Back to top

Luxus nomád életérzés a glampingekben

Sokunk kitörölhetetlen emlékei a családi és iskolai kirándulások, a mindig beázó sátrak, a reggelre leeresztett gumimatracok, a szúnyogfelhőkkel vívott harcok, a kis gázfőzők, a zsúfolt kempingek. Egy életen át emlegetjük a kalandokat. De a világ változik, vele a kempingezés trendje is, és a kényelemé lett a főszerep.

A glamping kifejezés a glamorous és a camping szó összeolvadásából született és teljesen átértékeli a régi, fapados kempingezést. Itt nincs lábbal pumpálható gumimatrac, összeomló sátrak, és társaik, viszont van helyette kényelem és luxus.

A műfaj nem teljesen új keletű, gondoljunk csak a múlt század elején divatba jött szafarira, ahol a gazdag britek és amerikaiak, akik kalandot kerestek, de nem voltak hajlandók a kényelmüket feláldozni, olyan luxus sátrakból indulhattak a másnapi vadászatra, amelyeknél kényelmes ágyak, párnák, minőségi ágyneműk, elektromos generátorok, szakácsok készítette friss vacsora, és a személyzet által behűtött pezsgő emlékeztetett az otthonukra. Aki látta például a Távol Afrikától című filmet, az pontosan tudja, mi a glampingezés lénye:  kényelem, romantika, lehetőleg a vad és csodás természetben.  

Nem véletlen, hogy a  modern kényelem és nomád természet közeli életérzés ötvözéséből kialakult luxus kempingezés, azaz a glampingezés fénykorát éli. Hiszen a glamping olyan új hedonista verziója a kempingezésnek, ahol nem kell lemondani a megszokott kényelemről, hotel színvonalú szolgáltatásokat nyújt, és mégis csak egy karnyújtásnyira van a természet.

Sátrakat, lombházakat, szüreti pótkocsikat, konténereket, műanyag buborékokat, jurtákat, földbe vájt hobbit házakat építenek messze a forgalmas helyektől, retro járgányokat, cirkuszi kocsikat, echós szekereket alakítanak át, és látnak el minden kényelemmel. A helyszínnek és az „építményeknek” semmi nem szab határt, minden játszik, amit az emberi képzelet képes kigondolni és a kreativitás képes megvalósítani. Ezért igazi kaland vár minden glampingezőre, hiszen nem találni két egyformát.

Egyre több glamping vár felfedezésre Magyarországon is, Heves megyében, a Felsőtárkányi tónál például kényelmes, műanyag buborékból lehet éjszakánként szemlélni a Persidákat a nyári égbolton, Noszvajon elbújhatunk a világ elől a pezsgőfürdős lombházakban, a Mecsek hegységben megbúvó Mókus-völgyben pedig cirkuszi vagont láttak el minden kényelemmel. A káli medencében fürdőszobás ázsiai jurtákban, az Őrségben viszont földi sátorban, lebegő sátorban és echós szekérben alhatunk. Legjobban a Homokhátságon található glampingben érint meg a luxus, ahol háromemeletes padlófűtéssel, légkondicionálóval, tv-vel, masszázs káddal felszerelt jurta várja a környék felfedezésére érkezőket.

 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Prédikálószéki-kilátó

A Visegrádi-hegység egyik legmagasabb pontján, 639 méterrel a tengerszint felett magasodó Prédikálószék előkelő helyet foglal el Magyarország legszebb kilátópontjai között, csúcsáról gyönyörű panoráma tárul a természetjárók elé.

Csak képzett tanárok vezethetik a vándortáborozó gyerekeket

Mintegy 4000 gyermeket vezetnek majd végig az Erdei Vándortáborok útvonalain azok a pedagógusok, akik az Országos Erdészeti Egyesület és a Testnevelési Egyetem által koordinált gyalogos vándortáborvezető továbbképzésen részt vettek.

Mintha őserdőben járnánk

Az idén 50 éves Pilisi Parkerdő Zrt. területén található Erdőanyai-völgyben a Parkerdő alapítója, dr. Madas László több mint 60 éve indította el a maga korában forradalminak számító programot: egy erdőrészlet természetközeli gazdálkodási módszerrel történő kezelését. A Visegrádhoz közeli erdőrészlet ennek köszönhetően mára az őserdőket megközelítő állapotban van.

Élet a föld alatti ismeretlenben

Szinte nincs, ki ne ismerné a vakondot, noha igen keveseknek adatik meg, hogy élő példányát láthassa. Legtöbben a Kisvakond rajzfilmsorozat révén barátkoztunk meg vele, a mesékben bájos, nagy szemű, jószívű teremtménynek mutatja magát. De valójában hogyan is él ez a különös megjelenésű rovarevő?

Elérhetőek a legfrissebb erdészeti adatok a Nébih honlapján

Tájékoztatja a Nébih az érintett szakembereket és az érdeklődőket, hogy a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal honlapján elérhetőek a hazai erdők legfontosabb éves, illetve idősoros statisztikai adatai.

Egyre hatékonyabb az illegális fakitermelés és kereskedelem elleni küzdelem

Az elmúlt három év eredményei alátámasztják, hogy egyre hatékonyabban végzi a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a teljes faanyagkereskedelmi lánc ellenőrzését Magyarországon.

Für Anikó: A soknál több az elég

Fellélegzünk, amikor a tavaszi verőfényben magunk mögött hagyjuk a budapesti dugókat és zöldülő dombok között visz az utunk, hogy megérkezzünk a Zsámbéki-medence széléhez, ahol Für Anikó vár bennünket egy beszélgetésre.

A tájidegen fajok végleges kiszorítására törekednek

A Pilisi Parkerdő Zrt. az őshonos növényzet visszatelepítésével állítja helyre az évszázadok óta megváltoztatott élőhelyeket. Tavasszal a Dunabogdány környéki védett erdőkben kezdődött meg az őshonos tölgyfajok visszatelepítése.

Keress rengeteget!

Hol vannak erdők Magyarországon? Minden fás terület erdő? Milyen erdőterületen járok? Magántulajdonban van-e a terület? Milyen turistautak vannak az erdőben? Védett területen haladok? Erre a kérdésrengetegre ad válaszokat az Erdőtérkép (https://erdoterkep.nebih.gov.hu/).

Újra medve kóborol az országban

A Heves-Borsodi-dombság területéről már több bejelentést is kaptak a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság szakemberei, Szilvásvárad és Nagyvisnyó határában is látták az állatot.