Back to top

Utrechtben az állattenyésztés jövője: intelligens ólaktól az okos ketrecig

Hamarosan nyit a világ egyik legjelentősebb állattenyésztési szakkiállítása, a VIV Europe. A hollandiai Utrechtben rendezett esemény a digitális gazdálkodás, a smart farming újdonságaira koncentrál, amire sokan még csak legyintenek a kelet-európai gazdák közül, pedig az ész és erő itt kéz a kézben jár – figyelmeztetnek a világ leghatékonyabb mezőgazdaságának megteremtői, a hollandok.

A precíziós gazdálkodás a növénytermesztésben már az alaptechnológiák közé tartozik a fejlettebb országokban. A június 20-22. között megrendezésre kerülő VIV Europe szakkiállításon azonban arról is megbizonyosodhatnak a látogatók, hogy az állattenyésztésben és a feldolgozásban is komoly előrehaladás történt ezen a területen az elmúlt években. A világ vezető cégeinek a legmodernebb termékeitől a kis innovatív vállalkozások egy-egy speciális területre fókuszáló újításaiig terjed a választék az okos gépektől, a berendezéseken át egészen a kész technológiákig. 

Az idei szakkiállításon kiemelt figyelmet fordítanak a baromfihús és a tojás feldolgozására, de a szarvasmarha-, a sertés-, a kiskérődzők-, sőt a hobbiállattartók is találkozhatnak a legújabb megoldásokkal.

 

 

Az Utrechtben működő Jaarbeurs vásárterületen négyévente rendezik meg ezt az átfogó, nagy nemzetközi állattenyésztési vásárt, melyet a magyar szakemberek is jól ismernek.  A VIV Europe az első napon, június 20-án főként a takarmánytermesztésre és az állattenyésztésre összpontosít, 21-én az élelmiszer-előállítás és a kiskereskedelem lesz a programok középpontjában, míg 22-én a fiatalokra koncentrál a kiállítás.

 A VIV Europe mellett négy másik esemény is látogatható Utrechtben a június 20-i héten.  Ekkor lesz a GFIA Europe (agrárinnovációs fórum), az európai Halal Expo, a Proagrica és az SFP College Tours kiállítás is.

Az előző VIV Europe állattenyésztési szakvásár 2014-ben 136 országból 20 212 látogatót fogadott, a kiállítási területen közel 600 cég mutatta be termékeit. A szervezők az előzetes regisztrációk alapján idén közel 20 százalékos látogatószám növekedésre számítanak. Ráadásul még a focirajongókra is gondoltak a rendezők, a kiállítás területén ugyanis nagy kivetítőkön követhetik a drukkerek a világbajnokság mérkőzéseit.

A belépés ingyenes, de a rendezők javasolják az előzetes regisztrációt.

 

Forrás: 
viveurope.nl

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A Mitsubishi is beszáll a laborhús piacba

A Mitsubishi Corporation úgy döntött, hogy együttműködik az izraeli Aleph Farms céggel a laboratóriumban termesztett húsok gyártásában és forgalmazásában. Ennek az a célja, hogy Japánban csökkenjen az üvegházhatást okozó gázok kibocsátása.

Marhaművészet az egészségügyi dolgozókért

Az utóbbi években a nebraskai Bridgeportban élő David Schuler „marhaművész” farmer a karácsonyi időszakban a red angus állományát élő műalkotásokká változtatja. Elkészítette már velük-belőlük a farmja billogját, és a beef (marhahús) szót is, amit felhasználtak az USA „Marhahús… ez van vacsorára” elnevezésű fogyasztásösztönző kampányában is.

Ugrásszerűen nőtt a növényi eredetű élelmiszerek eladása

Egy friss felmérés szerint január első hetében 50 százalékkal több növényi eredetű élelmiszert vásároltak a fogyasztók az Egyesült Királyságban, mint a tavalyi esztendő ugyanezen időszakában. A növekedés hátterében két fő ok áll. Lássuk, mik ezek.

A világ egyik legdrágább fogása: 60 millió egyetlen halért

A tokiói piac rendszeres új évi árverésén 200 000 dollárért, mintegy 60 millió forintért kelt el a tonhal, mely a tavalyi árhoz képest jelentős visszaesést mutat. Az említett kékúszójú tonhalat 20,8 millió jenért, azaz pontosan 202, 197 dollárért adták el az első aukción a Toyosu halpiacon miután az ünnepeket követően újranyitott.

Az EU Zöld Megállapodás lehetséges hatásai a takarmányiparra

Az EU Zöld Megállapodás az unió gazdaságának minden ágazatát érinti, beleértve az állatok takarmányozását is. Hivatalosan „új növekedési stratégiának nevezik, amely az uniót modern, erőforrás-hatékony és versenyképes gazdasággá alakítja át, ahol 2050-ig nincs nettó üvegházhatású gázkibocsátás, a gazdasági növekedés elválik az erőforrás-felhasználástól, és senki és egyetlen régió sem marad le.”

Megjelent a madárinfluenza egy nagy létszámú tojótyúktartó gazdaságban is

Újabb területen, Bács-Kiskun megyében is igazolta a madárinfluenza vírus jelenlétét a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma. Az érintett kerekegyházi nagy létszámú tojótyúkállomány felszámolása már folyamatban van és a hatóság a további ilyenkor szükséges intézkedéseket is elrendelte. A kereskedelmet érintő információk folyamatosan frissülnek a Nébih oldalán.

Emberi fogyasztásra alkalmas a lisztbogár lárvája - hivatalosan is

Az Európai Unió égisze alatt működő Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) szerdán közreadott véleménye szerint emberi fogyasztásra alkalmasak a közönséges lisztbogár (Tenebrio molitor) lárvájából készített élelmiszerek.

Már árban is egyre versenyképesebb a növényalapú burger a húspogácsával

Az Impossible Foods Inc. - növényi alapú burger pogácsákat, azaz Impossible Burger elnevezésű termékeket forgalmazó vállalat -, bejelentette, hogy közel 15%-kal csökkenti árait az amerikai élelmiszerforgalmazó vállalatok számára, így növelve a keresletet a húshelyettesítő termékeik iránt.

Tovább terjed a madárinfluenza Franciaországban - sorra rendelik el a kényszervágásokat

Franciaországban továbbra is hatalmas gondot okoz a madárinfluenza járvány. Fontos megakadályozni a tovább terjedést, ezért a kényszervágást országszerte szélesebb körben ki kell terjeszteni. A járvány jelenleg egy délnyugati, főként kacsatenyésztéssel foglalkozó területen söpör végig – nyilatkozta Julien Denormandie mezőgazdasági miniszter.

A csiga sem fogy

A francia csigatenyésztők számára is nehéz év volt a tavalyi. A koronavírus okozta krízis miatt minden idényjellegű rendezvényt lemondtak, elmaradtak a turisták, becsuktak az éttermek, visszaesett az üzlet – a csigák nagy örömére.