Back to top

Újabb a madárinfluenzás esetek Bulgáriában

Ismét madárinfluenza vírus ütötte fel a fejét Bulgáriában: a kórt két héttel ezelőtt már kimutatták az országban, ezúttal pedig egy, az ország északkeleti részén fekvő gazdaságban terjedt el.

A védekezésnél követelmény a zárt etetés és itatás

A madárinfluenza H5-ös vírustörzsének kitörését jelentették a bolgár szakemberek a napokban – az eset az ország nyugati részén, a fővárostól, Szófiától 500 kilométerre fekvő Donchevo faluban történt.

A Bolgár Élelmiszerbiztonsági Hivatal a vírus által érintett gazdaság körül három kilométeres védőkörzetet állított fel, aminek sugarán belül tilos a tojások értékesítése, illetve a madarak szállítása. A hivatal szakemberei minden fertőzött madarat és a velük érintkezett egyedeket humánus módon, de haladéktalanul leölnek.

Hasonló eset legutóbb két héttel ezelőtt történt az országban, amikor is a vírus Stefanovo falu egy kacsafarmján tört ki – mindez 300 kilométerre történt a mostani észleléstől. Ezt a kitörést ugyanott egyébként egy októberi eset előzte meg: több mint 10 ezer kacsát kellett leölni akkor a vírus miatt.

Bulgáriában az elmúlt évben több kitörés is történt, s az esetek között többször mutattak ki magas patogenitású H5N8 madárinfluenza vírust.

A betegség kapcsán a legveszélyeztetettebbek vízimadarak, ugyanakkor Dél-Koreában fürjeket is le kellett ölni annak következményeként: a fővárostól, Szöultól 131 kilométernyire fekvő városban, Eumseong-ban 20 ezer fürjet kellett elpusztítani óvintézkedésként, ugyanis a szakemberek innen nem messze madárinfluenzát azonosítottak egy libában – a megelőző lépések 10 kilométeres sugarú körben kezdődtek meg.

Emberek esetében egyébként az elmúlt években a H7N9 vírus okozta a legnagyobb fenyegetettséget (2013 óta 612-en haltak meg a betegségben fertőzöttek közül), azonban az NHS – a brit Országos Egészségügyi Szolgálat – szerint a fertőzés kockázata csökkenő tendenciát mutat.

Forrás: 
express.co.uk

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Ne kockáztassuk a "zsebimportot"!

Az utazás során külföldön gyűjtött vagy piacon vásárolt növények, hajtások, magok és termések veszélyes, hazánkban nem honos károsítókat hordozhatnak, ezáltal veszélyeztethetik a saját környezetünkben élő növények egészségét, akár komoly gazdasági következményeket is előidézve. Az idei turisztikai szezonban is kiemelten fontos a külföldről hazautazók felelős magatartása a növények behozatalakor.

A tojásban a siker „csírája”: lúd- és kacsa­tenyésztés hatékonyan

Hogyan lehet a korszerű tudást és termékeket felhasználni a kacsa- és lúdágazatban, többek között erre is kereste a választ az a szakmai konferencia, melyet Kiskunfélegyházán rendeztek, a probiotikumok forgalmazásával foglalkozó Greenman Kft. szervezésében.

Csicseriborsó vírus dinnyén

Marokkóban közel 17 ezer hektáron termesztenek görögdinnyét, a termés megközelíti a 620 ezer tonnát. Néhány éve új vírusbetegség ütötte föl a fejét, ami húsbarnulással, valamint a termés torzulásával és megkeményedésével jár. A kórokozó a csicseriborsó klorotikus törpülés vírus (CpCDV), amely a világ meleg éghajlatú vidékein számos növénycsalád tagjait betegíti meg.

Újból lehet kacsa- és libahúst szállítani Kínába

A Kínai Vámhivatal a napokban arról tájékoztatta a magyar felet, hogy ismét engedélyezi a kacsa- és libahústermékek Magyarországról történő behozatalát, amely 2015 óta a hazai madárinfluenza-járvány miatt bevezetett tilalom miatt nem volt lehetséges.

Érkeznek az első vámkedvezményes, kínai baromfiszállítmányok az EU-ba

Kína jóváhagyta az első baromfiszállítmányt, mely csökkentett vámmal érkezhet az Európai Unióba. A kínai vámigazgatás tájékoztatása szerint a különengedélyt a Santung tartományban működő vállalatok kapták.

Probiotikumok a lúd- és kacsatenyésztés szolgálatában

Hogyan lehet a probiotikus termékeket felhasználni a kacsa- és lúdágazatban, többek között erre is kereste a választ az a szakmai konferencia, melyet március 21-én rendeztek Kiskunfélegyházán, a probiotikumok forgalmazásával foglalkozó Greenman Kft. szervezésében.

Ingyenes állategészségügyi és járványvédelmi képzés

Tavasszal elsőként a viziszárnyastartók számára indítja el ingyenes állategészségügyi oktatását a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara. A képzés résztvevői számára a tananyagot, illetve az előadásokat a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal szakemberei készítették el.

Veszélyes paradicsomvírus tűnt föl Szicíliában

Néhány éve Izraelben azonosított új paradicsomvírus terjedéséről tudósít a FreshPalaza olasz kiadása. A 2014-ben föltűnt betegség tavaly Mexikóban és Németországban jelent meg, az idén pedig megtalálták Szicíliában. Olaszország különösen érzékeny a burgonyaféléket fertőző betegségekre, hiszen a világ második legnagyobb ipariparadicsom-termelője, az európai termés több mint fele származik onnan.

Kacsa- és libafeldolgozót avattak Mélykúton

Felavatták és üzembe helyezték a Bács-Kiskun megyei Mélykúton a Hunent Víziszárnyas Feldolgozó Zrt. új gyárát január 28-án. A beruházás 40 millió euróba került.

Megbízható pritaminpaprikák

Régóta termesztett fajtatípus hazánkban a paradicsom alakú paprika, a bolgár kertészek honosították meg. A kezdetben termesztett szabad elvirágzású (konstans) fajtákat idővel fölváltották a nagyobb termőképességű, jobb bogyóminőségű hibridek.