Back to top

Szüret a fűszerkertben

A tartósítás egyik legegyszerűbb és legősibb módja a szárítás. A nyár közepe a legalkalmasabb a fűszernövények betakarításához, akkor érdemes megkezdeni, amikor hajtásaikon az első virágok kinyíltak, mert ekkor tartalmazzák a legtöbb illóolajat, ízt, illatot, aromát és zamatot.

Szinte minden zöldfűszernövényt tartósíthatunk szárítással, a leggyakrabban bazsalikomot, oregánót, mentát, citromfüvet, majorannát, rozmaringot, zsályát, kakukkfüvet, izsópot, tárkonyt teszünk el télire ezzel a módszerrel.

A legtöbb fűszernövényből kétszer is szüretelhetünk: nyár közepén és szeptemberben. De ehhez tudnunk kell, hogyan kell a betakarításukat elvégezni.  A bazsalikom akkor hozza nekünk a legtöbb illatos levelet, ha rendszeresen visszavágjuk, és erre a „szüret” a legalkalmasabb.  A rendszeres visszavágást már akkor elkezdhetjük, amikor a bazsalikom eléri a 20-25 cm magasságot és legalább 4-6 egészséges levélpárt hozott. Az alsó két levélpár fölött elvághatjuk. Ha már nagyobb növényeink vannak, azokat is bátran visszametszhetjük, mert a növény vészhelyzetként értékeli ezt a beavatkozást, és önvédelemből gyorsan új hajtásokat hoz, mi pedig pont ezt szeretnénk elérni. A legtöbb fűszernövénnyel eljárhatunk így.

A szüreteléshez elegendő egy metszőolló, egy kosár, vagy egy nagyobb tál. Nejlon zacskóba vagy tasakba soha ne gyűjtsük, mert a levek összetörnek és megfeketednek. A lemetszett növényeket laza csokrokba kötjük és egymástól kis távolságra levegős helyen függesszük fel őket. Tűző napra semmiképpen ne tegyük, mert a nagy hőhatásban elvesztik illóolaj tartalmukat. Ez alól csak a sáfrányos szeklice a kivétel, mert ennek szirmait éppen tűző napon kell szárítani.

A szárításra alkalmas például a fedett terasz, vagy a szellős kamra, ahol a tető alá felfüggeszthetjük az illatos csokrokat. Kreatív kertészek készíthetnek léckeretből vagy régi képkeretből és szúnyoghálóból több emeletes szárítót, amelyet szintén szellős árnyékos helyre kell felfüggeszteni. Ha ilyen szárító alkalmatosságot készítünk, akkor a leveleket le lehet szedni a szárakról, és azokat szétteríteni a szúnyoghálón.

A szárítás a nyári hónapokban 6-8 napot vesz igénybe. Nagyon sokáig ne hagyjuk a szabadban a csokrokat, mert elkoszolódnak, beporosodnak, esetleg rovarok költöznek beléjük.

Ha nincs a házunkban, vagy a lakásunkban olyan hely, ami alkalmas lenne a zöldfűszerek szárítására, akkor a konyhában, a sütőben is elvégezhető ez a művelet. A sütőben sütőlapra, vagy a rácsra rakjuk a levágott ágakat, és teremtsünk 30-40 fokos meleget a szárításhoz. A sütőajtót célszerű félig, vagy egészen nyitva hagyni, hogy a pára folyamatosan távozhasson. Pár óra múlva száraz, ropogós, és illatos fűszereket kapunk.

Szárítás után a csokrokat szétbontjuk, a leveleket lehúzzuk a hajtásról és gyengéden elmorzsoljuk. Nem tanácsos nagyon apróra törni, vagy porítani, mert akkor nagymértékben veszít élvezeti értékéből.

Jól záródó üvegben, vagy dobozban tároljuk.

 

 

 

 

 

 

 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A természet és a munka szeretetére nevel

Iskolakerti műhelynapot szervezett pénteken a Répcelaki Móra Ferenc Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola és az Iskolakertekért Alapítvány. A szervezet minden évben más-már térségben rendezi meg programját, amelyen a környékbeli iskolák megismerhetik egymás kertműveléssel kapcsolatos oktató, nevelő munkáját.

A hideg krumpli az új csodaszer?

Tudta, hogy egyes felmelegített ételek egészségesebbek, mint a frissek? Ilyen a krumpli, a rizs, a tészta, és a hüvelyesek. Ennek oka egyfajta keményítőben rejlik.

Közös cél a minőségi alapanyagok, élelmiszerek megjelenése a közétkeztetésben

Célunk, hogy a hazai közétkeztetésben olyan egészséges, biztonságos és megbízható, főként helyi és bio–alapanyagokból előállított ételek készüljenek, amelyek mennyiségileg és minőségileg is megfelelnek a különböző korcsoportok élettani igényeinek – hangsúlyozta Zsigó Róbert élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár a Közétkeztetők, Élelmezésvezetők Országos Szövetségének Országos Szakmai Napján.

Egri csillagok a nyári égen

Nyáron, ha könnyed, friss borokat keresünk, érdemes az Egri borvidék egyik kiemelt borát, az Egri Csillagot választanunk. A laza és trendi fehér házasítás már nem csak a borvidéken hódít.

Meglepő tények a kávéról

Tudósok keresték a választ arra, hogy mi történik a szervezetünkben, ha naponta legalább egy csésze kávét megiszunk.

Ezért kell minél több spárgát enni!

A spárga csodás hatásairól még mindig kevesen tudnak. Érdemes fogyasztani, míg szezonja van, mert nem csak az agyműködésnek tesz jót, de a rák elleni harcban is fontos szerepe van.

A házhoz szállított „vacsoradoboz” környezetbarátabb, mint eddig gondolták

Létezik olyan szolgáltatás, ami során válogatott, kiporciózott alapanyagokat szállítanak házhoz a hozzá tartozó recepttel. A csomagolás miatt azonban eddig nem tartották környezetbarátnak ezt a lehetőséget.

Trónt veszít a zöldségek királynője?

A spárgatermesztés jövedelmezősége számottevően romlott az utóbbi évtizedben, ezért már 1-2 veszteséges évet is nehezen viselnek el a termelők. Márpedig az előző év után, idén is gyorsan visszaesett a felvásárlási ár.

Jövő héten már lesz friss, magyar, szabadföldi szamóca

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara körképe szerint a magyar szabadföldi szamóca várhatóan május közepén jelenik meg nagyobb mennyiségben a piacokon.

A természet élménye: az Év Hagyományőrző Tanyája

Reisz József, a székelyszabari Natúr-Életmód Tanya tulajdonosa, az Év Hagyományőrző Tanyája díját nyerte el az Év Tanyája pályázat versenyén. A díjat többek között a magyar tanya értékeinek bemutatásáért és a tanyán alkalmazott hagyományos, körforgásos, környezetkímélő ökológiai gazdálkodásért kapta.