0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Elfogadhatatlan a KAP forrásainak csökkentése

Magyarország szerint a Közös Agrárpolitika (KAP) finanszírozására javasolt uniós költségvetés nem elegendő, különösen úgy, hogy a június elsején megjelent jogszabályi javaslatok lényegesen több terhet rónának a gazdákra és bonyolultabbá tennék a jelenleg működő rendszert - közölte Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium államtitkára az uniós mezőgazdasági miniszterek keddi, szófiai tanácskozása után.

A szaktárca szerdai közleménye szerint a 2014-2020-as időszakhoz képest jelentős változást jelent, hogy a KAP stratégiai tervek bevezetése miatt a közvetlen támogatások rendszerét és a vidékfejlesztésre vonatkozó szabályokat közös rendelet szabályozná. Az államtitkár szerint a támogatások elosztásának új modellje, az úgynevezett stratégiai tervezés nem egyeztethető össze a területalapú kifizetések logikájával és mind a tagállamok, mind pedig a gazdák esetében az adminisztratív terhek jelentős emelkedéséhez vezethet.

Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért felelős államtitkára hangsúlyozta, hogy ellenezni fognak minden olyan javaslatot, amely tovább bonyolítja a rendszert, hiszen az elmúlt években hatalmas erőfeszítéseket tettek az agrárpolitikai szabályozás egyszerűsítésére, a gazdabarát támogatási rendszer megvalósítására.

Az államtitkár szerint már most látható, hogy az egyes ágazatokat – így különösen a tejelő és húshasznú szarvasmarhatartókat, a juhtartókat, a kertészeket vagy a fehérjenövényt termesztő gazdálkodókat – segítő, termeléshez kötött támogatások jelenlegi támogatási szintjének megtartása nehéz feladatnak ígérkezik.

A többi, érintett tagállammal együttműködésben mindent megtesznek majd e támogatások szintjének megőrzése érdekében.

Az agrárminiszterek az elnökséget ellátó bolgár miniszter javaslatára a mezőgazdasági generációs megújulás kérdéséről is egyeztettek. Feldman Zsolt ennek kapcsán közölte, hogy Magyarország már most is kedvez támogatási rendszerében a fiatal gazdálkodóknak, de kiemelten fontos, hogy a KAP segítve a generációváltást még szélesebb eszköztárat biztosítson a fiatal gazdák támogatására – olvasható a tárca közleményében.

Forrás: MTI