Back to top

Szent György-hegy hajnalig!

Június 2-án pár nappal a telihold után közel 20 helyszín lesz nyitva délutántól napfelkeltéig: a délutáni szigligeti és balatoni panoráma és naplemente után a majdnem-telihold fényénél lehet bebarangolni a hegyet és be-benézni az egyes pincékhez.

Aki járt már valaha a Szent György-hegyen, az tudja, hogy ez a tanúhegy egy igazán varázslatos hely. Hogy miért? Egy kicsit távolabb a Balatontól, mégis szigligeti és balatoni panorámával, ásványos borokkal és fantasztikus vendéglátókkal van megáldva, a Kék-túra sem véletlenül megy keresztül rajta. És bár év közben is sok-sok gasztronómiai élménnyel várnak az itteni borászatok, úgy döntöttek, idén először egy hajnalig tartó programra nyújtanak át egy virtuális meghívót.

“Nem tudom mikor borzongtam bele először a Szent György-hegy festményszerű látványába, a nyári levegő szőlőillatába, de az érzés máig tart. Egy pohár Szent György-hegyi bor még azt is elhiteti velem, hogy ha kell le tudom győzni a sárkányt is!” – Nyári Emese, Nyári Pince

“A Szent György-hegy egy olyan termőhely, melynek természetes flórája és faunája a mai napig egyedülállóan érintetlen. Teljes valójában kizárólag a természettel összhangot kereső gazdálkodáson keresztül mutatható be. Hiszem, hogy közösségünk erőfeszítéseinek köszönhetően a térképen egyre inkább egy organikus szigetként kezd kirajzolódni.” – Bencze István, Bencze Pince

Június 2-án pár nappal a telihold után közel 20 helyszín lesz nyitva délutántól napfelkeltéig: a délutáni szigligeti és balatoni panoráma és naplemente után a majdnem-telihold fényénél lehet bebarangolni a hegyet és be-benézni az egyes pincékhez. Nem csak kóstolni lehet, hanem mindenféle meglepetések is érhetnek.

Gilvesyéknél friss pizzát sütnek majd zene mellett, az Angyal pincénél TÁP Színház előadás és hangulatos lampionos kert lesz, a Bencze Birtokon jazzel és fine dining fogásokkal készülnek, Szásziéknál a szőlősorok végében, hatalmas fák alatt kóstolhatunk, a Magashegy Pincészetnél borjóga, a Horváth Pincénél chillout és traktor selfie, meg dűlőbejárás lesz. A Boksay Pincénél gitárzenével és slam előadással készülnek, a Nyári Pincénél koncert és pörkölt lesz, Papa Áronnál vega tapasok és bakelitek várnak, Török Csabánál (2HA) medence és vintage borsor, a Bajnóczy Pincénél gitárest, a Szent György Pincénél rock és néptánc a program. A Hóbor Pincénél bortotó lesz, a Varga Pincénél nóta és tangóharmonika.

De lesznek olyan helyszínek is, amik csak erre az estére nyitnak meg. Földi Bálint Ujvári Viviennel nyit közös kóstolóhelyet erre az estére Bálint hegyi présházában, ahol a Két Jóbarát meg az Anti, és Vivien Szent György-hegyi borai is kóstolhatók lesznek - ő egyébként Tokajban borászkodik. Puttkamer Bence borász egy felújított kúriában Kutyakaparó néven nyitja az ideiglenes kóstolóhelyét koncertekkel és irodalmi programokkal: Hámori Gabriella, Szabó Borbála és Ugron Zsolna is felolvasnak majd.

A Tarányi Présház alatt a Pláne Badacsony borterasz kihelyzett tagozata mutat majd utat egy fröccs mellett a következőig – náluk térképhez is hozzá lehet jutni. A CHILL HILL diófás kempingjében pedig újcirkusz, gyerekprogramok és költészet vár mindenkit.

Éjfélkor mindenhol egyszerre kigyúlnak a tábortüzek. Ezen az éjszakán Badacsonytomajból óránként buszjáratok indulnak majd a Szent György-hegyre és vissza (Badacsonytördemicet is érintve).

