Back to top

Vegyszerek helyett emberek védik a növényeket Nemesbődön

A biotermékek egyre népszerűbbek Magyarországon, mégis kevesen vállalkoznak arra, hogy vegyszermentes gazdálkodásba fogjanak, a szigorú szabályok és a kevesebb termés sokakat elriaszt. Vas megye egyik legnagyobb biogazdaságában sikeresen folyik a munka.

Nemesbődön található Vas megye egyik legnagyobb biogazdasága. A vaol.hu járt utána, hogy valójában mitől bio a bio. Zsizsik Katalin, a három évvel ezelőtt alakult mezőgazdasági cég egyik ügyvezetője elmesélte, hogy minden áldott nap négy óra öt perckor csörög a telefon, mert ki kell menni a földekre és el kell indítani a kapásokat, csak utána indul el dolgozni. Ők leginkább olajos magvakat termesztenek, és kizárólag osztrák, szlovén és német piacra szállítanak. Az ok egyszerű: kizárólag külföldön van fizetőképes kereslet a termékeikre, a magyar piacra egyszerűen nem tudnak szállítani.

Egy kiló tökmag tavaly hagyományos termesztésben 600-700 forint volt, bio termesztésben 1400-1600 forint.

Ez óriási különbség. Bár Magyarországon is egyre divatosabb az egészséges életmód – mindez a táplálkozásban nem nagyon jelenik meg, Zsizsik Katalin szerint a magyar gasztronómiából gyakorlatilag hiányoznak a biotermékek.

Zsizsik Katalin szerint a magyar gasztronómiából gyakorlatilag hiányoznak a biotermékek, bár egyre divatosabb az egészséges életmód
Fotó: Unger Tamás/Vas Népe

Jelenleg 230 hektáron gazdálkodnak, 140 hektáron tököt, a maradék 90 hektáron pedig mákot, lent és búzát termesztenek, valamint van egy igazi különlegességük is: a máriatövis, amely gyakorlatilag egy gyomnövény, ám kiváló élettani – egyebek között májregeneráló – hatása van, ezért külföldön nagyon népszerű alapanyaga a különféle gyógyhatású készítményeknek és kenőcsöknek.

A bio vagy ökogazdálkodás – a két kifejezés ugyanazt jelenti – leginkább azért költséges, mert nem lehet vegyszeres gyomirtást alkalmazni, így ezt élő munkaerővel kell elvégezni, ami rendkívül drága.

Csak a 15 munkás bérköltsége napi 150 ezer forintos kiadást jelent, ráadásul kapálni április 20. óta – az esős napokat leszámítva – mindennap kell a földeken.

Ezt ráadásul előre kell finanszírozni, amire egy kisebb gazdaságnak nyilván nem lenne lehetősége. Egy biokultúrában termesztett növénytől nem lehet elvárni ugyanazokat a hozamokat sem, mivel a műtrágya is tiltólistán van, és a betegségek ellen is nehezebb védekezni, hiszen mindenféle vegyszer használata tiltott. Ez azonban csak az egyik nehézség. A másik a rendkívül szigorú és gyakori ellenőrzés.

A Biokontroll ellenőrei évente többször jelennek meg váratlanul, és mintát vesznek a növényekből.

Ilyenkor négyszáz hatóanyag jelenlétét keresik, és ha valamiből a meghatározott határértéknél magasabbat mutatnak ki, akkor jobb esetben csak az adott növénytől, rosszabb esetben akár az egész gazdaságtól megvonhatják a bio minősítést. Ez persze hatalmas csapást jelentene minden szempontból, hiszen így a külföldi partner már nem venné át a terméket. A biogazdaságoknak amúgy évente mindenképpen át kell esniük egy nagy, átfogó vizsgálaton, ahol a minősítésüket megújíthatják.

Forrás: 
vaol.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Saját ételhordóba kérhetjük a párizsit a Sparban

A Spar Austria új akcióval próbálja csökkenteni a csomagolással járó hulladékot. A cég osztrák vásárlói mostantól saját élelmiszer tárolóikba is kérhetik a felvágottat, a húsokat és a különböző sajtokat.

Vissza a természethez? A kecskék és a permakultúra

Mostanában divatos dolog a permakultúra, ami valójában a hagyományos, kisparaszti gazdálkodás kemikáliák előtti változata, újragondolva. Ebbe a rendszerbe a kecske, de más haszonállatok is tökéletesen beilleszthetőek.

Csökkenés helyett megduplázódott az élelmiszer automaták száma

Az adóhatóság adatbázisa 54 ezer élelmiszert árusító automatát tartalmaz. Ahol nincs se eladó, se pénztáros. Az élelmiszerboltok száma 39 ezer. Persze, azért van különbség bőven, kb 99%.

A külkereskedelmi többlet több mint felét az agrárium teszi ki

A mezőgazdasági és élelmiszeripari termékek külkereskedelme évről évre nagymértékben hozzájárul a nemzetgazdaság pozitív egyenlegéhez - jelentette ki Nagy István Agrárminiszter a mezőgazdasági és környezetügyi szakdiplomaták találkozóján, hétfőn az Agrárminisztériumban.

Mi köze van a tojáspucolásnak a pH-értékhez?

Van, amikor nagyon könnyen meg tudunk pucolni egy főtt tojást, máskor pedig a kínok kínját éljük át, hogy asztalképes legyen a produkciónk. Miért történik az, hogy tökéletes tojás helyett furcsa alakzatokat kapunk egy szabálytalan, szétrongyolódott felülettel?

Lengyelország, a ribizli nagyhatalom

A legnagyobb ribizli termelő az Európai Unióban Lengyelország, a világon pedig a dobogó második fokán áll, egyedül Oroszország előzi meg.

Amerikai agrártermékeket vásárolnának kínai vállalatok

Amerikai beszállítóknál érdeklődtek, illetve bizonyos agrártermékekre vonatkozó vámok alóli mentességet kérelmeztek a kínai hatóságoknál egyes kínai vállalatok - jelentette vasárnap a Hszinhua kínai állami hírügynökség a kormányzat vámügyi bizottságára hivatkozva.

Miért dobjuk ki azt az élelmiszert, amit emberi fogyasztásra termelünk?

Évente 1.3 milliárd tonna élelmiszer kerül a szemétbe a világon. Az elpazarolt élelmiszerek nemcsak több hulladékot jelentenek, hanem elpazarolt energiát és szükségtelen üvegházhatású gázkibocsátást is. Számos módszer van arra, amellyel a háztartások kis odafigyeléssel csökkenthetik a kidobott élelmiszer mennyiséget és ezzel pénzt is spórolhatnak.

Változások az állategészségügyi bizonyítványmintákban

Módosultak az állategészségügyi bizonyítványminták, és az egyes patás állatok és a friss hús Európai Unióba történő behozatalára engedéllyel rendelkező harmadik országok jegyzékei.

Tej Terméktanács: emelkedhet a tej és a tejtermékek ára

Nőhet a nyerstej és a feldolgozott tejtermékek ára a nyerstej csökkenő mennyisége, valamint az előállítási költségek, az infláció és a munkabérek emelkedése miatt - közölte a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (TSzSz) az MTI-vel csütörtökön.