0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Jól halad a tenyészkosok és tenyészbakok tenyésztésbe állítására irányuló támogatások kifizetése

A Magyar Államkincstár a benyújtott, összesen 1709 db kérelem kapcsán 2018. június közepén megkezdte a tenyészkosok és tenyészbakok tenyésztésbe állítását segítő mezőgazdasági csekély összegű támogatások kifizetését.

A tenyészkos és tenyészbak tenyésztésbe állításának mezőgazdasági csekély összegű támogatásáról szóló 74/2016. (XI.29.) FM rendelet  alapján vissza nem térítendő mezőgazdasági csekély összegű támogatás igénybevételére jogosultak azok a bejelentett tenyészettel rendelkező állattartók, akik április 1-jétől április 30-áig terjedő támogatási időszakban a tenyésztő szervezet törzskönyvében nyilvántartott legalább egy tenyészkost, illetve egy tenyészbakot tenyésztésbe állítottak.

A támogatás mértéke a saját állományból származó és a támogatási időszakban tenyésztésbe állított, apaállattá minősített növendék kosonként, illetve növendék bakonként 45 000 forint,  „A” törzskönyvben nyilvántartott tenyészkosonként, illetve tenyészbakonként 120 000 forint, míg a „K” köztenyésztésre használható besorolást kapott tenyészkosonként, illetve tenyészbakonként 90 000 forint. A Kincstár a támogatás végösszegének kiszámításakor az ügyfél rendelkezésére álló szabad csekély összegű támogatási keretét is figyelembe vette, a támogatás ugyanis nem haladhatja meg az állattartó és a vele ugyanazon vállalkozásnak minősülő vállalkozás részére rendelkezésre álló keretet.

A kifizetési kérelmeknek mintegy 75 %-áról már döntöttek, és ez alapján 183 millió forintot már átutaltak a tenyésztőknek.

A jóváhagyott támogatási összegek folyósítása – az állattartók ügyfél-nyilvántartási rendszerben rögzített fizetési számlájára – folyamatos. A bírálatok még nem zárultak le, az elkövetkezendő napokban további, közel 67 millió forint összegű támogatás utalására számíthatnak a gazdálkodók.

Forrás: Magyar Államkincstár