Back to top

A klímaváltozás csökkenti a rizs tápanyagtartalmát

A magasabb légköri széndioxid szint hatására csökken a fehérje és tápanyag tartalom a rizsben - mutatta ki terepi kísérletekkel egy nemzetközi tudóscsapat. A változás miatt a betegségek hangsúlyosabbak lesznek, illetve befolyásolni fogja a gyerekkori fejlődést is, több millió anya és gyermek egészségét veszélyezteti.

A tanulmányt még május végén jelentették meg a Science Advances magazinban, és azt vizsgálták, hogyan befolyásolja a rizs növekedését és tápanyagtartalmát a széndioxid szint növekedése, ami még ennek az évszázadnak a végén várhatóan bekövetkezik.

A rizs 2 milliárd ember elsődleges táplálékforrása a Földön. A tápanyagtartalom csökkenése aránytalanul nagy hatással lenne a szegényebb, rizstől erősen függő országok népének általános egészségi állapotára.

„A rizs évezredek óta az ázsiai népesség alapélelmiszere, de felfutóban van Afrikában is” nyilatkozta Kristie Ebi, A Washingtoni Egyetem Egészségügyi és Globális Környezetvédelmi Központjának igazgatója (Center for Health & the Global Environment), aki a világ-egészségügyi, környezeti és foglalkoztatási egészségügyi tudományok professzora. „A tápanyagtartalom minőségének csökkenése a rizs esetében több millió anya és gyermek egészségét veszélyezteti.”

A terepi kísérleteket Kínában és Japánban végezték, 18 gyakori rizsfajtával. A rizsföldeken műanyagcsövekből nyolcszög-alakzatokat hoztak létre, amin keresztül a széndioxidot kijuttatták a kísérleti területre. A széndioxid szintjét érzékelőkkel figyelték, és olyan magasra állították be, amilyen várhatóan a 21. század végére jellemző lesz bolygónkon.

Az egyik kísérleti terület Tsukubában, Japánban.
Az egyik kísérleti terület Tsukubában, Japánban.
Fotó: Toshihiro Hasegawa/National Agriculture and Food Research Organization of Japan

Már korábbi tanulmányok is rámutattak, hogy a fehérje, vas és cink tartalom csökkent a rizsben a magasabb széndioxid koncentráció hatására, ezt most megerősítették ebben a kísérletben is. Azt is kimutatták, hogy a B1, B2, B5 és B9 vitaminok szintje is jelentősen visszaesett. Ezek a vitaminok nélkülözhetetlenek a szervezet számára az élelmiszer energiává alakításához.

Az eredményeik alapján az átlagos változások:

  • B1 vitamin: 17,1 százalékkal csökkent
  • B2 vitamin: 16,6 százalékkal csökkent
  • B5 vitamin: 12,7 százalékkal csökkent
  • B9 vitamin: 30,3 százalékkal csökkent
  • B6 vitamin: nem változott
  • Kalcium: nem változott
  • E vitamin: egyes fajtáknál növekedett a mennyisége
  • Fehérje: 10,3 százalékkal csökkent
  • Vas: 8 százalékkal csökkent
  • Cink: 5,1 százalékkal csökkent

Ezek a tápanyagtartalom változások a legjobban azokat az országokat fogják érinteni, ahol a táplálék nagyobb hányadát teszi ki a rizs. Körülbelül 600 millió ember – főként Dél-Ázsiában – a napi kalória és fehérjeszükségletének több, mint felét a rizzsel viszi be. A tudósok szerint emiatt a tápanyagtartalom változás miatt a betegségek hangsúlyosabbak lesznek, illetve befolyásolni fogja a gyerekkori fejlődést is. Hozzátették azt is, hogy az alultápláltság súlyosbíthatja a hasmenéses betegségeket és a maláriafertőzést is.

Néhány tanulmány szerint a magasabb széndioxid szint serkenti a növények növekedését a fotoszintézis által.

„Az emberek szerint a széndioxid a növények tápláléka – és az is. Azonban a növények válasza a hirtelen megnövekedett tápanyagmennyiségre befolyásolja az emberi egészséget is, kezdve a tápanyaghiánytól, az etnofarmakológián át (az egyes népek gyógynövényhasználatát vizsgáló tudomány), egészen a szezonális pollenallergiáig – mindezt olyan módon, amit még nem értünk” mondta el a tanulmány segéd-szerzője, Lewis Ziska, növényélettani kutató az Alkalmazkodó Növénytermesztési Rendszerek Laboratóriumában, az USA Mezőgazdasági Minisztériumánál.

