Back to top

Európa-szerte megnyitják a gazdaságokat

Az idén Franciaországban indult a nyitott gazdaságok rendezvénysorozat, mely során a fogyasztók közelebbi kapcsolatba kerülhetnek a mezőgazdasággal, és megtudhatják, honnan származik az élelmiszer, amit fogyasztanak. Egész Európában lesznek farm- és termelőszövetkezeti nyílt napok. 2018-ban is várják az európai gazdák az érdeklődőket a nyílt tanyanapok alkalmából

A Copa-Cogeca főtitkára, Pekka Pesonen hangsúlyozta: „Európa szerte egyre több tevékenység és nyílt nap van a gazdaságokban, ide értve az oktatógazdaságokat és a főző workshopokat. Ezek lehetőséget adnak, hogy bensőségesebb kapcsolat alakuljon ki fogyasztók és gazdálkodók között, előbbiek pedig jobban megismerkedhessenek a gazdálkodással, élelmiszerekkel és a vidéki élettel.

Ez a sikeres új irányzat lehetővé teszi a fogyasztók, különösen a fiatalabbak számára, hogy ízletes új recepteket ismerjenek meg, és felfedezzék az egészséges életmódban rejlő lehetőségeket. Bemutatja a jó gazdálkodási és állatjóléti gyakorlatokat is, amiknek a gazdák eleget tesznek. Arra is rávilágít, hogy a társadalomnak milyen haszna származik a gazdálkodókból és a termelőszövetkezetekből, akik megőrzik a vidéket.”

„Az Európai Bizottság a héten megjelenő élelmiszeripari és mezőgazdaság jövőre vonatkozó javaslata mellett ez a program is megerősíti, hogy szükség van egy erős Közös Agrárpolitikára (KAP), ami mögött komoly EU büdzsé áll" - tette hozzá Pesonen.

Magyarországon ehhez nagyon hasonló volt a Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége által korábban szervezett Vidék Kaland program, amely keretében egy-egy gyakorló fiatal gazda látott vendégül egy hétre vállalkozó szellemű városiakat, hogy belekóstolhassanak a vidéki gazdaságok életébe, vagy a Nyitott Lovardák és a Nyitott Porták kezdeményezések. 

 

Az idei nyitott farmok napok időpontjai és helyszínei:

  • 2018. május 28. FNSEA Francia Nyílt Tanyanapok: www.fnsea.fr
  • 2018. június 1-10. Harmadik Mezőgazdasági Termelőszövetkezeti Hét Franciaországban: www.coopdefrance.coop
  • 2018. június 9-10. DBV Német Nyílt Tanyanapok: https://www.bauernverband.de/
  • 2018. június 10. Vasárnapi Nyílt Tanyanap (Anglia, Skócia és Wales): www.nfu.co.uk
  • 2018. június 16-17. Nyílt Tanyanap, Észak-Írország: www.ufuni.org https://openfarmweekend.com/
  • 2018. június 23. Walloniai Nyílt Tanyanap (FWA) www.fwa.be
  • 2018. július 22. Észt Nyílt Tanyanap https://www.facebook.com/events/1753794027964630/
  • 2018. szeptember 16. Nyílt Tanyanapok Flandriában, Belgiumban a Boerendbond & Denmark szervezésében (DAFC) https://www.boerenbond.be/ http://www.agricultureandfood.dk/
Forrás: 
COPA-COGECA Sajtóközlemény

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kizárólag magyar frisshús lesz az ALDI állandó kínálatában a NAK nyomására

Az ALDI mai bejelentése jelentős előnyökkel jár a magyar hústermelőknek, hozzájárul a tudatos vásárlás szélesebb körben történő elterjedéséhez, valamint jelentősen csökkenti a hústermékek előállításának ökológiai lábnyomát.

Akác-, hárs- és napraforgómézeink baktériumgátló hatása

A népgyógyászatban és hagyományos orvoslásban a sebgyógyító hatás mellett a mézet leggyakrabban légúti megbetegedések tüneteinek enyhítésére használják. Számos publikáció támasztja alá a mézek antibakteriális hatását a leggyakoribb légúti baktériumokkal szemben, ám biofilm­képződést gátló hatásuk kevésbé kutatott.

A jó sajt a földeken terem

A jó sajt a földeken terem – fogalmaz Szücs-Felföldi Krisztina, aki férjével együtt működteti a Joli Sajtműhely elnevezésű családi vállalkozást a zalaegerszeghez közeli Zalaistvándon.

Az USA Mezőgazdasági Minisztériuma nekiment az EU-nak

Az Unió Termőföldtől az Asztalig Stratégiájának célja, hogy élelmiszertermelést igazságossá és egészségesebbé tegye, miközben csökkenti a növényvédőszerek használatát. Tom Vilsack amerikai mezőgazdasági miniszter azonban vehemensen ellenzi ezt.

Lelket ápol, aki kertet művel

Lassan vége az idei szezonnak a kertben, a vérbeli hobbikertész azonban már lélekben a tavaszra készül. Nekik is hasznos volt Sipos József növényorvos jó tanácsokban bővelkedő, de könnyed hangvételű előadása. A nagymamája „boszorkányfüzetéből” is megosztott néhány praktikát.

Ön mennyi élelmiszert pazarol?

A 2016-os és 2019-es felméréseket követően idén ismét élelmiszerhulladék felmérést végez a Nébih. Ha szeretné tudni, háztartása mennyi élelmiszert pazarol, és ebből mennyi lenne megmenthető, vagy csak szeretné segíteni a hivatal munkáját, vegyen részt ön is a mérésben!

Paraziták a beporzókon: a monokultúra lenne az oka?

Az Amerikai Egyesült Államokban működő különböző intézmények tudósai közös kutatásban arra a megállapításra jutottak, hogy a monokultúrás termesztés gyakorlatának széles körű alkalmazása növeli a beporzó rovarok parazitáinak előfordulását.

Turul Expo, Kárpátalja legjava

Ma már világosan látszik, hogy azok cselekedtek bölcsen, akik a világjárvány első hullámai idején is kitartottak céljaik mellett, és azt az időt, amit mások kényszerűségből tétlenül töltöttek, fejlesztésre és innovatív ötleteik megvalósítására fordították, hangzott el a nyolcadik Turul Expón.

Kenyérvíz, kenyérkávé, kenyérpuding, kenyérpörkölt: október 16. a kenyér világnapja

A kenyér az egyik legfontosabb táplálékunk, ami központi szerepet játszott a korai társadalmak kialakulásában is. Ázsia nyugati részén kezdtek el először gabonát termeszteni, innen terjedt el északra és nyugatra a gabonából készült kenyér. Ja, és nem csak vajjal kenve ehetjük…

Vidéki Nők Magyarországért díjat adtak át

Átadták a Vidéki Nők Magyarországért díjat, amit az a személy kaphat, aki a vidék értékeinek, hagyományainak megőrzésében, a természeti környezet védelmében, a hazai mezőgazdasági gazdálkodás terén kifejtett munkájában, valamint az egészséges táplálkozást biztosító élelmiszer termelésben és előállításban élen jár.