Back to top

Avatóünnepség az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóságon

Ünnepélyes keretek között avatták fel pénteken az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság új adminisztratív központját, valamint a Natura 2000 látogatóközpontot és Tourinform-irodát.

A meglévő épület felújításával és egy új irodaház megépítésével kialakított központ az Új Széchenyi-terv 734 millió forintos projektjének jóvoltából valósulhatott meg - írta a vaol.hu.

Átalakították az egykori Őri fogadót

Az avatáson dr. Markovics Tibor igazgató köszöntötte a nagy számban megjelent érdeklődőket. Elmondta: az Őrségi Nemzeti Park vagyonkezelésében lévő területek és a dolgozói létszám növekedése után nagy szükség volt már egy kényelmesebb irodaépület létesítésére. Hangsúlyozta azonban:

a beruházással nem kellett fákat kivágni, hiszen az egykori Őri fogadó átalakításával és egy volt kavicsbánya területén kapott helyet a létesítmény.

Mindamellett kitűnő helyen, az iskola és a kultúrház szomszédságában, a református templommal szemben. A régi központ pedig visszakaphatja eredeti funkcióját: szálláshely és erdei iskola fog működni benne.

Az átadás ünnepélyes pillanata. Dr. Markovics Tibor, dr. Rácz András és V. Németh Zsolt
Az átadás ünnepélyes pillanata. Dr. Markovics Tibor, dr. Rácz András és V. Németh Zsolt
Fotó: Szendi Péter / Vas Népe

V. Németh Zsolt országgyűlési képviselő köszöntőbeszédében az Őrség szépségeiről, a mesésen hangzó nevű növényekről beszélt. Tisztelettel szólt a nemzeti parki dolgozók munkájáról, akiknek értékrendeket harmonizálva kell teljesíteniük küldetésüket, őrizniük az ezeréves természeti örökséget.

Dr. Rácz András környezetügyért felelős államtitkár az Őrségi Nemzeti Park múltját idézte fel, amely 2002-ben a legkisebbként jött létre, ám mára nemcsak felzárkózott a többi mellé, hanem a hazai természetvédelem emblematikus helyszínévé is vált. Példaértékűnek nevezte az olyan kezdeményezéseket, mint a magyar tarka állatkihelyezési vagy a muraközi ló génmegőrzési programja.

A közönség azonnal megismerkedhetett az új attrakciókkal
A közönség azonnal megismerkedhetett az új attrakciókkal
Fotó: Szendi Péter/ VN

 

A három történelmi egyház lelkészeinek áldása után megtörtént az ünnepélyes szalag átvágás is.

Dr. Rácz András államtitkár miniszteri elismerő oklevelet adott át kiemelkedő tevékenységéért Mikolics Józsefnek és Dénes Szilveszternek. A vendégek a továbbiakban megismerkedtek az új épületekkel. Az igazgatóság központjába belépőt Mezőfi Zsuzsanna és Koltai László szobrászok kompozíciója fogadja: Baján, a szabadalmas őrálló vitézek egyike feleségével, Rékával és Csenge lányával házigazdaként áll az ajtóban. A művész házaspár további alkotásai láthatók a nagyteremben, míg a folyosókon Markovics Ágota festőművésznek a Kárpát-medence női viseleteit ábrázoló képei láthatók.

Dr. Markovics Tibor elmondta: az épület a továbbiakban is helyet ad majd kiállításoknak, illetve konferenciákkal, képzésekkel áll a közösség szolgálatában. Az utcafronton kialakított látogatóközpont interaktív módon, felnagyított makettekkel mutatja be az őrségi Natura 2000 területek természeti értékeit, az élőlények és a környezet összetett kapcsolatrendszerét. A projektben 14 településen interaktív tornyokat is létesítettek a természeti értékek bemutatására.

Forrás: 
vaol.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Madárritkaság a debreceni állatkertben

Madagaszkári récepárral gyarapodott a debreceni állatkert: a veszélyeztetett állatok a zürichi állatkertből az Európai Fajmegőrzési Tenyészprogram (EAZA EEP) keretében érkeztek a Nagyerdőbe - közölte az állatkert igazgatója az MTI-vel.

Rejtélyes okból pusztulnak a kaszpi fókák

Több ezer kaszpi fóka tetemét sodorta partra a víz a Kaszpi-tenger oroszországi szakaszán - közölték az orosz hatóságok vasárnap.

Vádat emeltek a jeladós keselyű kilövésének ügyében

Nagy sajtóvisszhangot kapott annak idején, amikor tavaly tavasszal hazánkban egy jeladóval ellátott barátkeselyű eltűnt. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) keresőkutyás felderítését követően a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság feljelentést tett a Kisvárdai Rendőrkapitányságon, ahol az elsődleges helyszíni intézkedéseket megtették az ügyben.

Piráját találtak a Sebes-Körösben

Elpusztult vöröshasú piráját (Pygocentrus nattereri) találtak Nagyváradon a Sebes-Körösben - közölte a múlt hét végén az Ebihoreanul.ro bihari hírportál.

Rendkívüli kutatások a mohácsi csata tömegsírjai területén a természetvédelem égisze alatt

A Mohácsi Nemzeti Emlékhely III. számú tömegsírjának területén rendkívüli kutatások fejeződtek be a közelmúltban, amelyeknek bemutatása kiemelt célunk – jelentette ki Rácz András, az Agrárminisztérium természetvédelemért felelős államtitkára a Mohács500 konferencián, előző hétvégén, Pécsen.

A műtrágyák megváltoztatják a poszméhek virágérzetét

A műtrágyák korlátozzák a beporzást, mert időlegesen megváltoztatják a poszméhek virágérzetét. A beporzók ritkábban szállnak le a műtrágyával, vagy növényvédő szerekkel nemrégiben permetezett virágokon, mivel képesek észlelni a virág körüli elektromos tér változásait - állapították meg a kutatók.

Több fát, nagyobb területen, rosszkor vágott ki a vállalkozó - vádat emeltek ellene

Vádat emelt a Kecskeméti Járási Ügyészség három férfi ellen, aki Tiszaug és Lakitelek környékén szabálytalan fakitermeléssel számos fokozottan védett madár-, hüllő- és denevérfaj élőhelyét semmisítette meg.

Mégse lehet paintballozni a farkasokkal Hollandiában

Az ügyben eljáró holland bíróság elutasító ítélete alapján a kelet-hollandiai Gelderland tartomány visszavonta szerdán azt az engedélyt, amely lehetővé tette volna az emberek társaságát kereső, de veszélyes farkasok elüldözését paintballfegyverekkel a lakóövezetek közeléből, valamint a turisták által látogatott parkokból, különösen a Hoge Veluwe Nemzeti Parkból.

Nemzeti parki területen, ráadásul tiltott eszközökkel horgásztak

Orvhalászokat értek tetten a rendőrök 147 kilogramm ponttyal a Hortobágyi Nemzeti Park területén - közölte a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság szerdán a police.hu oldalon.

Lezárult az első hazai Plastic Pirates - Go Europe! kampány

Lezárult az első hazai Plastic Pirates - Go Europe! kampány, amelyben tizenöt magyarországi folyó és partszakasz mikro- és makroműanyag szennyezettségét kutatták a résztvevők - közölte a Tiszai PET Kupát működtető Természetfilm.hu Egyesület az MTI-vel.