Back to top

Módosult az erdőtörvény: nyolcszáz gazdálkodónak döntenie kell Zalában

Az erdőtörvény módosítása szerint ez év végén megszűnnek az erdőgazdálkodási tevékenység ellátására szóló megbízási szerződések. Az erre történő felkészülést segítendő tartott szakmai fórumot szerdán az Országos Erdészeti Egyesület (OEE) zalaegerszegi helyi csoportja.

Gyérítésjelölés
Gyérítésjelölés
A megbízási szerződés alapján bejegyzett erdőgazdálkodókat az erdészeti hatóság törli a nyilvántartásból – írja a zaol.hu. A magánerdőkben, azokon belül az osztatlan közös tulajdonú erdőkben, tehát Zala megyében is nagyon jellemző az erdőgazdálkodásnak ez a formája, és sok jó szakember évtizedek óta lelkiismeretesen végzi a megbízási szerződés alapján a munkát. Viszont a törvénymódosítás váltásra kényszeríti őket. Mindennek lebonyolítását segítendő az egyesület meghívására Balogh Ákos, az agrárminisztérium erdészeti referense adott tájékoztatást a lehetőségekről.

A szakértő a lehetséges erdőgazdálkodási formákról beszélt az érdeklődőknek.

Részletesen szólt az erdőkezelő, az erdőbirtokossági társulat és a tulajdonostársnak többlethasználati megállapodással adott erdőgazdálkodási formákról. A rendezvényen szó esett olyan elképzelésekről is, amelyeknek még hiányzik a törvényi előkészítése, de már szó van róla, mint például a nagy vitát kiváltó integrátor cég megbízása az erdőgazdálkodással.

Mint az egyesület tagjai számára jelezték, a témával kapcsolatos észrevételeiket és javaslataikat várják, és továbbítják a jogszabályokat előkészítő tárcához. Varga István és Vissi Géza, az OEE zalaegerszegi csoportjának elnöke és titkára elmondta:

Zala megyében található mintegy 118 ezer hektár területű erdőnek körülbelül a fele van magántulajdonosok birtokában, többnyire osztatlan közös tulajdonban.

A Zala megyében folyó magánerdő-gazdálkodás 14 százalékát erdőbirtokossági társulatok, 1 százalékát szövetkezetek, 15 százalékát egyéb gazdasági társaság (korlátolt felelősségű társaság, betéti társaság), 37 százalékát magánszemélyek folytatják, 5 százalékban a magánerdőt más szektor kezeli.

Mindezek mellett a zalai magánerdőknek mintegy 28 százaléka, azaz 16 000 hektár erdő rendezetlen, mert nincs erdőkezelője.

Összesen 3200 erdőgazdálkodó dolgozik a megyében, és a szakmai összejövetel apropóját adó törvényi változás, az erdőgazdálkodásra kötött megbízási szerződések megszűnése közülük mintegy 800 magánszemélyre vonatkozik. Nekik kell lépniük valamilyen irányba, hogy jövőre folytathassák a gazdálkodást.

Forrás: 
zaol.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Für Anikó: A soknál több az elég

Fellélegzünk, amikor a tavaszi verőfényben magunk mögött hagyjuk a budapesti dugókat és zöldülő dombok között visz az utunk, hogy megérkezzünk a Zsámbéki-medence széléhez, ahol Für Anikó vár bennünket egy beszélgetésre.

A tájidegen fajok végleges kiszorítására törekednek

A Pilisi Parkerdő Zrt. az őshonos növényzet visszatelepítésével állítja helyre az évszázadok óta megváltoztatott élőhelyeket. Tavasszal a Dunabogdány környéki védett erdőkben kezdődött meg az őshonos tölgyfajok visszatelepítése.

Milliárdos kárt okoz a kőrispusztulás

Egy nemrégiben készült tanulmány szerint a brit gazdaságot az elkövetkező száz évben összesen 15 milliárd fonttal, vagyis 5,5 billió forinttal terheli meg a kőrisek viszonylag új betegsége, a kőrispusztulás által okozott hajtáspusztulás miatti kár. Ennek az összegnek közel a fele egy évtizeden belül realizálódik, hívják föl a figyelmet a tudósok.

Keress rengeteget!

Hol vannak erdők Magyarországon? Minden fás terület erdő? Milyen erdőterületen járok? Magántulajdonban van-e a terület? Milyen turistautak vannak az erdőben? Védett területen haladok? Erre a kérdésrengetegre ad válaszokat az Erdőtérkép (https://erdoterkep.nebih.gov.hu/).

Újra medve kóborol az országban

A Heves-Borsodi-dombság területéről már több bejelentést is kaptak a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság szakemberei, Szilvásvárad és Nagyvisnyó határában is látták az állatot.

A Balaton élővilága meg tud birkózni a klímaváltozással

Az európai tavakat érintő problémákról és a megoldási lehetőségekről tanácskoztak hétfőn Balatonfüreden. Az előadók egyetértettek abban, hogy a klímaváltozásra fel kell készülni, következményeit orvosolni kell.

Séta a mamutok között

A Jeli Varázskert több mint arborétum. Közjóléti szolgáltatásai és folyamatosan bővülő infrastruktúrája jóval túlmutat az arborétumi kívánalmakon. Az idén újabb attrakcióval gazdagodott a kert; pénteken lombkorona-tanösvényt avattak, így most már a magasból is megcsodálhatjuk az Óriások erdejének mamutfenyőit.

Családbarát kirándulások a Vértesben

A Vértes területének túlnyomó többsége természetvédelmi oltalom alatt áll. A déli, délnyugati része a Vértesi Tájvédelmi Körzethez, az északi az Észak-Vértesi Természetvédelmi Területhez tartozik. Ezen felül magas az EU ökológiai hálózatához (Natura 2000) sorolt területek aránya, és itt létesült hazánk első natúrparkja, a Vértesi Natúrpark.

Az apróvad volt a középpontban

A mezei nyúl állomány felmérésének lehetőségeiről, illetve az intenzív apróvad-gazdálkodás modelljeiről rendeztek vadászati konferenciát május 10-én a hódmezővásárhelyi XXVI. Alföldi Állatenyészési és Mezőgazda Napokon. A konferencián a magyar apróvad helyzetéről kaptak tájékoztatást az érdeklődők.

Madarak és fák napi hétvége

A hosszú csapadékmentes időszak után számottevő eső hullott az erdeinkben. A melegebb kitettségű erdőkben szinte minden fa levélbe borult, melyek zsenge színeivel társulnak a talajszinten megbúvó fehér, sárga, lila virágok. A turistautak járhatók, de helyenként sárosak.