Back to top

Új közösség épül

Lezajlott az alakuló közgyűlés, így immár hivatalosan is megalakult a Szabadidős Szakág. Régóta felmerült igényre fogalmazott meg megoldást a Magyar Lovassport Szövetség, amikor létrehozta 2017-ben a Szabadidőlovasok Ügyvivő Bizottságát.

A 2018-as év nagy előrelépéseket hozott a szabadidős törekvéseknek. Régóta felmerült igényre fogalmazott meg megoldást a Magyar Lovassport Szövetség, amikor létrehozta 2017-ben a Szabadidőlovasok Ügyvivő Bizottságát. A bizottság tagjainak Ferenczi Richárdot, Schaller Gábort és Vaskó Attilát, elnökének e sorok szerzőjét kérték fel.

A megbízott személyek többéves tapasztalattal rendelkeznek ezen a téren és egyetértettek abban, hogy a fennálló helyzet felkarolásra szorul.

A megkezdett munkálatok első hivatalos állomása a március elején a Nemzeti Lovardában rendezett fórum volt (erről az áprilisi Pegazusban beszámoltunk). A téma az ügyvivőbizottság és terveik, céljaik, valamint a létrejött keretszabályozás ismertetése volt.

Az új szakág alakuló közgyűlését a fórumot két héttel követően tartottuk, ugyancsak a Nemzeti Lovardában. Szavazásra a Magyar Lovassport Szövetség azon tagegyesületei voltak jogosultak, amelyek a 2017-es évre licenccel rendelkeztek. 64 tagegyesület képviselői jelentek meg erre az alkalomra, ami kiemelkedő szám, különös tekintettel a szakág alakuló státuszára.

A megjelentek elfogadták az ügyvivőbizottság beszámolóját és megszavazták a Szabadidős Szakág elnökségét. Elnökségi tagnak Ferenczi Richárdot, Bubán Zsoltot, Kempelen Juditot, Rózsahegyi Róbertet, Schaller Gábort és Vaskó Attilát választották, az elnöki tisztség betöltésére jómagam kaptam bizalmat.

Legfőbb célunk egy olyan közösség kialakítása, mely átlátható, átjárható, versenyeinek követelménye és elbírálási rendszere mindenki számára érthető, mely közösségben segítségre és támogatókra talál, aki fejlődni szeretne. Hiszen ez kell, hogy legyen a szabadidős társadalom célja a szórakozás mellett.

Az elnökség tagjai: Vaskó Attila, Ferenczi Richárd, Schaller Gábor, Bubán Zsolt, Kempelen Judit, Rózsahegyi Róbert és középen az elnök, Csilló Rita
Fotó: Gudmon Zsófia

A szakág nagy erőkkel dolgozik azon, hogy a gyermekcipőben járó lovasrendezvényeknek segítséget nyújtson szakmai és financiális szempontból is.

Szakmai szempontból a versenybírók, edzők és pályaépítők továbbképzéseire helyezzük a hangsúlyt, illetve kiemelendő, hogy az országban működő sorozatok szabályzatait várjuk értékelésre.

Ezekben a szabályzatokban a szakág elnöksége a biztonsági, szakmai és lójóléti vonatkozásokat vizsgálja meg körültekintően, tehát nem kívánja befolyásolni a sem sorozatok versenyszámait, sem az értékeléseket. Ezek a szabályzatok felkerülnek a Lovassport Szövetség honlapjára a szabadidős fül alá, valamint a TopSoft rendszerében elérhetővé válnak, így megkönnyítjük a nevezést és az eredmények rögzítését is a tagok számára. A TopSoft rendszerének használatba vétele a szabadidős lovasok számára kiemelkedő jelentőséggel bír, hiszen a nevezők és a rendezők is nyomon tudják majd követni, hogy a környezetükben milyen versenyek lesznek, valamint átjárhatóság lesz a sorozatok, versenyek között.

A rendszert a Magyar Lovassport Szövetségnek köszönhetően ingyenesen használhatja majd mindenki.

Nagy örömmel értesült a résztvevő közönség, hogy az ügyvivőbizottság támogatókra is talált, méghozzá a versenyrendezéshez szükséges tárgyjutalmak és kupák vonatkozásában nagyvonalúan szponzorál minden hazai lovasversenyt a Horze Lovasáruház és a Sportérem Serlegbolt vezetősége. Ezekhez pusztán a versenybejelentési nyilatkozatot kell kitöltve elküldeni a Szabadidőlovas Szakág e-mail-címére (szlsz@ lovasszovetseg.hu), s a jóváhagyást követően fel lehet venni a kapcsolatot az említett támogatókkal és benyújtani az igényt a rendezvény szponzorációjára. Nagy segítséget jelenthet ez a kisebb-nagyobb versenyeket szervezőknek, hiszen kiadásaik nagy részét ezek a költségek teszik ki.

