Back to top

Európa-szerte megnyitják a gazdaságokat

Az idén Franciaországban indult a nyitott gazdaságok rendezvénysorozat, mely során a fogyasztók közelebbi kapcsolatba kerülhetnek a mezőgazdasággal, és megtudhatják, honnan származik az élelmiszer, amit fogyasztanak. Egész Európában lesznek farm- és termelőszövetkezeti nyílt napok. 2018-ban is várják az európai gazdák az érdeklődőket a nyílt tanyanapok alkalmából

A Copa-Cogeca főtitkára, Pekka Pesonen hangsúlyozta: „Európa szerte egyre több tevékenység és nyílt nap van a gazdaságokban, ide értve az oktatógazdaságokat és a főző workshopokat. Ezek lehetőséget adnak, hogy bensőségesebb kapcsolat alakuljon ki fogyasztók és gazdálkodók között, előbbiek pedig jobban megismerkedhessenek a gazdálkodással, élelmiszerekkel és a vidéki élettel.

Ez a sikeres új irányzat lehetővé teszi a fogyasztók, különösen a fiatalabbak számára, hogy ízletes új recepteket ismerjenek meg, és felfedezzék az egészséges életmódban rejlő lehetőségeket. Bemutatja a jó gazdálkodási és állatjóléti gyakorlatokat is, amiknek a gazdák eleget tesznek. Arra is rávilágít, hogy a társadalomnak milyen haszna származik a gazdálkodókból és a termelőszövetkezetekből, akik megőrzik a vidéket.”

„Az Európai Bizottság a héten megjelenő élelmiszeripari és mezőgazdaság jövőre vonatkozó javaslata mellett ez a program is megerősíti, hogy szükség van egy erős Közös Agrárpolitikára (KAP), ami mögött komoly EU büdzsé áll" - tette hozzá Pesonen.

Magyarországon ehhez nagyon hasonló volt a Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége által korábban szervezett Vidék Kaland program, amely keretében egy-egy gyakorló fiatal gazda látott vendégül egy hétre vállalkozó szellemű városiakat, hogy belekóstolhassanak a vidéki gazdaságok életébe, vagy a Nyitott Lovardák és a Nyitott Porták kezdeményezések. 

 

Az idei nyitott farmok napok időpontjai és helyszínei:

  • 2018. május 28. FNSEA Francia Nyílt Tanyanapok: www.fnsea.fr
  • 2018. június 1-10. Harmadik Mezőgazdasági Termelőszövetkezeti Hét Franciaországban: www.coopdefrance.coop
  • 2018. június 9-10. DBV Német Nyílt Tanyanapok: https://www.bauernverband.de/
  • 2018. június 10. Vasárnapi Nyílt Tanyanap (Anglia, Skócia és Wales): www.nfu.co.uk
  • 2018. június 16-17. Nyílt Tanyanap, Észak-Írország: www.ufuni.org https://openfarmweekend.com/
  • 2018. június 23. Walloniai Nyílt Tanyanap (FWA) www.fwa.be
  • 2018. július 22. Észt Nyílt Tanyanap https://www.facebook.com/events/1753794027964630/
  • 2018. szeptember 16. Nyílt Tanyanapok Flandriában, Belgiumban a Boerendbond & Denmark szervezésében (DAFC) https://www.boerenbond.be/ http://www.agricultureandfood.dk/
Forrás: 
COPA-COGECA Sajtóközlemény

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Hogyan változott a táplálékpiramis az idők során?

Valószínűleg már mindenki számára ismert a táplálkozási piramis fogalma, vagy legalábbis láttunk már élelmiszer-piramist, ami beégett az elménkbe. Nagy valószínűséggel ezt úgy képzeljük el, mint azt az élelmiszer-piramist, amelyet az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma (USDA) 1992-ben hivatalosan elfogadott.

A gazdák végzik a legjelentősebb közszolgáltatást a környezet védelmében

Tánczos Barna, a román kormány környezetvédelmi vízügyi és erdészeti minisztere szerint a gazdák végzik a legjelentősebb közszolgáltatást a környezet védelmében.

Áfonyafarm a napelem alatt

Az USA legészakibb tagállamában, Maine területén termő vadáfonyát nem lehet magról vetni, az alacsonyra növő bokrok különleges ápolást igényelnek, az apró, édes bogyókat pedig csak a környéken értékesíthetik, mert túl sérülékenyek ahhoz, hogy a hosszú szállítást kibírják.

Élelem a belek számára: az emberi mikrobák növényi cukrokkal táplálkoznak

Egy új kutatás szerint a bélrendszerünkben élő baktériumok számára táplálékforrásként szolgál egy olyan szénhidrát, amely általában növényi fehérjékhez kötődik.

Az egészséges öregedés újradefiniálása élelmiszerekkel

Dr. Catherine Kwik-Uribe, a Mars Edge tudományos kutatásért felelős alelnöke összefoglalta a világ népességének elöregedésével foglalkozó mélyreható tanulmány kezdeti megállapításait; kiemelve a legfontosabb tudnivalókat az étrendünkben található bioaktív anyagok egészségügyi előnyeiről.

Barlangokba szállítják az almát, így csökkentik a rezsiköltséget az olaszok

Hegyoldalba vájt barlangokban, természetes hűtőházakban tárolják a termés egy részét az észak-olaszországi almatermesztők, ezzel is csökkentve áramszámlát.

Neggst tojáshelyettesítő

A Neggst Foods GmbH kifejlesztett egy vegán tojásalternatívát, ami úgy néz ki és használható, mint a tyúktojás.

A szilva az őszi gyümölcsök szupersztárja

Az Európai Friss Csapat – az ízek ereje! program őszi workshopján Bernáth József séf egy izgalmas szilvás receptet mutatott be, de mellette kiderült az is, melyek azok a szuper tulajdonságok, amelyek miatt a szilva igazi szupersztárnak számít a gyümölcsök között.

Elmerült figyelem

Úszó, lebegő tárlatként újították meg a halászati kiállítást a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban. Részben azért, hogy érvényesülni tudjon az eddig tablókkal takart gótikus épületbelső. Mi az, ami különösen figyelemre méltó a halászatban egy néprajzos muzeológus számára? Erről is beszélgettünk Balpataki Katalin kurátorral.

Őrizzük meg csontjaink egészségét nassolnivalókkal

Minden harmadik 50 év feletti nő és minden ötödik férfi a csontritkulás miatt szenved csonttörést, ugyanis ez a betegség okolható a csontok gyengeségéért és a csonttörések kockázatának növeléséért. A töréssel járó kellemetlenségek miatt érthető, hogy az emberek miért szeretnének minden módot megragadni, hogy csökkentsék ennek a gyakori eseménynek a kockázatát.