Back to top

Erdélyi győzelem az élelmiszer-innovációs versenyen

A „BrewBun” nevű, magas rost és fehérje tartalmú zsemle-különlegességgel nyerték meg az Agrármarketing Centrum (AMC) által szervezett Ecotrophelia Magyarország élelmiszer-innovációs versenyen vetélkedő egyetemi hallgatók, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem csapata. Így ők képviselhetik hazánkat az Ecotrophelia Europe nemzetközi fordulóján 2018. október 21-22. között, Párizsban.

A „BrewBun” nevű, magas rost és fehérje tartalmú zsemle-különlegességgel szerezték meg az első, a „CandyFitt” elnevezésű magas koffein és antioxidáns tartalmú, cukorbetegek által is fogyasztható keménycukorkával a második, és a „Hot & Spicy”, fűszeres tortillával a harmadik helyezést az Agrármarketing Centrum (AMC) által szervezett Ecotrophelia Magyarország élelmiszer-innovációs versenyen vetélkedő egyetemi hallgatók. A csapatok kreativitását is kihívás elé állító erőpróba győztese a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem csapata lett, így zsemle-különlegességükkel ők képviselhetik hazánkat az Ecotrophelia Europe nemzetközi fordulóján 2018. október 21-22. között, Párizsban.

Magyarországon 2013 óta rendezik meg az egyetemi és főiskolai hallgatók számára meghirdetett Ecotrophelia élelmiszer-innovációs versenyt, amelynek tavaly először az AMC szervezésében az OMÉK adott otthont. A vetélkedés fő célja, hogy a csapatok innovatív élelmiszereket állítsanak elő, és fejlesztésük során olyan ökológiai szempontokat is figyelembe vegyenek, mint a fenntarthatóság, az élelmiszerpazarlás redukálása és a rövid ellátási láncok használata. Ezen kívül a termékeknek kereskedelmi potenciállal is bírniuk kell. A magyarországi fordulókért 2013 óta a Campden BRI Magyarország Nonprofit Kft. felel a versenyt működtető nemzetközi hálózat (European Collaboration of the National Food Technology Platforms) tagjaként, az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetségének (ÉFOSZ) támogatásával.

Az Agrármarketing Centrum szervezésében, az idei, hazai élelmiszer innovációs verseny döntőjében, a Magyar Bocuse d'Or Akademia tankonyhájában versengtek az Ecotrophelia Magyarország 2018 megnyeréséért. A csapatok a nemzetközi megmérettetés mintájára a magyarországi döntőben is 20 perces, részletes prezentációkat tartottak az általuk előállított termékek újszerűségének, innovatív jellegének bemutatására, amelyet 10 perces szakmai egyeztetés követett, ahol a zsűritagok, konkurens csapatok kérdéseire feleltek a csapattagok.

A 3 fős szakmai zsűri - Szőllősi Réka (ÉFOSZ), Szegedyné Fricz Ágnes (Campden BRI Mo.) és Petrás Krisztina (AMC - Marketing és Kommunikációs Iroda) - az előadásokat követően hosszasan tanácskozott a rendezvény fő koordinátorával Viola Katalinnal (AMC), mert igen komoly kihívást jelentett a rendkívül igényes pályaművek közül a győztes kiválasztása. A magyar döntő díjait ez évben a zsűri tagjai adták át a dobogón végző hallgatóknak.

Fotó: AMC

Elsőként a harmadik helyet megszerző Green Ideas csapatot szólították a pódiumra, akik különleges tortillájukkal igazán kitettek magukért. A Szent István Egyetem (SZIE) csapata - Moiz Abdul, Khalid Usman, Shah Amjad Abbas, és Muqeet Abdul - nagy örömmel vette át a harmadik helyezettnek járó díjat. A díjátadót követő nyilatkozatukban azt hangsúlyozták, hogy nagyon jól érezték magukat a versenyen és nagyon sokat tanultak a versengésből, ezért már most elhatározták, hogy jövőre ismét megméretik magukat az Ecotrophilián.

Komoly küzdelem várható jövőre is, mert a második helyet megszerző MÉKerek, bár nagyon örültek a második helynek, nem elégednek meg az elért sikerrel, 2019-re tovább fejlesztik terméküket. A mosomagyaróvári Széchenyi István Egyetemről érkező  csapat - Posgay Miklós Marcel, Olléová Réka, Tóth Alexandra, dr. Németh-Torkos Anett, dr. Kapcsandi Viktória, Kiss Kármen Anita - kétféle ízben készített kávét helyettesítő cukorkát, igen magas koffein tartalommal.

Fotó: AMC
Prezentációjukban célcsoportjukként az egyetemistákat jelölték meg, de biztosak abban, hogy termékük az idősebb generáció körében is nagy sikert arat majd. Az eredményhirdetést követően Posgay Miklós Marcel azt nyilatkozta: nagyon sokat dolgoztak a termékükön, s bár a felkészülésben voltak jobb és rosszabb napjaik is (a csomagoló papírral például kimondottan megküzdöttek), a fejlesztés során szerzett tapasztalatok, illetve az a sok pozitív visszajelzés, amit támogatóiktól és közvetlen környezetüktől kaptak, megérte a küzdelmet, a „dobogós” helyezés pedig külön ösztönzést ad a termék további fejlesztéséhez.

