Back to top

Farönkből főznek alkoholt a japánok

A fafeldolgozás egészen új ága bontakozik ki Japánban. Tudósok azzal kísérleteznek, miként lehetne biztonságosan, finom alkoholos italokat készíteni fadarabokból. Bár még az egészségügyi szervezetek nem hagyták jóvá, az első főzetek ígéretesek.

A Japán Erdészeti Kutató Intézetben 2009 óta foglalkoznak olyan eljárás kifejlesztésével, mely során környezetbarát módon állítanak elő üzemanyagot és alkoholt sima, hétköznapi faanyagból. Az eljárás legérdekesebb része, hogy semmilyen kémiai szert vagy hőt nem igényel.

A tudóscsoport ugyanis rájött arra, hogy a teljes folyamat megoldható természetes adalékanyagok hozzáadásával, a végeredmény pedig iható alkohol.

Yuichiro Otsuka, az intézet kutatója ismertette az eljárást: porított fát kevernek össze vízzel, élesztőt és enzimeket adnak hozzá, ezt követően 10 napig erjedni hagyják a „keveréket”. A kész alkohol olyan, mintha az alapanyagként szolgáló fából készült hordókban érlelték volna.

Jelenleg japáncseresznye fával, cédrussal és nyírfával kísérleteznek.

Otsuka hozzátette: azért ezen fajokra esett a választás, mert ezek biztonságosan fogyaszthatók. A cédrusból készült hordókat évszázadok óta használják szaké tárolására, a nyírfából pedig evőpálcikákat és fogpiszkálókat gyártanak. Míg a japáncseresznyéből készült fa chipsekkel húsokat füstölnek.

Négy kilogramm cédrusfából 3,8 liter 15 százalékos alkoholos ital készíthető.

Bár az italokat a hivatalos szervek még nem hagyták jóvá, így még eltart egy ideig, míg kereskedelmi forgalomba kerülhet, Otsaka reméli, hogy a „fatörzs italok” néhány éven belül megjelenhetnek a boltok polcain.

Forrás: 
esmmagazine.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Saját ételhordóba kérhetjük a párizsit a Sparban

A Spar Austria új akcióval próbálja csökkenteni a csomagolással járó hulladékot. A cég osztrák vásárlói mostantól saját élelmiszer tárolóikba is kérhetik a felvágottat, a húsokat és a különböző sajtokat.

Tovább lehet jelentkezni az OMÉK „Dalban mondjuk el!” pályázatára

Még egészen 2019. augusztus 21-ig jelentkezhetnek a „Dalban mondjuk el!” című pályázatra azok, akik szeretnék megmutatni és előadni szerzeményüket az Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásár (OMÉK) közönségének.

Ezt az ételt dobjuk ki leggyakrabban

Többnyire olyan ételt vásárolunk, amire valóban szükségünk van, emellett a többség rendszeresen figyeli a lejárati időt, és nem dob ki még le nem járt ételt – derül ki a K&H lakossági kutatásából. Ha mégis lejár a szavatossági idő, akkor leginkább zöldség, gyümölcs, tejtermék, felvágott és pékáru landol a kukában.

Több csokoládét adott el Amerikában a svájci gyártó

A svájci Lindt & Sprüngli növelte forgalmát és profitját az idei első fél évben.

Látványosan nő az orosz agrárexport

Oroszország élelmiszer-ellátásának biztonsága lényegében biztosított, a kivitel értéke öt év múlva elérheti a 45 milliárd dollárt - jelentette ki Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnök egy tanácskozáson a Kubany megyei Lipecben.

Augusztus 31-ig várják a kiállítók jelentkezését az OMÉK-ra!

Meghosszabbított határidővel, egészen 2019. augusztus 31-ig várják a kiállítók jelentkezését az Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásár (OMÉK) szervezői, az Agrárminisztérium és az Agrármarketing Centrum (AMC). Az idén szeptember 26-29. között, immár 79. alkalommal megrendezendő OMÉK-ot a professzionalitás, nemzetköziség és innováció jellemzi majd.

Csökkenés helyett megduplázódott az élelmiszer automaták száma

Az adóhatóság adatbázisa 54 ezer élelmiszert árusító automatát tartalmaz. Ahol nincs se eladó, se pénztáros. Az élelmiszerboltok száma 39 ezer. Persze, azért van különbség bőven, kb 99%.

160 ezer tonna sertéshúst importált Kína

Jelentősen nőtt Kína sertéshús importja júniusban. Az ázsiai ország ugyan a világ vezető sertéshús előállítója, az állományt azonban tizedeli a sertéspestis.

Cukormentes étcsokoládét fejlesztett a Nestlé

A Nestlé bemutatta 70 százalékos étcsokoládé termékét, mely szinte teljes mértékben kakaógyümölcsből készült és nem tartalmaz hozzáadott cukrot.

Július 31-ig lehet jelentkezni az OMÉK Élelmiszerpazarlás Megelőzéséért Díjára

Az élelmiszerpazarlásukat eredményesen csökkentő megoldásokkal, praktikákkal pályázhatnak a 79. alkalommal, a Hungexpón 2019. szeptember 26-29. között megrendezésre kerülő Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásár (OMÉK) kiállítói - hívja fel a figyelmet a Nébih.