A szerzők szerint további kutatásokra van szükség ahhoz, hogy a széndioxid szint változása miatt bekövetkező egészségügyi tápanyagszint változásokat és az ehhez kapcsolódó egészségügyi következményeket feltérképezzük.

Ehhez az agronómusok, járványügyi szakértők, táplálkozási szakemberek, és egészségügyi szolgáltatók összefogására van szükség.

Olyan lehetőségeket is kutatni kell, amellyel csökkenthető vagy megszüntethető ez a kockázat. Ideértve például azt, hogy a hagyományos vagy génmódosítási eljárásokkal tápanyagban gazdagabb rizst nemesítenek ki, vagy hogy a tápanyagtartalmat műtrágyákkal, betakarítás utáni dúsítással növelnék.

Forrás: 
phys.org

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Újabb étteremlánc csatlakozik a vegán forradalomhoz

A McDonald’s háromévnyi kutatás és fejlesztés után piacra dobja első növényi alapú burgerét az Egyesült Királyságban.

Ne hibáztassuk a gazdákat!

Miért drágul a kenyér, és miért riogatják a pékek 500 forint/kilogrammos kenyérárral a fogyasztókat? A kenyér árának alakulását több tényező is befolyásolja, de a pékek mégis elsősorban a búza magas árával indokolják az áremelést.

Kukoricáról, napraforgóról tanácskoztak

A kukorica stratégiai termék, megtermelt mennyiség tekintetében a legversenyképesebb gabonaféle. Világszerte az olajat adó növényi termékek között, megelőzi az olajpálma, a szója és a repce is, hazánkban viszont a napraforgó a fő ezen a téren. Ez is szóba került a Szarvason tartott szakmai rendezvényen.

Veszélyes új diéta - Ártalmas lehet a túlzott gyümölcsfogyasztás?

A kizárólag „nyers” élelmiszerekből álló étrend komoly egészségügyi kockázatot jelent, ezért fontos, hogy a kiegyensúlyozott táplálkozásra törekedjük a mindennapok során.

Agrovirtus: vezetőket képeznek

Szeptember 16-án a Mercure Budapest Korona Hotelben megnyitották az év digitális agrárversenyére, az Agrovirtusra a felvételi jelentkezést. A diákcsapatok a képzés során nemcsak piacképes tudásra tehetnek szert, de értékes nyereménnyel is gazdagodhatnak, hiszen a legjobb csapat 1 millió forint díjazásban részesül.

A bodzafelvásárlók és -feldolgozók működését ellenőrizték a növényvédőszerekre fókuszálva

Az elmúlt hetekben kiemelt célellenőrzést végzett a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) és a Bács-Kiskun Megyei Rendőrkapitányság Keceli Rendőrőrse a Kecel térségében tevékenykedő bodzafelvásárlók és -feldolgozók telephelyein.

Készül a drónos jogszabály

A mezőgazdaság műszaki és informatikai fejlődése rengeteg új lehetőséget kínál, ezek közé tartozik a drónok használata is. A drónos növényvédelem lehetőségeiről és korlátairól beszélt Jordán László, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Növény-, Talaj- és Agrárkörnyezet-védelmi Igazgatóságának vezetője növényorvosoknak.

Összevont fajtabemutató Debrecenben

A kukoricát, a napraforgót és a már nyáron learatott kalászosokat szeptember 1-jén értékelték a Debreceni Egyetemen.

Véget ért a jubileumi Coop Rally

Idén 15. alkalommal rendezték meg a Coop Rally-t, amely 8 állomáson keresztül Nyugat-Magyarországot járta körbe. A két napos rendezvényen a 250 versenyző 105 autóval tett meg több mint 800 kilométert, hogy megtekintsenek hat meghatározó, minőségi magyar termékeket gyártó és forgalmazó élelmiszeripari céget, valamint két Coop tagvállalatot

A boltok polcai üresen maradhatnak karácsonyra Angliában

A brit kiskereskedőknek arra kellene ösztönözniük vásárlóikat, hogy már most kezdjenek el karácsonyra tervezni, mivel az ország ellátási láncának kihívásai az ünnepi szezon alatt csak tovább súlyosbíthatják a hiányt a boltok polcain– javasolja egy iparági elemző.