A továbbiakban is szeretnénk folytatni a kapcsolatfelvételt minden hazai lovassal, lovas tevékenységet folytató helyekkel, rendszerekkel, s egységes formába öntve, ugyanakkor önállóságukat, szabadságukat meghagyva segíteni a működésüket.

Nyitottak vagyunk a személyes és elektronikus megkeresésekre, javaslatokra, hiszen közös célunk az együttműködés. Ezáltal érhetjük el, hogy a Magyarország különböző pontjain élő lovas emberek egyként munkálkodjanak a lovas közösség fejlődésén.
Forrás: 
Pegazus
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Pegazus 2018/5 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Hazai fölény az Országos Gazdászverseny nyitányán

Ahogy az már megszokott, az Országos Gazdászverseny első fordulójának idén is az Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok adott otthont. Az elméleti és gyakorlati feladatokból álló izgalmas, egyszersmind pedig vidám hangulatú megmérettetésen az ország valamennyi agrár-felsőoktatási intézménye képviseltette magát. 

Ilyen még nem volt: izgalmasan alakult a húsmarha tenyészállatok versenye

A fajtagyőztesek végső megmérettetésén, ahol a legjobbak legjobbikát választják ki, holtverseny alakult ki. De miután csak egy nyertese lehet a versenynek, a két állat között új szavazást kellett elrendelni. Végül csupán egy ponttal, de a limousin borjas tehéné lett az ez évi győzelem.

Látogatóknak és versenyzőknek is izgalmas lesz az idei lovasíjász világkupa

Új versenyszámmal, valamint felnőtteknek és gyermekeknek szóló interaktív családi programokkal készülnek a szervezők az idei Nemzetközi Lovasíjász Világkupára és Nagydíjra.

Flower Port Cup – Aranyérmes a magyar kertépítő csapat

A Wordskills Kazan 2019 Szakmák Világbajnoksága magyar kertépítő válogatottja kerttechnikai aranyérmet nyert Pekingben. A nemzeti válogató két győztese, Homokay Ádám és Stummer Gergő a kínai Skills szervezet és a Kínai Kertépítő Szövetség meghívására a "Flower Port Cup" kertépítő versenyen vettek részt.

Bronzérem a Forestry Versatility 2019 versenyen

Az elmúlt évekhez hasonlóan a Soproni Egyetem erdőmérnök hallgatóinak 4 fős csapata idén is képviselte hazánkat az Erdőmérnök Hallgatók Európa-bajnokságán. A Baltringer Ajnó, Molnár Dániel, Balogh Erik és Szentkuti Tamás alkotta csapat bronzéremmel térhetett haza Brnóból.

Motorcsónak világrekord kombájnmotorral

Fabio Buzzi, a lombardiai comói tavon sebességi világrekor­dot állított fel egy betakarítógépekben és gabonakombájnokban használatos FPT Cursor 16 típusú dízelmotorral meghajtott motorcsónakkal.

A legjobban lövő erdészek

A Magyar Erdőgazdálkodásban Dolgozók Vadász Többtusa Lőbajnoksága közel húsz éves múltra tekint vissza. Az EGERERDŐ Zrt. először idén vett részt az országos verseny szervezésében, melynek a Füzesabonyi Városi Lövészklub lőtere adott otthont.

Győrbe került az Agrárexpó Ászai győztesének járó vándorserleg

A Pápai Agrárexpón a térség mezőgazdasági szakiskoláinak legrátermettebb tanulói is összemérték tudásukat: az Agrárexpó Ászai vetélkedő győztes csapata a szeptemberei OMÉK-on is bizonyíthat.

Rekord számú nevező az idei VinAgorán

„Egy borverseny soha nem ér véget a borbírálattal, az ereményeket meg kell osztani a fogyasztókkal”- hívta fel a figyelmet az idén már második évtizedét ünneplő VinAgora borverseny igazgatója, Zilai Zoltán. Már a kezdetekkor – a világon egyedülállóként – számítógépes programmal végezték a bírálatokat, amelyet az idei évben tovább fejlesztettek.

Hölgyek nyeregben

Mezőhegyes 235 esztendővel ezelőtt alapított ménesbirtoka adott otthont a Lovász Szakma Kiváló Tanulója Országos Verseny idei döntőjének. A szervezők a hazai lovaskultúra szimbolikus helyszínének értékeit bemutatva igyekeztek ráirányítani a szélesebb közönség figyelmét e tradicionális hivatásra. Mint kiderült, a képzés különösen népszerű a hölgyek között: a döntőbe ugyanis kizárólag lányok jutottak be.