0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Lisztharmat jött a peronoszpórára

Az elmúlt heti változékony időjárásban a betegségek a vártnál jobban előretörtek a szőlőkben.

A peronoszpóra második fertőzési hullámának tünetei láthatóvá váltak, és hiányosan védett szőlőkben jelentős károkat okozott a betegség, mondta dr. Gabi Géza növényvédelmi szakmérnök a teol.hu-nak. Az érzékenyebb fajtákon fürtkárok is keletkeztek.

A hosszú – tizennégy-tizennyolc napos – lappangási idő után a fürtön megjelenő tünetek a már két héttel ezelőtti időszakban történt fertőzések eredményei. Ezért, az elmúlt tíz napban végrehajtott védekezések nem voltak hatással erre a fertőzési ciklusra. A lombon is hasonló, erősödő fertőzések tapasztalhatók.

A betegség harmadik, várhatóan még erősebb fertőzési hulláma most van folyamatban. A felszívódó szerek használata, kombinálva kontakt készítményekkel, elengedhetetlen.

 

Jelenleg a peronoszpóra jelenti a legnagyobb veszélyt, de a felmelegedő időben a lisztharmat is szép lassan újraindul. A lisztharmat komolyabb felszaporodására július elején kell számítani. A peronoszpórával való küzdelem során figyelmet kell fordítani a lisztharmat elleni védekezésre is, figyelmeztet a szakember. A szórványos csapadék miatt a szürkepenész is lassan, de biztosan betelepedett a fürtökbe.

Peronoszpóra ellen a permetezések alapszereként mindenképpen szerepeljen a folpet hatóanyag vagy folpet tartalmú szerkombináció. A betegségek számára jelenleg nagyon kedvező időjárás miatt, folyamatosan – hét-tíz naponta – folytatni kell a blokkszerű kezeléseket.

Forrás: teol.hu