Az első helyezett, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, SapBakers csapata - Tankó György, Salamon Bernadett, Ölvedi Örs, Vincze Boglárka, Simon Andres, Bodor Emília, Pongrácz Gellért - Csíkszeredáról, kimondottan magas étkezési rost és fehérje, viszont rendkívül alacsony szénhidrát tartalmú pékárujával nyerte el a zsűri egyöntetű elismerését. Az általuk fejlesztett és a versenyen elkészített különleges zsemle vélhetően piacra kerülését követően igen népszerű lesz, hiszen a sörkészítés során keletkező, magas rost tartalmú és egészséges maradvány anyagok, azaz a sörtörköly felhasználásával, illetve a savófehérje receptbe emelésével - nem csupán egy kiváló táplálékot állítottak elő a hallgatók. Fejlesztésükkel csökkenteni tudták a sörkészítés során keletkező, fel nem használt anyagok mennyiségét is, ezáltal termékük elterjedése ökológiailag és gazdaságilag is komoly előrelépést hozhat, hozzájárul az élelmiszerpazarlás visszaszorításához.

Fotó: AMC

Július végéig sok munka vár még a nyertesekre, hiszen a zsűri számtalan olyan információval látta el a hallgatókat, amely hozzájárul a termék sikeres szerepléséhez nem csupán nemzetközi színtéren, hanem a piacra lépést követően is. A hazai verseny koordinátora, az AMC munkatársa, Viola Katalin e szakterületen megszerzett több éves tapasztalatával folyamatosan nyomon követi a nemzetközi megmérettetésre készülő termék fejlesztését és tanácsaival segíti a hallgatókat, támogatja minél eredményesebb felkészülésüket a nemzetközi megmérettetésre, amelyet 2018-ban, a francia fővárosban tartanak majd.

Helyezések:

1, helyezett - SapBakers csapat - Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, Csíkszereda

„BrewBun” zsemle-különlegesség, amely magas rost és fehérje tartalommal rendelkezik.

2, helyezett - MÉKerek csapat - Széchenyi István Egyetem, Mezőgazdaság és Élelmiszertudományi Kar, Élelmiszertudományi Tanszék, Mosonmagyaróvár

„CandyFitt” magas koffein és antioxidáns tartalmú, cukorbetegek által is fogyasztható keménycukorka.

3, helyezett - Green Ideas csapat – Szent István Egyetem, Budapest

Hot & Spicy Tortilla

Az eseményről készült felvételek és interjúk az amc.hu oldalon rövidesen megtekinthetőek lesznek.

Forrás: 
AMC sajtóközlemény

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A természet és a munka szeretetére nevel

Iskolakerti műhelynapot szervezett pénteken a Répcelaki Móra Ferenc Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola és az Iskolakertekért Alapítvány. A szervezet minden évben más-már térségben rendezi meg programját, amelyen a környékbeli iskolák megismerhetik egymás kertműveléssel kapcsolatos oktató, nevelő munkáját.

Robottraktor Japánból - videó

A G20 szervezetben részt vevő országok mezőgazdasági miniszterei számára mutatott be egy robottraktort a múlt héten a japán Iseki cég. A munkagép nem igényel üzemeltetőt, és megfelelően reagál az akadályokra.

A becsületes kereskedelem 1,6 milliárd eurót ér Németországban

A Fairtrade teremékek forgalma Németországban az elmúlt évben 22 százalékkal nőtt átlépve az 1,6 milliárd eurós határt.

A hideg krumpli az új csodaszer?

Tudta, hogy egyes felmelegített ételek egészségesebbek, mint a frissek? Ilyen a krumpli, a rizs, a tészta, és a hüvelyesek. Ennek oka egyfajta keményítőben rejlik.

Magyarország hozzájárul a fejlődő országok élelmezésbiztonságának megteremtéséhez

A családi gazdaságok erősítése, az élelmezésbiztonság és a táplálkozás kérdései, valamint a klímaváltozás problémaköre is napirendre került az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezete (FAO), valamint az Agrárminisztérium közös konferenciáján.

A nejlonzacskó már nem trendi

Ahogy mind több vita folyik a csomagolások körül, úgy nőnek ki a földből a csomagolásmentes boltok Németországban, és egyre nyilvánvalóbb, hogy már nem csak egy szűk társadalmi réteget érdekel a téma.

Szigorúan szabályozza a transz-zsírsavak használatát Szlovénia

A szabályozás értelmében a végső fogyasztóknak szánt élelmiszerek összes zsírtartalmának 100 grammjában a transz-zsírsavak mennyisége nem haladhatja meg a 2 grammot.

Kevesebb az élőmunka, több a tej

A Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ Mezőgazdasági Gépesítési Intézete (NAIK MGI), illetve jogelődei a magyar mezőgazdaságot 1869 óta szolgáló kutatóintézet, mely az agrárium gépesítését elősegítő műszaki-technológiai kutatással, fejlesztéssel és tudományos tevékenységgel foglalkozik. Fennállásának 150 éves fennállása jubileumát konferenciákkal is ünneplik.

Gluténmentes lisztkeverékeket gyártó üzem épült Nyíregyházán

Gluténmentes zabfeldolgozó üzemet épített a GOF Hungary (Gabona-, Olajos és Fehérje-növények Termelését Koordináló) Kft. Nyíregyházán, az 1,3 milliárd forint értékű beruházást csütörtökön adták át a nyírségi megyeszékhelyen.

100 milliárdos beruházást tervez a Bonafarm

Csaknem 100 milliárd forintnyi hatékonyságjavító és kapacitásbővítő beruházást tervez a Bonafarm Zrt. 10 éven belül – jelentette be a cég vezérigazgatója csütörtökön Budapesten, a Bonafarm 10 éves és a csoporthoz tartozó Pick 150 éves fennállása alkalmából rendezett ünnepségen.