Back to top

Fejlesztenek az éttermek, hogy kevesebb étel kerüljön a szemétbe

Az élelmiszerpazarlásból az éttermek is alaposan kiveszik a részüket, így felelősségük olyan megoldásokat keresni, mely csökkenti a veszteséget. Néhány innovatív megoldással már jelentős eredmények érhetőek el.

Miért ennyire fontos téma az élelmiszerpazarlás? A Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezet (FAO) elemzése szerint a feldolgozott élelmiszerek egyharmada megromlik vagy „elveszik” valahol az ellátási láncban, mielőtt a fogyasztók elé kerül. Ez egy hihetetlenül magas arány, főleg, ha arra gondolunk, hogy a világon egymilliárd ember éhezik.

Élelmiszerpazarlás és veszteség

Előbb tisztázzunk néhány fogalmat. A FAO meghatározása alapján élelmiszerveszteség minden olyan esemény, mely során az termék rongálódik, megromlik, emberi fogyasztásra alkalmatlanná válik, még mielőtt végső céljához érne. Tehát ha leesik rakodás közben a targoncáról, vagy ha elromlik a hűtőkocsi és megolvad az összes fagyi.

Élelmiszerpazarlás, amikor emberi fogyasztásra alkalmas ételeket dobunk ki, vagy hagyunk megromlani. Veszteség és pazarlás a teljes ellátási lánc során előfordulhat. Mindegy, hogy a termelő raktárában, a szállító teherautójában, vagy a vevő otthonában történik. Gondoljunk csak a nem megfelelő formájú zöldségek kidobására. Ennél fogva a gazdától a fogyasztóig, a lánc minden szereplője felelős, hogy megoldjuk a problémát.

Az éttermek szerepe

Az éttermek egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek arra, hogy kivegyék ebből a munkából a részüket. A vendéglátó szektor sokkal komolyabban veszi az élelmiszerpazarlást, mint más ágazatok – legalábbis Marc Zornes, a Winow tulajdonosa szerint. A Winow egy olyan vállalkozás, mely számos technológiai újítással segíti az éttermek hatékonyabb működését.

A cég kínálatában szerepel például egy mérleg, mellyel kifejezetten az élelmiszer-hulladékgyűjtőket lehet mérni.

A konyhák alkalmazottai egy érintőképernyő segítségével megadhatják, milyen élelmiszereket dobtak ki. Az adatokat a rendszer elemzi – ez pedig hatalmas segítség az éttermek vezetőinek, hogy megrendeléseiket sokkal hatékonyabban tudják megszervezni.

Egy másik remek, innovatív példa a Karma nevű telefonos applikáció. Egy svéd start-up

mesterséges intelligenciát használ arra, hogy összekapcsolja a maradék ételeket az éhes emberekkel.

Az éttermek feltöltik, hogy zárás előtt milyen felesleges, kidobásra szánt, de még emberi fogyasztásra alkalmas élelmiszerek maradtak a konyhán, a program ezt a közelben élő rászorulóknak jelzi, így nem veszik kárba az étel. Ráadásul az étterem így nem csak rászorulóknak segít, de jelentősen csökkenti ökológiai lábnyomát és egy lépéssel közelebb kerül a fenntartható gazdálkodás felé.

A következő egy évtizedben az ehhez hasonló adatalapú technológiák alapjaiban fogják megváltoztatni az élelmiszer-menedzsment folyamatait. Ahogy a technológiai megoldások egyre olcsóbbak lesznek, egyre szélesebb körbe juthatnak el – hamarosan a sarki kisboltban és vele szemben a gyorsétteremben is megtalálhatóak lesznek ezek a fejlesztések.

Forrás: 
www.iof2020.eu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Oroszországi erdőtüzek: miért veszélyes a meggyulladt tőzegláp?

Előfordulhat, hogy az Oroszországban égő tőzeglápok maguktól nem alszanak ki, ez azért veszélyes, mert akár 100-szor több széndioxid kerül a levegőbe, mint az erdőtüzek miatt.

Magyartarkákkal tartják fenn a Böddi-szék szikes vízi élőhelyeit

Magyartarka üsző gulya érkezett a Böddi-székre, ahol a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság legelőterületeit vehették birtokba. Az állatok legelésükkel hozzájárulnak a szikes élőhelyek természetességének javulásához, a szikes tavakra jellemző változatos élővilág megőrzéséhez.

A Clematis Little Lemons a Plantarium legjobb újdonsága

37. alkalommal nyitott meg Hollandia legnagyobb múltú dísznövény szakkiállítása, a Plantarium Boskoopban, amely a következő évek újdonságainak legnagyobb bemutatója. Az idén 63 növényújdonság versenyzett a fődíjért, amit az apró, bokros termetű, sárga virágú Clematis Little Lemons nyert el.

Elmarad a várakozásoktól az online élelmiszervásárlás piacának fejlődése Németországban

Nem váltotta be a szolgáltatók reményeit a friss élelmiszerek internetes értékesítésének piaca Németországban - írták szerdán német hírportálok azzal kapcsolatban, hogy a német posta (Deutsche Post) DHL nevű expressz kézbesítő vállalkozása beszüntette az együttműködést a világ egyik legnagyobb online áruháza, az Amazon élelmiszereket árusító részlegével (Amazon Fresh).

Jó üzlet a palackozott svájci levegő a szmogos Ázsiában

Noha nagy a kereslet Thaiföldön a palackban kapható svájci levegőre, a környezetvédőknél ez az üzlet nagy tiltakozást váltott ki. A levegő árusítása – merthogy valóban erről van szó – valószínűleg igencsak jövedelmező, de ökológiai-etikai megközelítésben leveri a lécet.

Mezőgazdasági cikkek és élelmiszer Észak-Kínába

A közép- és kelet-európai országokkal való szorosabb együttműködésen keresztül kíván lendületet adni saját gazdasági fejlődésének az észak-kínai Liaoning tartomány - olvasható a China Daily angol nyelvű pártlap internetes oldalán szerdán megjelent cikkben.

Reggeli fenntartható gabonából

Tudósok arra kérik a gabonapehelygyártó óriásokat, hogy fenntartható módon termesztett gabonaféléket használjanak termékeik alapanyagaként. Egy amerikai tanulmány szerint több százezer hektárnyi termőföldet lehetne így átalakítani.

A banán segít a súlyvesztésben?

A banánnak számos jótékony hatása közismert, de vajon ez az édes gyümölcs hozzásegíthet bennünket a súlyvesztéshez?

Méhbarát tojások: a szabadtartású tyúk esete a poszméhekkel

Egy nagyszabású projekt indult a beporzók védelmére: a cél, hogy a gazdák adjanak át a területükből egy kis részt a méheknek. Az eredmény önmagáért beszél, hiszen a méhek száma 55 százalékkal nőtt a korábbi évhez képest.

Szemtanúi lehetünk a legegészségesebb élelmiszerek születésének

Ki ne vágyna arra, hogy valóban egészséges, vegyszert szinte sose látott élelmiszer kerüljön az asztalára! De vajon léteznek még olyan zugai a világnak, ahol a tehenek, a tyúkok, a kecskék és egyéb jószágok a mezőn, a porta körül legelve vagy csipegetve táplálkoznak? Esetleg mindezért az „Isten háta mögötti” területre kell utaznunk?