Back to top

ProNutiva programot indít jövőre repcében az Arysta

Vácdukán jelentette be az Arysta LifeScience az induló ProNutiva programját, amit hazánkban először repcében vezetnek be jövőre. A program konkrét technológiai ajánlások révén több és jobb minőségű terméshez segíti a termelőket. A cég 40 éves algaalapú biológiai megoldásait és a hagyományos növényvédelmet ötvözik úgy, hogy az innovatív módszerrel mérhető eredményre lehessen jutni.

Véglesi János, az Arysta LifeScience Magyarország Kft. ügyvezetője bevezetőjében az iparág helyzetét elemezte, majd bemutatta a céget, ami élen jár az algaalapú biológiai megoldások fejlesztésében. A Goëmar Biosolutions gyárnak ugyanis, amelyet megvett az Arysta, több mint 40 éves tapasztalta van e téren. Ezt a tudást ötvözik a hagyományos növényvédelemmel az innovatív ProNutiva programban, amit hazánkban a repcében vezetnek be, és elsőként Vácdukán, az Eurotrust Consult Kft. repcetábláiban mutatták be a termelőknek.

Az Arysta LifeScience világszerte elindítja a biológiai megoldásokra és kémiai növényvédelemre alapuló ProNutiva programját, de mindenütt a helyi problémákra keresi a választ. A hazai hátteréről Nádudvari Éva elmondta, hogy Magyarországon tavaly 280 ezer hektárról 871 ezer tonna repcét takarítottak be, a termésátlag eléri a 3,3 tonnát. A repcetermesztés további bővülésére lehet számítani, ugyanis a párizsi klímacsúcson elfogadták a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésének menetrendjét, aminek következtében mindenütt nő a zöld energia szerepe.

Az Európai Unió különösen klímatudatos, kötelező arányban kell repceolajat bekeverni a dízelüzemanyagba, és a közös agrárpolitika is elmozdul a nagy szántóföldi kultúráktól a fehérje- és olajnövények felé.

Váőcdukán ismerhették meg a termelők az új technológiát
Fotó: Horváth Csilla
A repce intenzív kultúra, amihez az Arysta gyomirtó, rovarölő, gombaölő, csávázó szereket, tápanyagokat, biostimulátorokat és különböző segédanyagokat kínál. Az ajánlott technológiát Valovics Attila fejlesztőmérnök részletezte: alapos gombák elleni védelem, retardálás és az áttelelés segítése szerepel benne, valamint biostimulátorokkal segítik elő, hogy több oldalelágazás fejlődjön és több becő kötődjön. Végül a betakarítás hatékonyságát kipergésgátlóval javítják.

Gombabetegségek ellen első kezelésre a Spekfree, majd teljes virágzásban az Emerald Star javasolt, ezzel egészségesen tartható az állomány. Rovarok ellen a Markate, a Pyclorex Neo és a Cyperkill Max szerepelt a kísérletben, a kártevők betelepedéséhez igazítva a kijuttatást. A kötődés javítására a bórtartalmú Boroteket használták.

A növények őszi növekedését a metkonazol hatóanyagú Conatra retardánssal foghatjuk vissza, a repce négyleveles állapotában kijuttatva. Nagyon hatékonyan működik, szépen „leülteti” a repcét.

Tavaly két helyszínen, Vácdukán és Mezőfalván állították be a kísérletet, két független cég kivitelezésében, 80-120 négyzetméteres parcellákon, hat ismétlésben.

Az eredményt a gyökérátmérő, a tőszám, az oldalelágazások, a becőszám, az ezermagtömeg és az olajtartalom mérésével fogják megállapítani.

A technológiában három biostimulátort javasol az Arysta.

Az Atonik a cég jól ismert készítménye, legfőbb előnye a stresszoldás. Javasolt adagja 0,6 liter hektáronként. Három hatóanyag van benne, gyorsítja az anyagcserét, baktericid és fungicid hatása van, és emeli a lignintartalmat, amivel önmagában is nyújt némi rovarok elleni védelmet; a repcebecő gubacsszúnyog kevésbé tudja belerakni a petéit, ezáltal kisebb a kártétel. Gyomirtó szerrel együtt is kijuttatható, így biztosan folyamatos marad a repce fejlődése a hatékony gyomirtás után is. Szárbaindulás kezdetén használva növeli az elágazási hajlamot.

Több algaalapú készítményt kínál az Arysta, amelyekben a Goëmar gyár GA 142 nevű algakivonata felelős a sokféle kedvező hatásért, amelyeket a benne lévő szerves anyagok, hormonok váltanak ki. A Rooter idén kapott engedélyt, 2-6 leveles állapotban lehet kijuttatni hektáronként egy literes adagban. Algakivonatot, foszfort és káliumot tartalmaz, és a gyökérnövekedés serkentésére alkalmas, miközben a repce föld fölötti részeinek növekedésére nincs hatással. A nagyobb gyökértömeg miatt javul a növény tápanyagfelvétele és fotoszintetikus aktivitása.

