Back to top

A KITE hírös alközpontja

Kecskeméten már 2001 óta van alközpontja a KITE-nek, de a régi telephelyet mostanra kinőtték. Ezért újat építettek, mégpedig új helyszínen, az autópályához közelebb, és május 25-én fel is avatták. Szabó Levente, a KITE Zrt. vezérigazgatója a beruházás előzményeiről és okairól szólt, majd a vállalat közeljövőben várható további fejlesztéseit ismertette az ünnepség alkalmából.

Ünnepélyes szalagátvágás: Szabó Levente, Guba Sándor, Mádl Tamás és Szemereyné Pataki Klaudia
Ünnepélyes szalagátvágás: Szabó Levente, Guba Sándor, Mádl Tamás és Szemereyné Pataki Klaudia
Fotó: Avar László
A hírös városban tartott ünnepélyes eseményen részt vett többek között Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét polgármestere, Mádl Tamás, a generálkivitelező, a Merkbau Kft. termelési igazgatója, valamint a KITE több vezetője is.

Rövid és találó hasonlattal kezdte beszédét a KITE vezérigazgatója.

Ha Beethoven a zene Mozartja, akkor a KITE Zrt. a magyar mezőgazdaság Mercedese. Igaz ez az összehasonlítás a színvonalra, a hozzáértésre, a megbízhatóságra és a korszerűségre is.

Kecskeméten már 2001 óta van alközpontja a KITE-nek, de a régi telephelyet mostanra kinőtték. Ezért újat építettek, mégpedig új helyszínen. A Kecskeméten jól ismert Szélmalom csárda tőszomszédságában – ami igencsak megkönnyíti az odatalálást –, a Mercedes-gyártól karnyújtásnyira készült el a KITE legújabb bázisa. Szükség is van erre a fejlesztésre, hisz a KITE 45 éves történelméből 40 éve jelen van ezen a vidéken. Itt és így alakultak ki azok a partnerkapcsolatok, amelyek kölcsönösen hasznosnak bizonyultak a termelők és az integrátor számára egyaránt, és amelyeknek a folytatását kívánták megalapozni az új alközpont átadásával.

A régi telephelyük a városhoz volt közelebb, nem az autópályához, aminek volt néhány hátránya. A KITE vezetősége úgy határozott, hogy ez a régió, ez a megye és maga Kecskemét is megérdemel egy új, korszerű KITE-alközpontot. Muszáj volt ezt megtenniük, mert a régiben már szűkössé váltak a raktározási lehetőségek, és az eladótér is egyre inkább kevésnek bizonyult, ugyanakkor a partneri érdeklődés, a vevői forgalom egyre erősödött.

Tehát a kapcsolataik kinőtték a régi telephelyet. Igaz ez a raktárkapacitásra, de még inkább a KITE portfóliójának bizonyos részeire. Már nehézséget okozott, ha egy kombájnt vagy egy új John Deere traktort szerettek volna bemutatni a közönségnek, mert ha a bemutatónak magának még akadt is terület, de a parkolás megoldhatatlanná vált.

A fejlesztésről hozott döntés második eleme távlatokban értékelhető. A KITE Zrt. külföldi terjeszkedése, a cég stratégiájának alakulása is azt követelte, hogy az addiginál alkalmasabb helyen építsék fel a teljesen új alközpontot. Erről 2016-ban született meg a döntés, és 2017-ben megkezdte a működését a KITE szerbiai leányvállalata, a d.o.o., ami a John Deere és a JCB gépek ottani jogainak tulajdonosa. Ennek létrehozásához olyan „hátországra” volt szükség, amelyik a műszaki szolgáltatások és az alkatrészellátás, sőt akár a gépértékesítés bázisa lehet, minél közelebb az autópályához. Ezért esett a választás Kecskemétre.

