Back to top

Fókuszban a biotermesztés az idei Interpomán

Bolzanóban kétévenként rendezik meg az almatermesztésre szakosodott Interpoma kiállítást. Az idén november 15-17-én lesz a kiállítás, és az első két napon Alma a világban címmel tanácskozás-sorozatot szerveznek. Az egyik fő téma a biotermesztés lesz, ami almában már nem marginális terület, hanem valódi piaci lehetőségeket kínál.

Fritz Perm, az Európai ökológiai gyümölcs fórum vezetője tartja a bevezető előadást. Világszinten Európa és Észak-Amerika piacain várható a legnagyobb fejlődés a bioalma iránti keresletben. A fenntarthatóság, a természeti erőforrások védelme és az ökológiai felelősségvállalás még nem számít elsődleges célnak a többi fejlett országban. Európában Németország és Franciaország a legnagyobb felvevőpiacok, de a bioalma iránt nő a kereslet Skandináviában, Ausztriában, Olaszországban, Nagy-Britanniában és az utóbbi időben Spanyolországban is.

Termelésben az abszolút vezető hely Olaszországé, ahol Dél-Tirolban különösen nagy a biotermesztés aránya, a következő nagy termelők Németország és Ausztria.

Biotermesztésre életerős, ellenálló fajtákra van szükség, a legjobbnak a Topaz, a Bonita és a Natyra varasodásrezisztens fajtákat tartják, de a Gala és a Pinova is jól művelhető ebben a rendszerben. A termelés a legnagyobb keresletű országokban fejlődik leginkább. Ezeken a piacokon a bioalma már kilépett a réspiaci termék kategóriájából, és több vásárlót vonz.

Ausztriában a biogyümölcsök már a forgalom tizedét is túllépték, és 5-7 százalék körüli a nagy vásárlóknál, ahol további bővülés várható.

Európában mindenütt nagy erőkkel folyik a kutatás és fejlesztés a biotermesztés területén, az eredmények pedig gyorsan elérnek a termesztőkhöz. Ez a folyamat tovább gyorsul a nemzetközi tudásmegosztás révén, amivel a termesztésben fölmerülő problémák is megoldhatók. Folyamatosan jelennek meg az új biotermesztésre alkalmas fajták. A termesztésben az egyik legfontosabb fejlesztési terület a talajművelés: vizsgálják a kapcsolatot a talajművelés, a zöldítés, a levegőzés, a mineralizáció és a párolgás között.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu/fruitecom

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Vissza a természethez? A kecskék és a permakultúra

Mostanában divatos dolog a permakultúra, ami valójában a hagyományos, kisparaszti gazdálkodás kemikáliák előtti változata, újragondolva. Ebbe a rendszerbe a kecske, de más haszonállatok is tökéletesen beilleszthetőek.

Egyre kelendőbbek a "fenntartható" termékek Németországban

Évről-évre népszerűbbek Németországban az egészséges és fenntartható gazdálkodásból származó élelmiszerek, az elmúlt öt évben 18-ról 31 százalékra nőtt a fogyasztók körében azok aránya, akik nagy jelentőséget tulajdonítanak annak, hogy egészséges és fenntartható életet folytassanak - jelentette a ZDF német közszolgálati televízió kedden.

Orosz "alma razzia" Fehéroroszországban

Az orosz állami élelmiszer-biztonsági hivatal munkatársai Fehéroroszországban ellenőrzik, hogy nem lengyel származású almát akarnak-e belorusz exportőrök átcsomagolva továbbszállítani az orosz boltokba.

Génszerkesztés: elkerülhetetlen a szemléletváltás?

Fontos elválasztani a CRISPR és a GMO témáját, de mindkét terület kutatására szükség van Európában – vélekedett lapunknak adott interjújában Louise Fresco. A Wageningen University & Research professzora és az intézmény igazgatóságának elnöke szerint éppen a kockázatok mérséklésének igénye teszi indokolttá a kutatásokat, és még a réspiacok kiszolgálása sem indokolja a teljes szigor fenntartását.

Megőrzendő kincseink a kunhalmok

Az alföldi tájaink síkjából sok helyütt jellegzetes földhalmok emelkednek ki: a kunhalmok több ezer éves emlékeket rejtenek, sok esetben pedig „szigetként” őrzik az intenzív mezőgazdasági művelés előtti időkre jellemző élővilág nyomait. Noha e halmok bő húsz esztendeje kiemelt természetvédelmi oltalom alatt állnak, a helytelen mezőgazdálkodási gyakorlatok gyakran okoznak károkat bennük.

Az alma magja mérgező?

Az alma nagyon egészséges, de egy dologra fontos odafigyelnünk, hogy tényleg csak a hasznos oldalát élvezzük ennek az ízletes gyümölcsnek: kerüljük a magját.

Százmilliárd eurós bioélelmiszer-piac

A legfrissebb adatok szerint 2017-ben az Amerikai Egyesült Államokban 40, míg az Európai Unióban 37 milliárd euró értékben vásároltak a fogyasztók bioélelmiszereket. Az EU-ban ebből a szempontból Németország vezet 10 milliárd eurós forgalommal. Mögötte Franciaország áll 7,8 milliárdos éves fogyasztással. A két ország közötti különbség azonban évről évre csökken.

Rovarölő a biológiai művelésű talajokban is

Egy svájci kutatócsoport neonikotinoidokat talált a biológiai/ökológiai művelésű talajokban is.

Zavarba ejtett természet

Egy erdő jóval több, mint a benne álló fák összessége. Egy erdőnek kora van, múltja, jelene és jövője. Története, amíg a természetes újulatból idős állomány lesz, majd az öreg fák elpusztulnak és helyükön kihajtó csemeték indulnak növekedésnek. Így gyógyítja be az erdő folyamatosan „sebeit”, amely az ott élő állatvilág változatos élőlényeinek biztosít otthont.

Szabolcsi alma-nagyhatalom

Impozáns adatok jellemzik az ország almatermesztési volumenének jelentős hányadát adó szabolcsi cégcsoportot, a Nagykálló-Tész Kft.-t. A több mint 2000 hektáron gazdálkodó 71 termelőt összefogó, az ország legnagyobb, óránként 12 tonnát leválogató gépsorával és az 54 teremben 10 ezer tonna hűtőkapacitásával rendelkező üzem a megye és a régió almatermesztését koordinálja.