A Multoleo kimondottan az olajos növényekre kifejlesztett készítmény, az algakivonat mellett bórt és nitrogént tartalmaz, adagja 2 liter egy hektárra. Szármegnyúlástól zöldbimbós állapotig lehet kijuttatni. Javítja a növények ásványi táplálkozását, ezáltal több becő kötődik, nem abortálódnak a fölsők. Több hazai kísérlet átlagában 19 százalékkal több becő maradt a növényeken, de ez a hatás erősen függ az évjárattól.

A betakarítás hatékonyságát növelhetjük az Elastiq Ultra kipergésgátlóval. Önmagában akkor használható, amikor a becő még V alakban meghajlítható anélkül, hogy elpattanna.

A kezelt repcén több az elágazás és a becő
Fotó: Horváth Csilla

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A szőlőperonoszpóra

A szőlőskertekben rendszerint május közepétől kezdik meg a rendszeres növényvédelmet a szőlőperonoszpóra ellen. E betegség csapadékos években a szőlő legveszélyesebb károsítója. Járványszerű fellépése gyakran igen súlyos károkat okoz.

Aránytalan beavatkozás Xylella fastidiosa ellen?

Valencia autonóm tartomány vezetése kérelmet nyújtott be az alicantei bírósághoz, hogy a fölszámolási program keretében két magánbirtokon kivághassák a Xylella fastidiosa baktériummal érintett olajfákat.

Növényvédelmi előrejelzés – rendezkedjünk be a folyamatos védekezésre

Védjük almafáinkat a lisztharmattól, de a csapadék miatt már a varasodásra is figyeljünk. A különféle gyümölcsmolyok rajzását érdemes feromoncsapdával nyomon követni, de sokszor szinte lehetetlen elkülöníteni az egyes nemzedékeket, ezért folyamatos védekezésre kell fölkészülni. És ne feledkezzünk meg a meggymagfúró ormányosról sem, amely ebben az időszakban rakja tojásait a kis terméskezdeménybe.

Ne kockáztassuk a "zsebimportot"!

Az utazás során külföldön gyűjtött vagy piacon vásárolt növények, hajtások, magok és termések veszélyes, hazánkban nem honos károsítókat hordozhatnak, ezáltal veszélyeztethetik a saját környezetünkben élő növények egészségét, akár komoly gazdasági következményeket is előidézve. Az idei turisztikai szezonban is kiemelten fontos a külföldről hazautazók felelős magatartása a növények behozatalakor.

Növényvédelmi előrejelzés – folytatódik a molyrajzás

Eddig azok a betegségek terjedtek, amelyeknek a száraz idő kedvez, de a nedvesebbre fordult időben már a varasodás is fertőzhet. Egyre több az almamoly, már repül a lombosfa-fehérmoly is, és levéltetvekből is mind többel találkozhatunk. Ne feledjük, virágzó növények közelében csak méhkímélő permetezés jöhet szóba!

Harc a növényvédő szer hatóanyagokért?

Az unióban sorra tiltanak be növényvédő szer hatóanyagokat, sokszor alternatíva nélkül. Miért lettek az utóbbi időben ellenségek a növényvédőszerek, miért a gyártókat büntetik, miközben sokszor csak helytelen használat okozza a bajokat? Ezekre a kérdésekre is kereste választ A HaszonAgrár által szervezett Fókuszban: a közös agrárpolitika rendezvény növényvédelmi szekciója.

Növényvédelmi előrejelzés – hamarabb rajzanak a kártevők

A tartós szárazság és az átlagosnál melegebb idő hatására a növények előrébb tartanak a fejlődésükben, de a kártevők is hamarabb és intenzívebben rajzanak. Cserebogarakkal, gyümölcsmolyokkal, szőlőmollyal találkozhatunk; de ne feledkezzünk meg a gombás betegségekről, elsősorban a moníiáról sem.

Mitől feketedik a dió?

A dióburok feketedését napjainkig baktériumos betegség okozta, de újabban más károsítók is megjelentek, gombák és rovarok is hasonló tünetet okoznak, ami tüzetesebb vizsgálattal különböztethető meg. A xantomónászos betegség mellé társult a nyugati dióburok-fúrólégy kártétele, illetve nem sokkal a szüret előtt gombafajok fertőzik a diót. Mindezekről a FruitVeB vásárosnaményi tanácskozásán esett szó.

Növényvédelmi előrejelzés – tűzelhalásveszély

Tipikus áprilisi időjárásnak lehettünk tanúi, hűvös és meleg napok váltogatták egymást, szerencsére fagy nem volt. A szárazság a kisebb esők ellenére nem enyhült. Rajzik a cserebogár, fertőz a tűzelhalás, és kártevő rovarok egész sorával találkozhatunk.

Figyelem! Már nem várja meg a hatóság a júliust a parlagfű-ellenőrzésekkel

Változott a jogszabály, eltörölték a jól ismert július 1-jei határidőt – mostantól a parlagfű zöldbimbós állapotának kialakulását kell megakadályozni, és ezt a hatóságok folyamatosan ellenőrzik. A módosításnak szakmai indoka volt, idővel világossá vált ugyanis, hogy a virágzást közvetlenül megelőző kaszálásnak nincs érdemi hatása, más irányban kell keresni a megoldást.