Back to top

Az e-kereskedelem rossz az üzletnek

Az online kereskedelem már érezhetően rontja a hagyományos üzletláncok bevételeit. Azonban az cégeknek muszáj lenyelni a békát és a romló teljesítmény mellett kell tovább működniük – legalábbis a Marshoek kiskereskedelmi tanácsadó cég felmérése szerint.

Rohamosan nő az online kiskereskedelem forgalma. Bár a legtöbb ember az élelmiszer-vásárlást jobban szereti személyesen intézni – ahol megnézheti, megtapogathatja a terméket – de a nagy kereskedelmi láncok is sorra nyitják online üzleteiket. Legutóbb a Spar fejlesztéséről mi is beszámoltunk.

A Marshoek ugyan csak Hollandiában végezte a felmérését, de tapasztalataik egész Európára vetíthetőek. A cég 265 szupermarketet vizsgált: azt tapasztalták, hogy a bevételek 7000 euróval, azaz mintegy 0,1 százalékkal estek vissza. Ennek egyik fő oka, hogy online kereskedelem jelentősen kisebb árréssel működik, mint egy hagyományos üzlet.

Ezzel párhuzamosan az online forgalom hihetetlen tempóban növekszik. A holland e-kereskedelem forgalma az elmúlt évben elérte az 1 milliárd eurót.

Az online boltok piaci részesedése három év alatt megháromszorozódott alig 1 százalékról 3 százalékra.

A kieső profit azonban nem veszélyezteti a cégek működését. Az e-kereskedelem a teljes szektor legdinamikusabban fejlődő ágazata. Ezen belül is az élelmiszer-vásárlás népszerűsége emelkedik a leggyorsabban Európa szerte. Az elemzés szerint ahogy az online boltok forgalma nő, a bevételek és a nettó haszon is kiegyenlítődik majd.

Élelmiszer-pazarlás

Az elemzés arra is kitér, hogy az éves bevételek jelentősen növelhetőek lennének, ha kiskereskedelmi láncok nagyobb erőforrásokat mozgósítanának az élelmiszer-pazarlás megakadályozására.

Ennek egyik lehetősége az online vásárlás fejlesztése, mivel ezen csatorna logisztikai megoldásai, költségei jelentősen alacsonyabbak, lévén nincs fizikális bolt. A holland számok egyébként egészen rémisztőek:

Boltonként évente 126 ezer eurónyi élelmiszert dobnak ki, a teljes országra vetítve az élelmiszerkereskedelem évente 172 millió eurós veszteséget számolhat el az élelmiszer-pazarlás miatt.
Forrás: 
retaildetail.eu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Az átlagosnál kevesebb alma terem idén hazánkban

Az előzetes termésbecslések alapján idén mintegy 450 ezer tonna almatermés várható Magyarországon, ami 25 százalékkal elmarad az átlagtól. Hazánkban az egy főre eső étkezésialma-fogyasztás 12-15 kg/év.

Saját ételhordóba kérhetjük a párizsit a Sparban

A Spar Austria új akcióval próbálja csökkenteni a csomagolással járó hulladékot. A cég osztrák vásárlói mostantól saját élelmiszer tárolóikba is kérhetik a felvágottat, a húsokat és a különböző sajtokat.

Tovább lehet jelentkezni az OMÉK „Dalban mondjuk el!” pályázatára

Még egészen 2019. augusztus 21-ig jelentkezhetnek a „Dalban mondjuk el!” című pályázatra azok, akik szeretnék megmutatni és előadni szerzeményüket az Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásár (OMÉK) közönségének.

Ezt az ételt dobjuk ki leggyakrabban

Többnyire olyan ételt vásárolunk, amire valóban szükségünk van, emellett a többség rendszeresen figyeli a lejárati időt, és nem dob ki még le nem járt ételt – derül ki a K&H lakossági kutatásából. Ha mégis lejár a szavatossági idő, akkor leginkább zöldség, gyümölcs, tejtermék, felvágott és pékáru landol a kukában.

Több csokoládét adott el Amerikában a svájci gyártó

A svájci Lindt & Sprüngli növelte forgalmát és profitját az idei első fél évben.

Látványosan nő az orosz agrárexport

Oroszország élelmiszer-ellátásának biztonsága lényegében biztosított, a kivitel értéke öt év múlva elérheti a 45 milliárd dollárt - jelentette ki Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnök egy tanácskozáson a Kubany megyei Lipecben.

Augusztus 31-ig várják a kiállítók jelentkezését az OMÉK-ra!

Meghosszabbított határidővel, egészen 2019. augusztus 31-ig várják a kiállítók jelentkezését az Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásár (OMÉK) szervezői, az Agrárminisztérium és az Agrármarketing Centrum (AMC). Az idén szeptember 26-29. között, immár 79. alkalommal megrendezendő OMÉK-ot a professzionalitás, nemzetköziség és innováció jellemzi majd.

Csökkenés helyett megduplázódott az élelmiszer automaták száma

Az adóhatóság adatbázisa 54 ezer élelmiszert árusító automatát tartalmaz. Ahol nincs se eladó, se pénztáros. Az élelmiszerboltok száma 39 ezer. Persze, azért van különbség bőven, kb 99%.

160 ezer tonna sertéshúst importált Kína

Jelentősen nőtt Kína sertéshús importja júniusban. Az ázsiai ország ugyan a világ vezető sertéshús előállítója, az állományt azonban tizedeli a sertéspestis.

A külkereskedelmi többlet több mint felét az agrárium teszi ki

A mezőgazdasági és élelmiszeripari termékek külkereskedelme évről évre nagymértékben hozzájárul a nemzetgazdaság pozitív egyenlegéhez - jelentette ki Nagy István Agrárminiszter a mezőgazdasági és környezetügyi szakdiplomaták találkozóján, hétfőn az Agrárminisztériumban.