Back to top

Kartellvádak az amerikai baromfiiparban

Bíróságon folytatódik az amerikai baromfiipari óriáscégek és a kereskedelmi, illetve étteremláncok árharca.

Az amerikai baromfitartók a Trump elnök által újratárgyalni kívánt Észak-Amerikai Szabadkereskedelmi Egyezmény biztosította mexikói piacok elvesztésének lehetősége mellett újabb komoly problémával nézhetnek szembe.

A Supervalu Inc. és több más szupermarket, illetve étteremlánc állítása szerint ugyanis az Egyesült Államok baromfiipari szereplői egyeztettek arról, hogy korlátozzák az ellátást, és így emelik az árakat is. Ezért trösztellenes bírósági kereseteket nyújtottak be az iparág cégei ellen, beperelve olyan tőzsdei óriásokat is, mint a Tyson Foods Inc. és a Pilgrim’s Pride – adta hírül a Bloomberg.

A részvényesek szűk köre által irányított és tulajdonolt élelmiszer kereskedelmi láncok - a Publix Super Market Inc., a Wakfern Food Corp,, az Associated Grocers of the South Inc., és a Meijer Inc. -, az OSI Restaurant Partners LCC-vel együtt kedden keresetet nyújtott be a chicagói szövetségi bíróságra. A vádirat a 2008-2016 közötti időszak csirkebeszerzéseire vonatkozik.

A legnagyobb amerikai szupermarket lánc, a Kroger Co. az Albertsonnal és a Hy-Vee-val együtt még június 29-én benyújtott keresete hasonló vádakat fogalmaz meg, kiegészítve a teljes amerikai baromfiszektor elleni árrögzítési vádakkal.

A Tyson szóvivője, Worth Sparkman szerint a keresetek megalapozatlanok, és elszántan fognak védekezni az alaptalan vádak ellen.

A Bloomberg szerint a perek lehetősége egyelőre nem befolyásolta negatívan sem a Tyson, a Pilgrim’s részvényeit, mindkettő fél százalék körül emelkedett kedden.

Forrás: 
bloomberg.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Az orosz csirkelábak Kínába mennek

Elképesztő méretű lehet az elkövetkező években az oroszok kínai baromfiexportja, várhatóan eléri a 150 000 tonnát. A legnagyobb lehetőséget a csirkelábak, combok és szárnyak értékesítésében látják.

Az európai baromfitenyésztők bírálják a Mercosur megállapodást

Az európai baromfitenyésztők kifogásolják, hogy a közel múltban aláírt Mercosur megállapodás keretében további 180 000 tonna baromfi érkezhet Dél-Amerikából – elsősorban Brazíliából - Európába. Ez gyakorlatilag az eddigi keret megduplázása.

A baromfiágazat költött a legtöbbet beruházásra tavaly

Csaknem 168 milliárd forint értékű beruházást hajtottak végre a 19 munkavállalónál többet foglalkoztató élelmiszeripari cégek tavaly - közölte az előzetes adatokat az Agrárgazdasági Kutató Intézet. A legtöbb, 30 milliárd forintot meghaladó beruházás a baromfifeldolgozó ágazatban volt.

Zöldteapor brojlereknek

Kínai kutatók fedezték fel, hogy a zöldtea-por takarmánykiegészítőként javítja a hús színét a brojlertenyésztésben, emellett segíti a Lactobacillusok proliferációját, és egyben gátolja az E. coli baktériumok szaporodását a 28–42 napos korú brojlerek csípőbelében, valamint a vakbelében.

Nagyobb figyelmet a baromfinak: Baromfi Világnap május 3-án

Május 3-án ünnepli az idén a nemzetközi Baromfi Világnapot a Baromfi Termék Tanács (BTT). A rendezvénynek a budapesti Vajdahunyad-vár ad otthont.

Madárinfluenza Bulgáriában

November első felében a betegség hét új esetét regisztrálták az országban. A vírus Dobrics, Plovdiv, Haskovo, Sztara Zagora és Jambol térségében jelent meg. Becslések szerint, területenként egymillió szárnyas a veszteség.

Akiknek a Márton-nap a szilveszter

A magyar víziszárnyas-ágazat ismét jól teljesít. Ez nem kacsa, ez a valóság, még ha a gyakorlatban a liba- és a kacsatartásról van is szó. A madárinfluenza okozta sokkból múlt év közepére sikerült talpra állni, és azóta érezhető fejlődés.

Európa-szerte emelkedik a baromfihús-fogyasztás

Az egy főre jutó baromfihús-fogyasztás 2014 és 2017 között csaknem tíz százalékkal 23,7 kilogrammra emelkedett, és 2018-ban elérheti a 24,1 kilogrammot – közölte az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI).

15 milliárd forintból bővül a kisvárdai baromfifeldolgozó

A kormány 3,4 milliárd forinttal támogatja a Master Good Kft. kisvárdai baromfifeldolgozó üzemének 15 milliárd forintos kapacitásbővítő beruházását - jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Budapesten.

Drágulhat a baromfihús

Várhatóan drágul a közeljövőben a baromfihús a hazai kereskedelemben. Az ágazat szereplői költségeik növekedése miatt kényszerülnek áremelésekre – hívja fel a figyelmet a Baromfi Termék Tanács (BTT).