtak módot e baktériumok hatékonyságának kiaknázására a nagyüzemi növényvédelem terén.

Jég verte el az olasz gyümölcsöt, de az osztrákok sem jártak jobban

Nagy területeket érintő viharzóna vonult át Olaszország déli része fölött május közepén, számos gyümölcs- és zöldségkultúra sínyli meg a jégveréssel kísért időjárást. Ausztriában pedig a magyar határ mellett tombolt a vihar, 500 ezer eurónyi kárt hagyott maga után.

Saját paradicsom a teraszon – lépésről lépésre

Paradicsomot termeszteni nem olyan nehéz, mint amilyen nehéznek gondoljuk. Nézzük meg, hogyan lehet természetes anyagokat használva, ízletes paradicsomot házilag termeszteni, akár az erkélyen vagy a teraszon is.

Már hamisítják

Januárban vezette be a dísznövény- forgalmazásban világszerte használt CC-kocsik új, rádiófrekvenciás jeladóval (RFID) ellátott jelölőcímkéjét a fejlesztő és a bérleti rendszert működtető dán Container Centralen, éppen a hamisítások megelőzése érdekében.

Hasznos kerti trükk, amit egy virágkiállításról neveztek el

Hallott már ön a Chelsea-metszésről? Ha igen, akkor valószínűleg tudja, hogy miért pont egy londoni városrészről nevezték el, ha viszont nem, akkor érdemes megismernie, mert most van itt az ideje.

A szőlőperonoszpóra

A szőlőskertekben rendszerint május közepétől kezdik meg a rendszeres növényvédelmet a szőlőperonoszpóra ellen. E betegség csapadékos években a szőlő legveszélyesebb károsítója. Járványszerű fellépése gyakran igen súlyos károkat okoz.