Back to top

Gördülő dűlők a Villányi borvidéken

2018. június 23-a az aktív kikapcsolódásé a Villányi borvidéken. A Siklósi várba várják a sport, a kultúra, a gasztronómia és a bor szerelmeseit, hogy a három túra közül választva megismerjék a Tenkes-hegyi pincéket, helyi termékeket, értékeket, műemlék pincéket, a Villányi-hegység dűlőit és természetesen a borait.

A Villány és Siklós közötti élménybringatúra idén két távon 15, illetve 25 km-en teljesíthető. A frissítőpontokon a borvidéki gasztronómia, helyi termékek egy kisebb szeletével ismerkedhetnek meg a vendégek. Az út közbeni fáradtságot enyhíti a GNZR-, Gere Tamás és Zsolt-, valamint a Blum Pincészet borai mellett, a házi szörpök és gyümölcslevek, a Trinitás Sajtműhely sajttálja, joghurtkelyhe, túrótortája, az Engelbert Fagylalt kézműves fagylaltjai, a Villányi borvidék sváb gasztronómiai hagyományát őrző stifolder falatokból összeállított kínálata, a Mindenidők kézműves söre, a Choose life. A befutónál a Siklósi várban az új közösségi bisztróborból a RedY-ből adnak kóstolót. Az érdeklődőknek kerékpár kölcsönzési lehetőséget is biztosítanak a szervezők.

 

 

A túra résztvevői ingyenesen látogathatják a Siklósi várat, ahol este a Múzeumok éjszakáján éjszakai tárlatvezetéssel, csillagászati előadásokkal és tűzzsonglőr bemutatóval zárják az év leghosszabb napját.

A Vineas-Tenkes Pincészet pedig levezetésként a borozójában várja a vendégeket after partyra.
A további boros élményre vágyók a Bock&Roll Pikniken, a palkonyai Tulipános ház udvarán Bock Valér és Tokajból Áts Karcsi borai, grillételek és a Geromusiclounge zenéje felel a lazulásért.

A program a Villány-Siklósi Borút Egyesület, a Siklósi Turisztikai Egyesület és a Tenkes Mountain Bike Egyesület közös szervezésében valósul meg.

Forrás: 
villanyiborvidek.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A Bock Borászat adománya segíti az idősotthonok lakóit

Az Ökumenikus Segélyszervezettel együttműködve a villányi Bock Borászat több mint ötezer darab Bock Kékszőlőmag Mikroőrleményt és Tablettát juttat el a koronavírus-járványban legjobban veszélyeztetett időseket gondozó szociális intézményeknek.

Fogyasszunk minél több sertéshúst!

Fogyasszunk minél több kiváló minőségű, biztos forrásból származó hazai sertéshúst, melynek egészségmegőrző szerepe is kimagasló! Erre buzdít az Agrármarketing Centrum, az Agrárminisztérium, a Vágóállat- és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (VHT), a Magyar Húsiparosok Szövetsége, valamint a CBA Kereskedelmi Kft. közös szervezésében induló tavaszi fogyasztást ösztönző kampány.

Együtt a legjobb borászok Mátyás napon

Idén már huszadik alkalommal rendezték meg Villányban a Mátyás-napi Borünnepet. A szervező Ferenc Vilmos erre a napra hívja össze az eddigi Év Bortermelői díjazottjait, hogy szűkebb, szakmai körben, néhány különleges bor kíséretében töltsenek el egy estét.

Illatos fehérek Villányból

Az elmúlt időszakban a korábbinál is többször említették Günzer Tamás villányi borász nevét. Ennek az az oka, hogy az idén neki ítélte a több szakmai szervezetből álló grémium Az Év Pincészete Magyarországon díjat. Pedig ő a saját szavaival élve „gyárilag” nem is borász.

Tuti tipp: 31-én irány az Ügetőszilveszter!

Közeleg az Ügetőszilveszter, a Kincsem Park szezonzáró, s egyben legtöbbeket megmozgató rendezvénye. A szervezők idén 20 ezer látogatóra számítanak, éppen ezért sokrétű programmal készülnek, mellyel nemcsak a lóversenyek szerelmeseinek kedveznek.

Az agrárium zöldellő lehetőségekkel várja a fiatalokat

Aki életpályaként a magyar mezőgazdaságot, vagy az élelmiszeripart választja, biztosan nem jár rosszul – hangzott el a Fiatal Vállalkozók Országos Szövetségének (FIVOSZ) pódiumbeszélgetésén, amelyet a Fiatal Vállalkozók Hetének jegyében szerveztek.

Huszonöt éves az első hazai borút, a villány-siklósi

Október végén ünnepelte fennállásának 25. jubileumát a Villány-Siklósi Borút Egyesület. A Siklósi Vár Lovagtermében gyűlt össze a tagság, a volt borúti dolgozók és elnökök, valamint meghívott szakértők, hogy megemlékezzenek negyedszázad munkájáról és eredményeiről. Ez az évforduló jelentős mérföldkő az egyesület életében, és a Villányi borvidéken jelentőségteljes változásokat hozott ez az időszak.

A tudomány átszövi mindennapjainkat

A Magyar Tudomány Ünnepének nyitóeseményét november 4-én tartották a Pannon Egyetemen, Veszprémben. Az ünnepi köszöntőkből megtudhattuk, hogy a tudomány művelői napról napra újabb és újabb értékeket teremtenek, legyen szó például a gabonanövények aszálytűrésének genetikai alapjairól, a kutatók új tudással bővítik az emberiség közös tudáskincsét.

Rangos elismerést kaptak október 23-a alkalmából

Az 1956-os forradalom és szabadságharc emléknapja, október 23-a alkalmából 74-en vehették át szakmai elismerésüket az Agrárminisztérium díjátadó ünnepségén. Az eseményen Nagy István agrárminiszter a forradalmi hősöket méltatva úgy fogalmazott, az országnak ma is nagy szüksége van példaképekre, köztük azokra a szakemberekre, akik elkötelezetten dolgoznak a magyar agrárium sikereiért.

Cabernet franc és terroir Villányban

A Villányi borvidék 2019-ben már ötödízben rendezi meg Villányban a Cabernet franc-ok csúcstalálkozóját. A szakmai fórumot idén november 22-én tartják meg, amely ezúttal a Franc&Franc - Terroir, Vineyards & Vintages témaköröket járja körbe, rangos hazai és külföldi szakértők előadásában.