0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

A jégkár mérsékelhető, de teljes mértékben nem akadályozható meg

Az elmúlt napokban az ország több térségéből is érkeztek jégkárról jelentések. Veszprém megyében tegnap például több helyen is nagyobb méretű jég esett. Mi az oka ennek- kérdeztük a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarától.

Kedden délelőtt 11 óra előtt megkezdődött a védekezés a nyugati határszélen. A teljes védekezési időszakban (a szerda hajnali órákig) gyakorlatilag az egész országban működtek a generátorok.

Amint azt a korábbiakban is hangsúlyoztuk, nincs olyan technológia, amellyel teljes mértékben kiküszöbölhető ez az időjárási jelenség. Az azonban garantált, hogy a NAK által választott legmodernebb és leghatékonyabb, talajgenerátoros jégkármérséklő rendszer alkalmazásával a lehulló jégszemek mérete kisebb lesz – hangsúlyozta a magyarmezogazdasag.u megkeresésére a köztestület.

Érdemes megemlíteni a múlt hét pénteki esetet, amikor Szlovéniában alma nagyságú jég esett, és a jég szó szoros értelmében átlyukasztotta az autókat. A határ innenső oldalán, Zala megyében is volt jégeső, de a jégszemek mérete és az okozott kár nagysága össze sem hasonlítható a Szlovéniában tapasztaltakkal.

Kedden ugyanez a helyzet állt elő: Kárpátalját hatalmas jégverés érte, de hazánk északkeleti határszélein sokkal kisebb jégszemek hullottak.

Annak ellenére, hogy az idei májusra és júniusra az átlagosnál jóval nagyobb légköri labilitás, és ezáltal a megszokottnál sokkal zivatarosabb időjárás jellemző, az összes mezőgazdasági kárbejelentésen belül éves szinten harmadával csökkent a jégkár aránya – tette hozzá a kamara.

 

Forrás: magyarmezogazdasag.hu