Back to top

Népszerű a tücsöklisztes csoki Spanyolországban

A Carrefour üzletlánc Spanyolországban bemutatta új, rovaralapú élelmiszer termékcsaládját. A cél, hogy megismertessék a vásárlókat a leginnovatívabb újdonságokkal, melyek a fenntartható, környezetbarát termelés legjobb példái.

A vállalat összesen 10 új terméket helyez ki a boltok polcaira: energiaszelet, snack, tészta, műzli termékkörökben. Az alapanyagok mindegyik élelmiszercsoporthoz Európából, méghozzá ökológiai gazdálkodásokból származnak.

A visszajelzések alapján eddig a kedvenc a Jimini csokis tücsökszelete, mely tücsökisztből készül.

Az egyes termékeket újrahasznosított papírból készült dobozba csomagolják, melyen részletes tájékoztató olvasható a felhasznált összetevőkről és a gyártási folyamatról, illetve a tápanyagtartalomról. Továbbá arról is informálják a vásárlókat, hogy milyen előnyökkel jár a rovaralapú élelmiszerek fogyasztása, illetve ezen termékek hogyan járulnak hozzá a fenntartható gazdálkodás kialakításához.

A FAO (Az Egyesült Nemzetek Szervezetének Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete) felmérése szerint ma már a rovaralapú élelmiszerek mintegy 2 milliárd ember étrendjében szerepelnek valamilyen mértékben. Ezek az ételek proteinben és vitaminokban gazdagok, létfontosságú aminosavakat, ásványi anyagokat tartalmaznak.

Ráadásul a Carrefour új termékeinek előállítása a hagyományos élelmiszerekhez képest jóval kevesebb károsanyag-kibocsátással és vízfelhasználással jár.

 

Forrás: 
Carrefour

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Ezért nem szabad kidobni a sárgarépa zöldjét!

A sárgarépa zöldje kesernyés ízű, ezért sokan kidobják. Kár érte, mert rendkívül jó hatással van az egészségünkre. Sokkal gazdagabb vitaminokban és ásványi anyagokban, mint maga a répa.

Miért dobjuk ki azt az élelmiszert, amit emberi fogyasztásra termelünk?

Évente 1.3 milliárd tonna élelmiszer kerül a szemétbe a világon. Az elpazarolt élelmiszerek nemcsak több hulladékot jelentenek, hanem elpazarolt energiát és szükségtelen üvegházhatású gázkibocsátást is. Számos módszer van arra, amellyel a háztartások kis odafigyeléssel csökkenthetik a kidobott élelmiszer mennyiséget és ezzel pénzt is spórolhatnak.

Az uniós élelmiszerek döntően növényvédőszer-mentesek

Megjelent az Európai Unió 2017-es éves jelentése a növényvédőszer-maradékokról. A vizsgálatok alapján a minták 95,9 százaléka növényvédőszer-mentesnek vagy a szabályozási határérték alatti tartalmúnak bizonyult.

Itt a grillszezon, a Nébih a debreceniket vizsgálata

A grillszezon kedvelt termékeit, debreceni húskészítményeket vizsgált a Szupermenta programban a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). Élelmiszerbiztonsági szempontból a 20 különböző termék mindegyike megfelelt, minőségi, illetve jelölési hibák miatt azonban 18 esetben kellett figyelmeztetni az előállítókat.

Laborhús után itt a labortej

A tejből származó fehérjékből készült termékek éves kereskedelme több millió dollárra rúg. Mi lenne, ha ezeket a termékeket tehenek nélkül is elő lehetne állítani?

A korai tavasz miatt lekésik a méhek a virágzást

A túl korai hóolvadás miatt korábban virágoznak egyes növények, a méhek azonban még nem ébrednek fel, hogy beporozzák őket. Így viszont csökken a virágok maghozama.

Bock: élelmiszeriparba is fektet a borász

Élelmiszeripari jellegű beruházásokat hajt végre a villányi Bock Borászat Kft. amely 1,6 milliárd forintot költ erre 2020 végéig. Egyebek között prémium minőségű borok, szőlőlé, valamint hidegen szárított gyümölcstermékek piacra hozatala a cél. 

Egyre kelendőbbek a "fenntartható" termékek Németországban

Évről-évre népszerűbbek Németországban az egészséges és fenntartható gazdálkodásból származó élelmiszerek, az elmúlt öt évben 18-ról 31 százalékra nőtt a fogyasztók körében azok aránya, akik nagy jelentőséget tulajdonítanak annak, hogy egészséges és fenntartható életet folytassanak - jelentette a ZDF német közszolgálati televízió kedden.

Ellepték a Balaton partját a hatóság emberei

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal ezen a héten ismét átfogó ellenőrzést kezdett a tó környéki településeken.

Agrárkamara: tovább nőhet a sertéshús ára

Tovább nőhet a sertéshús és a belőle készülő készítmények ára az elkövetkező hónapokban, mivel a sertések felvásárlási ára szárnyal az afrikai sertéspestis miatt - közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) az MTI-vel.