Back to top

Több hazai csapolt sör fogyna, ha csökkenne az áfa

A sör áfájának mérséklését szorgalmazza a Magyar Sörgyártók Szövetsége és a Kraft Sör Egyesület. Csaknem egy tucat uniós országban alkoholos italokra is vonatkozik már a kedvezményes áfa. Minőségben és mennyiségben is nő a magyar sörpiac, fejenként 63-64 liter az éves fogyasztás mértéke.

Schillinger Attila, a Magyar Sörgyártók Szövetségének igazgatója Brüsszelben, a sörfőzdék konferenciáján nyilatkozott a Világgazdaságnak. Elmondta, hogy a Magyarországon fogyasztott csapolt sörök több mint 90 százaléka itthon készül.

Az EU-ban nincs mód a helyi termékek preferálására, ám a csökkentett áfával a magyar termékek kerülhetnének előtérbe.

Romániában 9 százalékra mérsékelték a csapolt sör áfáját a vendéglátásban. Csaknem egy tucat uniós országban alkoholos italokra is vonatkozik már a kedvezményes áfa.

Magyarországon az utóbbi három évben növekszik a sörpiac, minőségében és volumenében is – mondta Schillinger Attila. A prémiumkategóriák az utóbbi években két számjegyű növekedést könyvelhettek el, a mennyiségi bővülés pedig 2-4 százalékot tett ki (kivéve 2016-ban, amikor stagnálás volt). Az igazgató szerint:

A nagy sportesemények, például a foci-vb 1-2 százalékos növekedést hozhat itthon a sörfogyasztásban.

Ha mi rendeznénk ilyen viadalt, az 4-5 százalékos emelkedést jelentene. A meleg, napsütéses időjárás kedvez a sörivásnak (itthon is): Svédországban és Norvégiában sörfogyasztási csúcsot hozott az elmúlt hetek kánikulája, míg Spanyolországban és Portugáliában a rossz idő visszaesést okozott.

Belgiumban az előállított sörmennyiség 75 százaléka kivitelre készül. Csehországban hetente nyílik egy sörfőzde; Schillinger több anekdotát hallott már sörturizmusról, ám erről nincsenek adatai.

Magyarország az európai középmezőnyben helyezkedik el a 63-64 liter/fő/év fogyasztással, a vezető csehek 138 litert gurítanak le fejenként egy évben.

A Magyar Sörgyártók Szövetségének igazgatója úgy látja: a fogyasztók egy részénél érzékelhető márkahűség, a prímet a lager típusú sörök viszik itthon (ezek adják a piac 80-90 százalékát). A kisüzemi és a nagyüzemi sörfőzdék innovációjának köszönhetően 2017 áttörést hozott, megjelentek a speciális főzetek, sőt már szezonális különlegességek is kaphatók. Schillinger jelezte: a szövetség építi a sörkultúrát, nagyon jó ázsiójuk van a magyar söröknek, idén elindult a Csapra, magyar! kezdeményezés is, hogy kóstoljuk meg csapolt söreinket.

Forrás: 
vg.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Csökkent a bioélelmiszerek áfája Romániában

A legkisebb, ötszázalékos szintre csökken Romániában a bioélelmiszerek és az agrártárca által hagyományos termékeknek minősített élelmiszerek, illetve a hagyományos, alkoholt nem tartalmazó italok általános forgalmi adója (áfa). Erről keddi ülésén hozott sürgősségi rendeletet a bukaresti kormány.

Dupláztak a kisüzemi sörfőzdék

Megduplázták tavaly a kibocsátásukat a kisüzemi sörfőzdék, az általuk előállított sör mennyisége meghaladta az egymillió hektoliterfokot - írja szerdai számában a Világgazdaság a Nemzeti Adó- és Vámhivatalra hivatkozva.

A kormány is a minőségi sörök mellé állt

A sörágazat dinamikus fejlődésének fenntartása mellett a kormány törekszik a minőségi sörök piacának élénkítésére és a kézműves sörök szegmensének szélesítésére - mondta Zsigó Róbert, az Agrárminisztérium (AM) élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára szerdán, a XIII. Nemzetközi Sörverseny és Sörmustra beharangozó sajtótájékoztatón, Budapesten.

Megdőlt a sörre bor népi bölcsesség

Mindegy milyen sorrendben, ha sokat iszunk, berúgunk, ezt állapították meg egy kísérlet eredményeképpen német és angol tudósok. Ezzel évszázados népi bölcsességet döntöttek meg.

Elárasztják a minisörgyárak csehországot

Csehországban tavaly 440-re emelkedett a minisörgyárak száma az egy évvel korábbi 400-ról – közölte a minisörgyárak cseh-morva szövetsége szerdán Prágában. A közlemény szerint a növekvő trend az idén is folytatódik: gyakorlatilag hetente fog megnyílni egy-egy minisörgyár. A cseh fővárosban már ötven miniosörgyár működik. 

Honnan kerülhet nehézfém a sörbe és borba?

Nagyobb mennyiségben fogyasztott arzén, ólom és kadmium veszélyes az egészségre, emiatt az USA Élelmiszer- és Gyógyszerfelügyelete (FDA) határértékeket szabott meg az ételekben és italokban megengedhető nehézfémsók mennyiségére. Bár néhány tanulmányban már leírták, hogy megemelkedett szinteket találtak ezekből borban és sörben, eddig nem derült ki, hogyan kerülnek ilyen anyagok ezekbe az italokba.

Szárnyal a prémium sörök forgalma

Hetvenhatezer hektoliterrel több sört adtak el tavaly a vezető sörgyárak a hazai piacon. A felsőkategóriás sörök értékesítése 2018-ban messze az átlag felett, összesen 24 százalékkal nőtt. Szintén átlag feletti növekedést ért el az alkoholmentes és az ízesített sörök forgalma is.

Megújul a Borsodi portfólió

Borsodi Szituk platform tavalyi elindítása, valamint a vállalati arculat megújítását követően az idei év első felében a Borsodi márka termékei is új csomagolást kapnak.

Kézműves sör: ne tároljuk, minél előbb igyuk meg!

A müncheni Leibniz-Institute intézetben végzett legújabb kutatás kimutatta, hogy a kézműves sört hűvös helyen kell tartani, és a lehető leghamarabb meg is kell inni.

A sör generálta a második legnagyobb forgalmat

Tavaly mennyiségben 4, értékben 11 százalékkal nőtt a sör magyarországi kiskereskedelmi értékesítése, és meghaladta a 150 milliárd forintot - írta a Világgazdaság kedden a Nielsentől kapott adatok alapján.