0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Növényvédelmi előrejelzés – a szüret után sem fogytunk ki a teendőkből

Június hava többségében bőséges csapadékkal áldotta az egész országot, bár mennyiségében nagyok voltak az eltérések. Jelenleg nem szenvedünk vízhiánytól, mely meg is látszik a határ képén. Talpig zöldek a növények és ritkán látott méretű a napraforgó, illetve a kukorica. Több növény szüretelésével végeztek, de ettől még nem fogytunk ki a növényvédelmi teendőkből.

Lezajlott a bogyós gyümölcsűek, a cseresznye, a meggy és a kajszi betakarítása, de ez nem jelenti azt, hogy erre az évre elfogyott körülöttük a növényvédelem is. Nagy jelentősége van a jövő évi termés kialakításában a szüret utáni növényápolásnak, köztük a növényvédelemnek is.

Csonthéjas gyümölcsű fáink lombozatát ebben az időszakban fenyegeti leginkább a sztigminás levéllikasztó betegség, valamint a blumeriellás levélfoltosság. E két betegség főként a leveleket támadja meg és súlyos esetben a lombozat idő előtti lehullását idézi elő. A korai lombvesztés következtében a jövő évi termést hordozó rügyekben sem differenciálódnak a virágkezdemények.

Hasonló jelenséget okozhat kajszi fáinkon a gnomóniás levélfoltosság, valamint a szilvafákon a vörösfoltosság. Mostanra már lezajlott a fák intenzív hajtásnövekedése, ezért a kontakt hatású gombaölő készítményekkel, beleértve a kéntartalmúakat is, jó eredményt érhetünk el. A kén kiváló gombaölő hatása mellett jelentősen képes csökkenteni a mostanában felszaporodott takácsatka populációt is, mely a hajtáscsúcsokon pókhálószerű szövedékével jelzi jelenlétét.

A lombozat védelme mellett semmisítsük meg a fáról lehullott moníliával fertőzött gyümölcsöket összeszedve vagy pedig bedolgozva a talajba.

A bőséges csapadék miatt folyamatosan védeni kell az almástermésű növényeket a varasodást okozó alma-és körte varasodástól, de a másodlagos lisztharmat fertőzés további terjedésének is kedvez a párás, meleg idő. Rendszeresen permetezni kell a gyümölcsmolyok és a levélaknázó molyok ellen is. A termésen okozott rágás utat nyit a moníliás gyümölcsfertőzés számára, ezért nem hagyható el a molyok elleni védelem.

Az almatermés foltosodásának megelőzése érdekében folytassuk a kalciumos levéltrágyázást, egészen a szüret kezdetéig.

A szőlő intenzív növekedése következtében már másodjára is időszerű a hajtások csonkázása. A dús lombozat beárnyékolja a szőlőfürtöket, valamint akadályozza az eredményes permetezést. A fürtök teljes záródása előtt feltétlenül fontos a lisztharmat elleni termésvédelem.

Emellett az esőzések nyomán a fiatal hajtásokon újabb peronoszpórás olajfoltok jelentek meg, ami nemcsak a levelek további fertőződését, hanem a fürtöket is veszélyezteti. A tömött fürtökben a molyok könnyen kárt tesznek, ezért, ha indokolt védekezzünk ellenük, ellenkező esetben a szürkerothadás is felüti a fejét.

Részletes növényvédelmi előrejelzésért látogassák a www.novenyvedelem.nak.hu és a www.magyarnovenyorvos.hu honlapokat.

Forrás: Kertészet és Szőlészet