Back to top

A jégkár mérsékelhető, de teljes mértékben nem akadályozható meg

Az elmúlt napokban az ország több térségéből is érkeztek jégkárról jelentések. Veszprém megyében tegnap például több helyen is nagyobb méretű jég esett. Mi az oka ennek- kérdeztük a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarától.

Kedden délelőtt 11 óra előtt megkezdődött a védekezés a nyugati határszélen. A teljes védekezési időszakban (a szerda hajnali órákig) gyakorlatilag az egész országban működtek a generátorok.

Amint azt a korábbiakban is hangsúlyoztuk, nincs olyan technológia, amellyel teljes mértékben kiküszöbölhető ez az időjárási jelenség. Az azonban garantált, hogy a NAK által választott legmodernebb és leghatékonyabb, talajgenerátoros jégkármérséklő rendszer alkalmazásával a lehulló jégszemek mérete kisebb lesz - hangsúlyozta a magyarmezogazdasag.u megkeresésére a köztestület.

Érdemes megemlíteni a múlt hét pénteki esetet, amikor Szlovéniában alma nagyságú jég esett, és a jég szó szoros értelmében átlyukasztotta az autókat. A határ innenső oldalán, Zala megyében is volt jégeső, de a jégszemek mérete és az okozott kár nagysága össze sem hasonlítható a Szlovéniában tapasztaltakkal.

Kedden ugyanez a helyzet állt elő: Kárpátalját hatalmas jégverés érte, de hazánk északkeleti határszélein sokkal kisebb jégszemek hullottak.

Annak ellenére, hogy az idei májusra és júniusra az átlagosnál jóval nagyobb légköri labilitás, és ezáltal a megszokottnál sokkal zivatarosabb időjárás jellemző, az összes mezőgazdasági kárbejelentésen belül éves szinten harmadával csökkent a jégkár aránya - tette hozzá a kamara.

 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Még nem késő gondoskodni az időjárási kockázatok kezeléséről

Idén is számos időjárási kockázat sújthatja az agráriumot, azonban növénybiztosítás megkötésével kezelhetőek a komoly károk. A biztosítások díja után igénybe vehető a díjtámogatás, amelyek igénylése május 15-ig tehető meg szankciómentesen. A gazdák biztosítással együtt számíthatnak a legnagyobb mértékben az agrárkár-enyhítési rendszer kárenyhítő juttatására is.

Egyre nagyobb károkat okoz az aszály

Egyre nagyobb károk keletkeztek az aszály sújtotta területeken és már nem csak a nyári forróság által okozott szárazság, hanem az őszi, téli csapadékhiány is fontos tényezővé lépett elő – derül ki az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) frissen közzétett, 2018-ra vonatkozó mezőgazdasági biztosítási összesítéséből.

Üzembe állt az országos jégkármérséklő-rendszer

Üzembe helyezte 2019. április 15-én az országos jégkármérséklő-rendszert a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, amelyet az Agrárminisztériummal közösen működtet. Tavaly, működésének első évében a rendszer több tízmilliárd forintnyi kárt előzött meg, megóvva a mezőgazdaságot, a lakossági, ipari és állami létesítményeket, ingatlanokat és ingóságokat.

Nem ilyen esőt akartak az olasz gazdák

Március utolsó napjaiban súlyos vihar söpört végig Olaszország Emilia-Romagna tartományán, fóliaházak, tárolók és gyümölcsültetvények rongálódtak meg. Nagyon várták már a csapadékot a környékbeli termesztők, de természetesen nem ilyen formában.

Bizonyított a jégkármérséklő-rendszer

Tavaly a rendkívüli időjárás ellenére az összes mezőgazdaságikár-bejelentésen belül éves szinten harmadára csökkent a jégkár aránya a jégkármérséklő-rendszer üzembe állításával.

Április közepétől indul a jégkármérséklő-rendszer

A tavalyi indulásnál korábban, már április közepén üzembe helyezi a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara a jégkármérséklő-rendszert. Négy régióban még közel ötven munkatárs jelentkezését várják a működtetéshez.

Megállj a jégverésnek!

„A klímaváltozás egyik kézzel fogható hatása a szélsőséges időjárási tényezők gyakoribb észlelése”- fogalmazta meg tapasztalatát Győrffy Balázs, hogy emberi erővel csak a jégkár és a szárazság ellen lehet hatásosan küzdeni. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke az országos jégkármérséklő-rendszer üzemelésének első évében szerzett tapasztalatairól számolt be újságírók körében.

Súlyos jégkár

A chilei gyümölcstermesztők szövetsége, a Fedefruta becslései szerint legalább 200 millió dolláros kárt szenvedtek a november eleji szokatlanul erős és hosszan tartó jégeső következtében.

Változik a klíma, váltsunk termesztési stílust 

A klímaváltozás következtében világszerte nagy átalakulások zajlanak a szőlőtermesztő területeken. A hirtelen hőmérsékletváltozások, a kiszámíthatatlan csapadékeloszlás, az aszályok miatt nemcsak a hozam csökken, hanem a stílus is változik.

Referenciaárak és átlaghozam-adatok a kárenyhítő juttatás igényléséhez

A 2018. évi kárenyhítő juttatás iránti kérelem benyújtásához megjelentek a referenciaárak és átlaghozam-adatok.