Back to top

Szűken, de lesz elég befőttesüveg

Megoldódott-e az üvegmizéria, sikerült-e beszerezni a magyar konzervgyáraknak az idei feldolgozási idényre szükséges befőttesüvegeket? A rövid válasz – igen. Óvatosan fogalmaz Sebesta Péter, a Magyar Hűtő- és Konzervipari Szövetség elnöke. A hazai konzervgyárak minimális idei terveihez szükséges üvegeket beszerezték, illetve még folyamatban vannak a szállítások.

Eddig az volt a gyakorlat, hogy májusban már a gyárudvaron volt a szükséges göngyöleg, úgyhogy az idei lassabb beszerzés, és a korábbinál kisebb készlet még okozhat gondot. Ha nincsen tartalékuk, a feldolgozók nem tudnak rugalmasan alkalmazkodni a piaci lehetőségekhez, az esetleges nagyobb gyümölcskínálathoz, tehát a gazdálkodásukat megnehezíti az üveghiány.

Másrészről pedig 10-20 százalék körüli áremelkedést okozott az üveghiány, ami váratlan többletkiadás a konzervgyáraknak, és kérdéses, hogy tudják-e érvényesíteni az árban. A meggybefőtt alapvető élelmezési cikk, nem túl nagy az árrugalmassága, sem a nyereségrátája.

Nagyon sokfelől érkeznek az üvegek, orosz, ukrán, román, cseh gyárakból, és még nem ismert a pontos tulajdonságuk. Most kerülnek először a töltősorokra, és csak akkor derül ki, hogy hogyan bírják az adott technológiát, mennyi lesz a selejt.   

Mindez nemcsak a közelgő meggyfeldolgozást érinti majd, hanem a közvetlenül utána induló uborkakonzerv-gyártást is - mondta Sebesta Péter.

Meggyből az idén a tavalyinál több termésre lehet számítani a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet alelnöke, Apáti Ferenc szerint. Tavaly jó közepes volt a termés, most több lesz, de a minősége még kérdéses.

Sokfelé jeleztek a szokottnál erősebb tisztuló hullást. Ahol jó volt a kötődés és nem öntöznek, ott a száraz időjárás okozhat gondot. Ha továbbra is kevés lesz a csapadék, lehet hogy nem éri el a meggy a konzerviparnak szükséges 22 milliméteres átmérőt.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Magyarország egyik fő gazdasági potenciálja az agrárium és az élelmiszeripar

A mezőgazdasági és élelmiszeripari termékek külkereskedelme évről évre nagymértékben hozzájárul a nemzetgazdaság pozitív egyenlegéhez, ezért makrogazdasági jelentősége meghatározó - mondta Nagy István agrárminiszter a külgazdasági attasék éves értekezletén, Budapesten.

Magyar termelők meggyét kóstolhatjuk

A magyar meggy kiváló ízét, pozitív élettani hatásait sokan ismerik, de a termelők szerint még nem elegen. Éppen ezért egy ingyenes meggykóstoltatási akció keretén belül népszerűsítik ezt a fantasztikus gyümölcsünket június 25. és 27. között 25 helyszínen, 20 vidéki városban.

Szigorodnak az állatszállítás feltételei az extrém hőség miatt

Az Agrárminisztérium, az időjárási előrejelzések ismeretében, az extrém hőségre való tekintettel, 2019. június 21-től további utasításig – a tavalyi évhez hasonlóan – ismét megtiltja a hosszú távú, Magyarországról Törökországba tartó kérődzőállat-szállítmányok indítását.

Úttörő megoldás: vertikális farmmal fejlődik a sörfőzde

Noha egyre többször hallani függőleges farmokról, az még az Egyesült Királyságban sem fordult eddig elő, hogy sörfőzéshez használták volna e megoldást. Egy londoni sörfőzde most erre készül, méghozzá epret termesztve ily módon.

A sok eső növeli a növényvédelmi kiadásokat

A gyümölcsösökben néhány ezer hektáron okozott károkat a hétvégi vihar, a jelentősebb zöldségtermesztő körzetekben azonban szerencsére kisebb mértékben pusztított.

Jó fizetésért sincs senki, aki dolgozna a Balatonon

Egyre nehezebben találnak munkaerőt a balatoni vállalkozók, akik szerint ennek is szerepe van abban, hogy elszálltak az árak a tóparti üzletekben, ugyanis a vállalkozóknak vonzó bért kellene kigazdálkodniuk - írta szerdai számában a Népszava.

Meggypiaci latolgatás

Az idén az első termésbecslés szerint 30-40 százalékkal kevesebb meggy terem nálunk, mint tavaly. A tavaszi fagyok még virágzás előtt érték a kerteket, de a hideg károsította a termőt, sok virág nem tudott megtermékenyülni emiatt. A virágzás alatt nagy volt a szárazság és kevés méh járt a gyümölcsösökben, ami tovább rontotta a megporzást.

Növényvédelmi előrejelzés – Támadnak a poloskák

Nagy kárt tesz a cseresznyében és a meggyben a monília, a késői érésű fajták még menthetők, de nagy a kihívás. Az almamoly egyelőre gyérebben rajzik, viszont van vértetű, varasodás és lisztharmat, sőt tűzelhalás is. A meleg időben általános támadásba lendültek a poloskák, most főleg a bogyósgyümölcsökön látni belőlük sokat. A virágzó szőlőt is számos betegség ellen kell védeni.

Magyar találmány a vadgázolásos balesetek elkerülésére

Évente több ezer bejelentett vadbaleset történik hazánkban, a gépjárművekben jelentős anyagi kár keletkezik, az utakon elpusztult nagyobb állatok számát pedig harmincezerre teszik a szakértők. Egy szabadalmaztatott magyar találmánynak köszönhetően ezeknek a baleseteknek a döntő többsége elkerülhető – nyilatkozta a feltaláló.

Oldalára borult egy gyümölcsöt szállító kamion az M7-esen

Oldalára borult egy gyümölcsöt szállító kamion, fülkéje pedig kigyulladt az M7-es autópálya 177-es kilométerszelvényénél, Szegerdő térségében, a főváros felé vezető irányban.