Back to top

Állattudományi Klímaközpont épül Kaposváron

Állattudományi Klímaközpont épül Kaposváron, a jövő őszre megvalósuló 700 millió forintos beruházás kivitelezői szerződését kedden írták alá a somogyi megyeszékhelyen - tájékoztatta a Kaposvári Egyetem az MTI-t.

Közleményük szerint a létesítmény a felsőoktatási intézmény területén, az úgynevezett Csillagistálló helyén lesz, és olyan környezeti szituációk modellezéséhez biztosít megfelelő körülményeket, amelyek segítenek a klímaváltozásnak ellenállóbb növényfajták létrehozásához, az optimális növénytermesztés megtalálásához.

Kiemelték, az építkezés a klímaváltozáshoz alkalmazkodó növénytermesztési és állattenyésztési technológiák fejlesztéséért 2017 januárjában létrejött, az egyetem, a Bábolna Tetra Kft., és a Dalmandi Mezőgazdaság Zrt. alkotta konzorcium 4 évig tartó, 5,9 milliárd forintos együttműködésének legnagyobb, leglátványosabb beruházása.

A konzorcium képviselői korábban elmondták: a 4,1 milliárd forint európai uniós és hazai támogatást élvező projekt célja, hogy segítse a hazai agrártermékek biztonságos előállítását. Az együttműködő partnerek ipari kutatásokat és kísérleti fejlesztéseket magukba foglaló harminc feladatot vállaltak. Ezek között van káros hatásokat csökkentő növényvédelmi rendszerek kidolgozása, növényállomány monitorozása, növények víz- és energiaforgalmának modellezése, hőtűrő baromfihibridek nemesítése és megfelelő takarmányozási módszerek megtalálása is.

A költségvetés mintegy harmadát infrastrukturális beruházásokra fordítják. Az egyetem területén a központ mellett vizsgáló állomásokat hoznak létre, laborokat rendeznek be és szerelnek fel, a kutatásokhoz szükséges szélsőséges körülményeket klímakamrákban biztosítják.

Forrás: 
MTI

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A stresszhatás jót tesz a növényeknek?

Sokáig a tökéletes és sértetlen növények termesztésén volt a hangsúly. Egy új kutatás szerint azonban nem baj, ha egy kicsit megsérülnek és stresszhatás éri őket. Sőt, előnyü(n)kre válhat! Egészségesebb lesz a termésük.

Lehet, hogy a farkas megeszi Piroskát és a nagymamát, sőt a juhokra is szemet vetett?

A mesében a bátor vadász megöli a gonosz farkast. Most azonban lehet, hogy a farkas megeszi Piroskát és a nagymamát, de a juhokat és a kecskéket biztosan. Néhány hegyvidéki területről már ki is szorultak a pásztorok.

A Nestlé csaknem 2 milliárd svájci frankot ruház be a csomagolási megoldások fejlesztésébe

Csaknem 2 milliárd svájci frankot ruház be a Nestlé, hogy áttérjen az újonnan gyártott műanyagokról az élelmiszeripari minőségű újrahasznosított műanyagok használatára és felgyorsítsa az innovatív fenntartható csomagolási megoldások fejlesztését - közölte a svájci élelmiszeripari vállalat csütörtökön.

Spektroszkópia segít értékelni a hús minőségét

Marhahús minőségének értékelésekor hagyományosan egy szakértő ellenőrzi a hús színét, a rostok mintázatát (márványozottság), a hasított súlyt stb. Az ilyen mérés azonban időigényes és lényegesen függ az illető szakértő szubjektív véleményétől.

A GVH eljárást indít a Master Good és a SáGa Foods összefonódásának ügyében

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) ellentmondó piaci adatok miatt eljárást indít a Master Good és a SáGa Foods összefonódásának ügyében - közölte a versenyhatóság szerdán az MTI-vel.

Ritkább, mint a fehér holló? Albínó örvös légykapók a Pilisben

Rendkívül ritka jelenséggel szembesültek a Pilisi Parkerdő területén az örvös légykapók viselkedését kutató szakemberek: az 1982 óta tartó vizsgálataik során először találtak pigmenthiányos, albínó légykapófiókákat. A kutatás eredményeit a holland Ardea tudományos folyóiratban is megjelentetik.

Az oregánó illóolaja csökkenti az antibiotikumok elleni rezisztenciát

Kutatók kimutatták, hogy a negyedik generációs cefalosporinokra rezisztens E. coli baktériumok szintje jelentős mértékben csökkenthető a borjak takarmányába kevert oregánóból származó illóolajjal.

Kell a kávé, de mennyi a nem túl sok?

Nehezen kelünk fel? Koncentrálni kellene a munkára, de nem megy? Összecsapnak a fejünk felett a hullámok? Mit is csinálunk ilyenkor? Leülünk, iszunk egy kávét és minden kiegyenesedik… De azt azért már mindannyian tudjuk, hogy a kávé nem a legjobb barátunk. Lehet, hogy felébreszt és egészséges, ha megfelelő mértékben fogyasztjuk, de sok egészségügyi problémát is okozhat, ha sokat iszunk belőle.

Kémiai anyaggal bevont hungarocellt „ropogtatnak", minden baj nélkül

A közönséges lisztbogár lárváját világszerte hasznosítják élelemként emberek és állatok számára egyaránt. Az elmúlt évek kutatásai azonban azt sugallják, hogy további lenyűgöző képességekkel rendelkeznek: képesek elfogyasztani a kémiai anyagokkal kezelt hungarocellt.

Gyorsan isszuk és veszélyes

A kávéban és az energiaitalokban az a közös, hogy koffeint tartalmaznak, minden másban viszont különböznek. Az egyik egészségesnek mondott ital, a másikat viszont kifejezetten károsnak tartják.