Back to top

Növényvédelmi előrejelzés – rajzanak a molyok

Az elmúlt héten folytatódott a nyári meleg, melyet országszerte kiszámíthatatlanul szakítottak meg záporok, zivatarok. A fülledt, meleg idő most egyaránt kedvez a betegségeknek és kártevőknek is.

A kiváló körülmények miatt az almafa-vértetű már 1-1,5 méter magasságban fertőzi a vesszőket, ágakat és hajtásokat
Fotó: Dr. Aponyi Lajos
Almaültetvényeinkben
a baktériumos tűzelhalást jelző számítógépes szoftverek most is maximális fertőzési veszélyt jeleznek. A fertőzésre fogékony fajtákon most is lehet fertőzött hajtásokat találni, mellettük néhány elkésett virágcsomó csak fokozza a fertőzési veszélyt. Ha van rá lehetőség, a beteg hajtásokat és a virágokat távolítsuk el a fákról és permetezzünk mikroformulázott rézhidroxid-készítményekkel, melyek egyúttal gátolják a varasodás terjedését is, bár most a lisztharmat másodlagos terjedésének is igen kedveznek az időjárási körülmények.

Az almamoly rajzása a feromoncsapdák fogási adatai alapján nem csillapodik, hetente 10-15 lepke is csapdába kerül. A levelek takarásában levő alma- és körtegyümölcsökön megfigyelhető a hernyók rágása, amit most még a terméskezdemény lehullása követ majd.

Az almástermésűek mellett már a dió termését is veszélyezteti az almamoly, ráadásul a baktériumos és gnomóniás fertőzés mellett a szemölcsös és nemezes gubacsatka is terjedőben van. A kiváló körülmények miatt az almafa-vértetű már 1-1,5 méter magasságban fertőzi a vesszőket, ágakat és hajtásokat. Az intenzív terjedést most kell megállítani, mert a lombkorona záródása után ez lehetetlen feladat lesz.

Az almamoly mellett továbbra is igen erős a szilvamoly, a barackmoly és a keleti gyümölcsmoly rajzása. Az intenzív rajzást jól jellemzi, hogy a csapdák heti lepkefogása eléri a 30-35 darabot.

A cseresznye és a meggy termését most főként a gyümölcsmonília és az antraknózis veszélyezteti, különösen ott, ahol az esőzések miatt megkezdődött a gyümölcsök felrepedése. Itt csak rövid várakozási idejű készítménnyel állíthatjuk meg a termés rothadását. Ha kell, védekezzünk a levéltetvek ellen is, mert még most is intenzíven terjed a hajtásvégeken a fertőzés.

A tarka szőlőmoly lárváinak kelése már a hűvösebb tájegységekben is megkezdődött május utolsó napjaiban. A szőlőfürtök általános fogékonysága miatt együttesen védekezzünk a moly, a lisztharmat, a peronoszpóra, a szürkerothadás és a feketefoltosság károsítók ellen.

Zöldségféléinkben egyre gyakoribb a vetési bagolylepke hernyójának (mocskospajor) kártétele, ami különösen a ritka térállású növényeknél idéz elő nagy veszteséget, a tövek kipusztításával. Az egyéb bagolylepkefajok rajzása közül figyelemre méltó a gyapottok bagolylepke rajzáskezdete, mely a nyár folyamán még többször szóba fog kerülni sokoldalú károsítása kapcsán.

Részletes növényvédelmi előrejelzésért látogassák a www.novenyvedelem.nak.hu és a www.magyarnovenyorvos.hu honlapokat.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A tudomány és a versenyképesség

A közelmúltban vehette át a Magyar Érdemrend tisztikeresztjét Szőcs Gábor, a Magyar Tudományos Akadémia doktora, az MTA Agrártudományi Kutatóközpont Növényvédelmi Intézete Állattani Osztályának tudományos tanácsadója. A kitüntetéssel a rovarferomonok kutatásában, illetve a növényvédelem szempontjából fontos lepkefajok kémiai ökológiájának föltárásában eredményeit ismerték el.

Biológiai védekezés: darázzsal a foltosszárnyú muslica ellen

Több mint 200 hektáron védekeznek biológiai módszerrel a Drosophila suzukii ellen. A Verona és Vicenza közti dombvidéken több mint 150 cseresznyetermesztő fogott össze, és a Bioplanet kezdeményezésére már március végén kibocsátották a muslica természetes ellenségét, a Trichopria drosophilae fürkészdarazsat.

Növényvédelmi előrejelzés – Csapadékkedvelő kórokozók ideje

A természet igyekszik valamit pótolni a hiányzó esőből, bár az elvesző termést már minden bizonnyal lehetetlen lesz. A tartós nedvességborítás kedvez a tűzelhalásnak és a varasodásnak, de még a moníliaveszély sem múlt el. A gyümölcsmolyok változatlan intenzitással repülnek, és már néhány bagolylepkefaj is megjelent a csapdákban.

Jubileumi borverseny rekord nevezéssel

Az ország legnagyobb ágazati rendezvényén 908 tétellel 262 hazai borászat nevezett. A jubileumát ünneplő borverseny szakmai rangját emeli, hogy az újabb rekord mennyiségű nevezett tételt egy 60 fős hazai és nemzetközi bírálókból álló testület minősítette.

Jobb, ha éjjel nem párologtat a szőlő

Biztató felfedezést tettek az INRA és a Montpellier SupAgro kutatói a szőlő éjszakai transzspirációjával kapcsolatban. Arra jöttek rá, hogy a szőlő éjszakai vízvesztése csökkenthető bizonyos fajták használatával. Ez a terület eddig feltáratlan volt, pedig komoly lehetőség nyílik általa arra, hogy szárazságtűrőbb szőlőfajtákat szelektáljanak.

A búza védelme és a trójai faló

A talajban élnek olyan baktériumok, amelyek segíthetnek védekezni a kártékony fonalférgek ellen, ám eddig még nem találtak módot e baktériumok hatékonyságának kiaknázására a nagyüzemi növényvédelem terén.

Szőlő és bor a római kortól napjainkig

A szőlő és a bor mindig nagyon fontos volt a Balatonnál, és így van ez ma is – mondja Gyanó Szilvia néprajzkutató, aki ezt a témát kutatja. Nemrég jelent meg publikációja a Borkommunikáció című szakmai kötetben.

A Dunánál, a Velencei- és a Tisza-tónál, valamint a Szigetközben irtják a szúnyogokat

Változatlanul csapadékos az időjárás, ami az elmúlt napok napsütésével párosulva optimális fejlődési környezetet biztosít a szúnyogok számára.

Lengyelország 100 ezer tonna étkezési almával nyithatja a szezont

A hatalmas lengyel almakészletek nem csökkennek olyan gyors ütemben, mint amennyire kellene. Április 1-jén Lengyelország frissalma-készlete még 665 ezer tonna volt. Ha csak az olasz és német készletet hozzáadjuk, akkor az már több mint 1,5 millió tonna.

Jubileumi borverseny Élesden

Az év egyik legfontosabb borászati eseményének a jubileumi, XX. Erdélyi Szőlőhegyek Borverseny ígérkezett. Idén a Sebes-Körös menti kisváros, Élesd adott otthont a rendezvénynek. Bihar megyében eddig két alkalommal rendeztek Erdélyi Szőlőhegyek-borversenyt: 2003-ban Nagyváradon, illetve 2015-ben Bihardiószegen.