Az új alközpont megépítésének harmadik okaként a térség erős kertészeti hagyományait említette Szabó Levente. A kertész partnereiket már nem lehetett megfelelő színvonalon kiszolgálni a régi alközpontból, tehát kellett egy új, nagyobb és jól megközelíthető alközpont. Ennek kiemelkedő jelentőségét akkor láthajuk be, ha tudjuk, hogy a KITE Zrt. mennyire elkötelezte magát e szakterület mellett. Példaként említette a vezérigazgató, hogy 2016-ban indították el a KITE-Tagliani Kft. faiskoláját, amely a megfelelő szaporítóanyag- előállításban tud versenyképes lenni. Hasonló okból tervezi a KITE Zrt., hogy a vállalat derecskei telephelyén lebontják a régi nevelősátrakat, és korszerűbbeket építenek helyettük. Ezzel azt kívánják elérni, hogy az összes létező kertészeti kultúrából egész évben be lehessen szerezni náluk minőségi szaporítóanyagot.

A KITE Zrt. kecskeméti alközpontjának hatókörében 4 ezer vásárló partnert tartanak nyilván. Most végre ennek a számnak megfelelő logisztikai hátteret és kiszolgálási területet alakítottak ki, és ugyanakkor arra is nagy gondot fordítanak, hogy megfelelő szakemberek tudjanak nekik segíteni, a vásárlásban közreműködni.

Kecskeméten mostantól két kertészeti szaktanácsadó és egy biológiai növényvédelemmel foglalkozó speciális szaktanácsadó dolgozik. Ez nem egyszerűen három szakember jelenléte, hanem egyben a figyelem felhívása arra, hogy a KITE milyen fontosnak látja a kertészet jövőjét.

A most felavatott alközpont- beruházás értéke 1,2 milliárd forint. A telket 2015-ben vásárolták meg, a munkát nem nehezítették adminisztratív akadályok. A tervezést és a kivitelezést is 2016-ban kezdték el, az építkezés maga 2017-ben történt meg. A tulajdonba vétel múlt év végére esett, és a 2018-as tavaszi értékesítési szezont már ezen a telephelyen kezdhette meg a KITE Zrt. alközpontja. A telephely teljes területe 3 hektár, amiből 3600 négyzetméter a beépített, zárt hasznos felület. A külső fedett tárolókkal együtt a zárt terület mérete eléri a 4500 négyzetmétert.

A zöld folyosón gyors a kiszolgálás – Markó Csaba idegenvezetésével
A zöld folyosón gyors a kiszolgálás – Markó Csaba idegenvezetésével
Fotó: Avar László
Szabó Levente vezérigazgató elmondta, hogy ezután sem áll le a fejlesztésekkel a KITE Zrt. Szeretnék hozzáférhetővé tenni azokat a szolgáltatásaikat, amelyek iránt a megye, a régió és Kecskemét térségében igény mutatkozik. Bővíteni akarják a szakműhelyi kapacitásukat, ez várhatóan 2019-ben történik meg.

A most felavatott új alközpont az eddigitől eltérő koncepció alapján épült. A megszokottnál jóval nagyobb a bemutatótere, ami hasznos lehet az alkatrész-kereskedelem számára, és a kertészettel foglalkozóknak szintén előnyösebb.

Arra törekedtek a kialakítás során, hogy rugalmas, úgynevezett zöld folyosós kiszolgálást valósítsanak meg, ami a munka gyorsításával jár együtt.

Ugyancsak itt juthatnak hozzá partnereik a kis kiszerelésű szabad forgalmú növényvédő szerekhez, a termelésnövelő anyagokhoz és az egyéb inputanyagokhoz is. Az árukat le lehet venni a polcról, és ha valakinek szüksége van rá, az itt dolgozó szakemberek tudnak segíteni szakmai kérdésekben. Szintén a folyamatot szolgálja a raktározás technológiai nyilvántartásának automatizálása.