“Ezen a szőlőhegyen a naplementével nem áll meg az élet, csak átalakul: fent a hold, a távolban a Balaton, egészen varázslatos a hangulat. Aki ezt az érzést megtapasztalja, ez után mindig keresni fogja és újragondolja, mennyire másként is el lehet tölteni egy estét. Olyan felfedezés ez, amihez még messzire sem kell utazni!” – Szászi Endre, Szászi Pince

 

 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A szőlő és a bor szerelme

Sok borászatot jellemeznek családi üzemként, ahol a família több tagja is dolgozik a szőlőművelésben, borkészítésben, értékesítésben, a Gál Szőlőbirtok és Pincészet pedig mintapéldája ennek, hiszen Gál Csaba, felesége, Dignisz Éva és két gyermekük együtt dolgoznak, és végeznek minden munkafolyamatot Szigetcsépen, a családi pincészetben.

Mi terem a szőlő alatt?

Ha mókásan akarnánk megválaszolni a kérdést, mit is találhatunk a szőlő alatt, mondhatnánk, hogy ott lehetnek a számunkra legfontosabbak: családunk, hűsölő háziállataink, autónk... Viccet félretéve, a szőlő közvetlen környezetéről, vagyis a tőkék alatti tér kihasználásáról szeretnék bővebben szólni.

„Az Év Pincészete Magyarországon 2019-ben” Günzer Tamás Pincészete

A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa, a Magyar Bor Akadémia és a Magyar Szőlő- és Bortermelők Szövetsége 2002-ben megalapította „Az Év Pincészete Magyarországon” kitüntető címet. Ebben az évben a díjat Günzer Tamás Pincészete nyerte el.

Indul a Gasztrohegy új évada!

Vége a nyárnak, így Badacsonyban az egész évben nyitvatartó helyek máris új programokon törik a fejüket. A tavaly indult Gasztrohegy sorozat hihetetetlen életet hozott az őszi és téli hétvégékbe, megteltek a szálláshelyek, csoportok látogatták végig a tematikus hétvégéken a vendéglátóhelyeket – a jó idő miatt sok esetben gyalog vágtak neki a hegynek.

Szekszárdi bor Szekszárdi Palackban

Közös gondolkodás eredményeként született meg néhány éve a Szekszárd Palack, ami a minőség és az elkötelezettség fokmérője lett a borvidéken. Az ebbe töltött borokat és az elmúlt évek tapasztalatait szeretnék megosztani a szekszárdi borászok október 22-én, egy budapesti sétálókóstolón.

Sajt és pezsgő Budafokon

Október 12-13-án a Törley Pezsgőmanufaktúra ad otthont a 7. Magyar Sajtmustrának. A hazai rendezvényen a legjobb hazai sajtok megvásárlása mellett az érdeklődők interaktív sajtkóstolón és swingpartin is részt vehetnek.

Instagram borászatoknak

Manapság több eszköz áll a cégek rendelkezésére, hogy harmadik fél bevonása nélkül, közvetlenül érjék el a vásárlóikat, mint valaha. A kihívást az jelenti, hogy megtaláljuk a hozzánk leginkább illő, számunkra leghatékonyabb eszközöket. Ebben a cikkben az Instagram funkcióit, lehetőségeit tekintjük át, ami az egyik leggyorsabban terjedő és kifejezetten addiktív közösségimédia-felület jelenleg.

A sajt és a bor harmóniája

A múlt évben írtam egy cikket, amiben sajnálkoztam azon, hogy nem figyel senki sem a magyar sajtokra. Milyen jó lenne, ha a hazai borászok észrevennék, hogy léteznek jó magyar sajtok. Azt a segítséget reméljük, hogy minőségi sajtokkal fűszerezik borkóstolóikat, mint ahogy minőségi magyar borokkal kínáljuk sajtjainkat.

Elkezdődött az Auchan hagyományos őszi borvására

Ősszel is külön borkatalógusból válogathatnak az Auchannál azok, akik a legkiválóbb, elismert magyar borokkal szeretnének felkészülni az ünnepi szezonra. Idén 50 díjnyertes különlegesség és 70 toplistás magyar bor is szerepel a kínálatban.

Egy mai „bioparaszt” a Felvidékről

A szlovákiai biotermesztés bölcsöje kétségtelenül Peszegtergenye. Palik László ugyan tanulmányait a gödöllői egyetemen végezte, s hazatérése után hamar a helyi szövetkezet élén találta magát, még az iskolapadban megfogalmazódott benne a természetközeli gazdálkodás igénye.