Back to top

Európa-szerte megnyitják a gazdaságokat

Az idén Franciaországban indult a nyitott gazdaságok rendezvénysorozat, mely során a fogyasztók közelebbi kapcsolatba kerülhetnek a mezőgazdasággal, és megtudhatják, honnan származik az élelmiszer, amit fogyasztanak. Egész Európában lesznek farm- és termelőszövetkezeti nyílt napok. 2018-ban is várják az európai gazdák az érdeklődőket a nyílt tanyanapok alkalmából

A Copa-Cogeca főtitkára, Pekka Pesonen hangsúlyozta: „Európa szerte egyre több tevékenység és nyílt nap van a gazdaságokban, ide értve az oktatógazdaságokat és a főző workshopokat. Ezek lehetőséget adnak, hogy bensőségesebb kapcsolat alakuljon ki fogyasztók és gazdálkodók között, előbbiek pedig jobban megismerkedhessenek a gazdálkodással, élelmiszerekkel és a vidéki élettel.

Ez a sikeres új irányzat lehetővé teszi a fogyasztók, különösen a fiatalabbak számára, hogy ízletes új recepteket ismerjenek meg, és felfedezzék az egészséges életmódban rejlő lehetőségeket. Bemutatja a jó gazdálkodási és állatjóléti gyakorlatokat is, amiknek a gazdák eleget tesznek. Arra is rávilágít, hogy a társadalomnak milyen haszna származik a gazdálkodókból és a termelőszövetkezetekből, akik megőrzik a vidéket.”

„Az Európai Bizottság a héten megjelenő élelmiszeripari és mezőgazdaság jövőre vonatkozó javaslata mellett ez a program is megerősíti, hogy szükség van egy erős Közös Agrárpolitikára (KAP), ami mögött komoly EU büdzsé áll" - tette hozzá Pesonen.

Magyarországon ehhez nagyon hasonló volt a Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége által korábban szervezett Vidék Kaland program, amely keretében egy-egy gyakorló fiatal gazda látott vendégül egy hétre vállalkozó szellemű városiakat, hogy belekóstolhassanak a vidéki gazdaságok életébe, vagy a Nyitott Lovardák és a Nyitott Porták kezdeményezések. 

 

Az idei nyitott farmok napok időpontjai és helyszínei:

  • 2018. május 28. FNSEA Francia Nyílt Tanyanapok: www.fnsea.fr
  • 2018. június 1-10. Harmadik Mezőgazdasági Termelőszövetkezeti Hét Franciaországban: www.coopdefrance.coop
  • 2018. június 9-10. DBV Német Nyílt Tanyanapok: https://www.bauernverband.de/
  • 2018. június 10. Vasárnapi Nyílt Tanyanap (Anglia, Skócia és Wales): www.nfu.co.uk
  • 2018. június 16-17. Nyílt Tanyanap, Észak-Írország: www.ufuni.org https://openfarmweekend.com/
  • 2018. június 23. Walloniai Nyílt Tanyanap (FWA) www.fwa.be
  • 2018. július 22. Észt Nyílt Tanyanap https://www.facebook.com/events/1753794027964630/
  • 2018. szeptember 16. Nyílt Tanyanapok Flandriában, Belgiumban a Boerendbond & Denmark szervezésében (DAFC) https://www.boerenbond.be/ http://www.agricultureandfood.dk/
Forrás: 
COPA-COGECA Sajtóközlemény

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Csökkenteni kell az élelmiszer-veszteséget és pazarlást

Világszerte 820 millió ember éhezik, és kétmilliárd fő szenved az alultápláltságtól. Az éhezők számának csökkentéséhez először az élelmiszer-veszteséget és pazarlást kell mérsékelni, amellyel ráadásul a természeti erőforrásokkal való felelős gazdálkodáshoz is hozzájárulunk - hangsúlyozta Zsigó Róbert Az élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár a Világ Élelmezés Biztonsági Bizottság 46. ülésén Rómában.

Vitaminbomba élesztő, nem csak pékeknek

Élesztőt nem csak akkor érdemes otthon tartani, ha sütni szeretnék valamit, hanem mindig. Ha minden nap csipegetünk kicsit belőle, megtapasztaljuk, hogy igazi vitaminbomba és még szépít is.

Teremtsük meg a magyar sajt divatját!

Kevés érmet adott ki a zsűri a VII. Magyar Sajtmustrán rendezett sajtversenyen, azonban mind a 120 nevezőnek lehetősége van a rendezvény ideje alatt megtudni, mit találtak a bírálók jónak és miben hibázott a sajtmester. Elvégre „a magyar sajt közös ügyünk” – ahogy azt az Agrárminisztérium mezőgazdaságért felelős államtitkára mondta a rendezvény megnyitóján.

Szőlő, bor zamata - őszi ízözön

Szőlőt szemezgetni, bort kortyolgatni mindig kellemes. Jómagam a konyhában töltött idő, a tűzhely melletti alkotás során is szívesen tartok a kezem ügyében egy-egy pohár bort: jólesik belőle kortyolni, figyelni a készülő remekmű és a bor ízeinek összhangját, és olykor az ételbe is kerül a nedűből.

Támogatás az őszi munkák elvégzéséhez

Megkezdődik az agrártámogatások előlegfizetése október 16-án, mely a Magyar Államkincstáron keresztül kerül folyósításra a mezőgazdasági termelők részére, amely idén összesen 240 milliárd forintot tesz ki.

Fekete lepellel takarták le standjaikat a zöldség- és gyümölcsárusok

A baden-würtenbergi Freiburgban (október elején), a gyümölcs- és zöldségárusok 5 percig fekete lepellel takarták le áruikat. Tüntetésükkel arra szeretnék felhívni a figyelmet, hogy a jelenleg bajor mintára zajló „Fajok sokfélesége- Mentsétek meg a méheket” elnevezésű népi kezdeményezés kizárólag a (helyi) termelőkre hárítja a felelősséget és rendkívül hátrányos helyzetbe hozza őket.

Súlyos tévhitek a tojástermelés körül

A fenntarthatósági szempontok fontosságára hívta fel a figyelmet a Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetsége.

Sokat segíthet egy nitrogénérzékelő

A növények nitrogéntartalmának mérésére szolgáló érzékelők egyre fontosabb szerepet játszanak a modern mezőgazdaságban, mivel ezek a hagyományos módszereknél jóval pontosabb eredményt adnak, ezáltal pedig optimális műtrágyamennyiség kerül a földbe. Már a kisebb gazdaságok számára is elérhető egy a közelmúltban kifejlesztett érzékelő rendszer.

18 ezer magyar méhész helyzete válságos

Uniós megoldást sürgetnek a méhészek, akik a közös piacon jóval a termelői ár alatt, megalázó összegekért tudják csak értékesíteni a mézet. A hazai mézexportőrök már leálltak a vásárlással. Ha ennek hatására a méhészek is beszüntetik a tevékenységüket, komoly, kontinens szintű ökológiai válság alakulhat ki.

Dán-svéd "biotermék" szakmai tanulmányutat szervez a NAK

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Élelmiszeripari Igazgatósága a Nordic Organic malmöi ökológiai kiállítás köré épített szakmai tanulmányutat szervez tagjai számára. A dán-svéd szakmai tanulmányútra elsősorban azon élelmiszeripari tagok jelentkezését várja az igazgatóság, akik biotermékeket gyártanak és/vagy érdeklődnek a különböző termékfejlesztési lehetőségek iránt.