A megnyitó után a résztvevők Markó Csaba, a KITE Zrt. déli régióigazgatójának közreműködésével megtekintették azt, ami ma a kiszolgálásban korszerűnek, vevőbarátnak nevezhető. Ennek során kiderült: úgy alkották meg az új alközpontot, hogy ne csak a város legyen hírös, hanem az ott működő KITE-alközpont is rászolgáljon a jelzőre.

Forrás: 
Magyar Mezőgazdaság
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Magyar Mezőgazdaság 2018/23 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Robottraktor Japánból - videó

A G20 szervezetben részt vevő országok mezőgazdasági miniszterei számára mutatott be egy robottraktort a múlt héten a japán Iseki cég. A munkagép nem igényel üzemeltetőt, és megfelelően reagál az akadályokra.

A vállalkozások több mint negyede mezőgazdasági cég

A magyarországi vállalkozások 27 százaléka a mezőgazdaságban tevékenykedett 2018-ban - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) regisztrált gazdasági szervezeteket összegző adataiból.

Magyarország hozzájárul a fejlődő országok élelmezésbiztonságának megteremtéséhez

A családi gazdaságok erősítése, az élelmezésbiztonság és a táplálkozás kérdései, valamint a klímaváltozás problémaköre is napirendre került az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezete (FAO), valamint az Agrárminisztérium közös konferenciáján.

Kevesebb az élőmunka, több a tej

A Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ Mezőgazdasági Gépesítési Intézete (NAIK MGI), illetve jogelődei a magyar mezőgazdaságot 1869 óta szolgáló kutatóintézet, mely az agrárium gépesítését elősegítő műszaki-technológiai kutatással, fejlesztéssel és tudományos tevékenységgel foglalkozik. Fennállásának 150 éves fennállása jubileumát konferenciákkal is ünneplik.

Már hamisítják

Januárban vezette be a dísznövény- forgalmazásban világszerte használt CC-kocsik új, rádiófrekvenciás jeladóval (RFID) ellátott jelölőcímkéjét a fejlesztő és a bérleti rendszert működtető dán Container Centralen, éppen a hamisítások megelőzése érdekében.

Összeírják az egyéni gazdaságokat

Mezőgazdasági adatgyűjtés kezdődött szerdán; a felmérés, amely június 15-ig tart, az ország 484 települését érinti, az akció célja az agráriumban jelentős szerepet betöltő egyéni gazdaságok gazdasági tevékenységének, szerkezeti sajátosságainak feltárása - közölte a KSH szerdán az MTI-vel.

A tudomány kevés ahhoz, hogy megmentsük a Földet

A tudós, a döntéshozó és a helyi ember együtt képes olyan tudást összerakni, amely reményt adhat arra, hogy jobban megértsük, mit teszünk a Földdel. Erről Molnár Zsolt etnoökológus beszélt szerdán az M1 aktuális csatorna reggeli műsorában.

Új KAP: ambiciózus költségvetés és egyszerű szabályok kellenek

Három dologra van szükség ahhoz, hogy az új Közös Agrárpolitika (KAP) az európai polgárok és az európai gazdák igényeit szolgálja: kellően ambiciózus költségvetésre, helyes szakpolitikai döntésekre és gyakorlatban végrehajtható, egyszerű szabályokra - mondta Nagy István agrárminiszter a Mezőgazdasági és Halászati Tanács május 14-i ülésén, Brüsszelben.

Készülődés az ország legnagyobb szántóföldi kiállítására

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetsége (MEGFOSZ) egy rendhagyó interaktív sajtótájékoztató keretében informálta az újságírókat a május 23-24-én megrendezendő III. NAK Szántóföldi Napok és AgrárgépShowról.

A kukorica vitalitási teszt módjai

Közép-Európa néhány északabbra fekvő térségében május elején a hőmérséklet -4 C fok alá süllyedt. A gazdák a közösségi oldalakon cserélnek képet a különböző mértékben károsodott kukoricájukról. Egymást kérdezik, hogy ilyen esetben a kukorica képes-e regenerálódni?