Back to top

Klímaváltozási stratégiák: több figyelmet érdemelne a talaj

Miközben a klímaváltozás megvámolja a mezőgazdaságot, a földhasználat pedig a bolygó felmelegedését segíti elő, a döntéshozók klímastratégiájában még mindig csekély figyelem jut a talajoknak.

- A talaj szerepe még mindig alulértékelt a klímaváltozás kapcsán zajló vitákban - mondta Andrea Kohl, a WWF programigazgatója egy két napos nyilvános konzultációval egybekötött konferencián, melyet az Európai Bizottság tartott július 10-11 között.

A talaj meghatározó szerepet tölt be abban a vitában, ami a klímaváltozás problémájának megoldására irányul - emlékeztette Kohl a hallgatóságot, aláhúzva azt, hogy "ha a talajban tárolt szén mennyiségének csupán kis hányada kiszabadul, az a máshol betárolt készletek rovására mehet."

A Brüsszeli Egyetemen tartott tanácskozás a természeti erőforrásokra koncentrált, mint Európa hosszú távú stratégiája a hosszú távú kibocsátás csökkentésére.

Az Európai Bizottság hosszú távú stratégián dolgozik a klímaváltozás ellensúlyozására, mely 2050-ig számos lehetséges útvonalat is tartalmaz majd, beleértve azt is, hogy addigra az EU eléri a széndioxid semlegességet.

A 2050-es stratégia novemberben kerül majd a nyilvánosság elé, az ENSZ éves konferenciája előtt, mely a lengyelországi Katowicében lesz december 3 és 14 között. Az Európa Tanács még a márciusi EU vezetői csúcson bízta meg a Bizottságot a 2050-es klímastratégia létrehozásával.

Az EU jelenlegi 2050-es alacsony-széndioxid kibocsátású gazdasági útmutatója még 2011-ben került nyilvánosságra, mielőtt a Párizsi Egyezményt aláírta volna az Unió. Ez utóbbi arra kötelezi az aláíróit, hogy a globális felmelegedés mértékét jóval 2 fok alatt tartsák, törekedve arra, hogy a 1,5 fokot se haladja meg.

Miguel Arias Cañete éghajlat- és energiapolitikáért felelős uniós biztos a konferencián elmondta, hogy a Bizottság már dolgozik az új stratégia gazdasági, szociális és környezeti vonatkozásain.

A földhasználattal kapcsolatos probléma

A talaj képes elnyelni a széndioxidot, így jelentősen hozzájárulhat a klímaváltozás csökkentéséhez, azonban hozzájárulhat a globális felmelegedéshez is a földhasználaton keresztül

A mezőgazdaság potenciálisan nagy mennyiségű széndioxid megkötésére képes, azonban a rá nehezedő nyomás miatt problémák forrása is.
A mezőgazdaság potenciálisan nagy mennyiségű széndioxid megkötésére képes, azonban a rá nehezedő nyomás miatt problémák forrása is.
- mutatott rá Hartmut Stalb, a "Mezőgazdaság, élelmezés-biztonság és klímaváltozás" című Közös Kutatási Kezdeményezés tagja (Joint Programming Initiative on Agriculture, Food Security and Climate Change, FACCE-JPI).

A talaj látja el a növekedéshez szükséges tápanyagokkal a növényeket. Ezen kívül szabályozza a vízkörforgást, és az óceánok után a második legnagyobb széntároló.

A földhasználat – mező, szántóföld, erdő – azonban csökkentheti a talaj széntartalmát, ami degradációhoz és a szervesanyag tartalom csökkenéséhez vezet, mondta el Stalb.

Az Európai Bizottság tisztában van a mezőgazdasággal kapcsolatos környezetvédelmi kérdésekkel. -A mezőgazdaság az a szektor, amely óriási mennyiségű széndioxidot tud kivonni, de a legtöbb elvárás is felé irányul – az egész világot kell etetnie- mondta Artur Runge-Metzger, a Bizottság klímapolitikáért felelős részlegének igazgatója.

Az ösztönzés hiánya

A növekvő hőmérséklet azonban a mezőgazdaságot is érinti, mutatott rá Runge-Metzger.

- 2050 a hőmérséklet terén nagyon más lesz. Már most is szárazabbak az európai nyarak, és a telek sokkal csapadékosabbak - figyelmeztetett.

Pekka Pesonen, a Copa-Cogeca főtitkára rámutatott, hogy a megfigyelések szerint az időjárási mintázatok már most nagy különbségeket mutatnak régiónként évről-évre.

Jean-Francois Soussana. a Francia Nemzeti Agrárkutató Intézet alelnöke (French National Institute for Agricultural Research, INRA) rámutatott, hogy

két évvel ezelőtt a hőmérsékleti változások Franciaországban a búzatermés 30 százalékos csökkenéséhez vezetett.

- 1980-ig kell visszamenni, hogy ez látható legyen - tette hozzá a tudós.

A gazdálkodók oldaláról már elérhetőek új technológiák, melyek olyan megoldást kínálnak a mezőgazdaság számára, amivel alkalmazkodni tud a változó időjárási mintázatokhoz.

- Európának meg kell győződnie arról, hogy ezek elérhetők a gazdálkodók számára, és hogy Európa a világban vezető szerepet tölt be ezekkel a technológiákkal. - mondta Pesonen.

Jean-Francois Soussana azonban rámutatott, hogy a gazdálkodók még mindig bizalmatlanok az új módszerekkel szemben.

-A technológiákban megvan a lehetőség, hogy a költségeket akár harmadára csökkentsék. Akkor miért nem használják még őket a gazdák? Mert idegenkednek tőlük. Azt is meg kell értenünk, hogy mi az oka a kemikáliák túlzott használatának- mondta.

Andrea Kohl szerint a gazdák hatékonyabbak lennének, ha együttesen lépnének fel a klímaváltozás ellen. -Lemaradunk a teendőinkkel, miközben egy korábban nem látott klímaváltozás előtt állunk, ami kihívást jelent. Olyasmivel állunk szemben, amire korábban nem volt példa, és nem állunk rá készen.- figyelmeztetett.

Pesonen azonban hangsúlyozta, hogy senkit nem kötelezhetünk a szokásainak megváltoztatására, csak ha az gazdaságos.

Ezzel sugallta Hartmut Stalb felé, hogy vegye észre: egyelőre nincs pénzügyi ösztönző erő a gazdák számára, hogy változtassanak a gazdálkodási szokásaikon. Véleménye szerint most még nincs piaci értéke a fenntartható termelésnek.

Ennek azonban ellentmond, hogy már hazánkban is megkezdte működését a GREEN BRANDS-minősítés, mely segít a fenntartható módon termelőknek piacot találni.

Forrás: 
Euractiv.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Egyre hosszabbak lesznek a hőhullámok

Egyre hosszabbra nyúlnak a nyári hőhullámok és velük együtt az extrém szárazság által sújtott időszakok is egyre hosszabbak lesznek, ami az emberi egészség mellett a mezőgazdaságra is negatívan hat majd – állapították meg kutatók a Berlini Humboldt Egyetem és az ugyancsak a német fővárosban található Éghajlatelemző Központ közös tanulmányában.

Oroszországi erdőtüzek: miért veszélyes a meggyulladt tőzegláp?

Előfordulhat, hogy az Oroszországban égő tőzeglápok maguktól nem alszanak ki, ez azért veszélyes, mert akár 100-szor több széndioxid kerül a levegőbe, mint az erdőtüzek miatt.

Veszélyben a dohányültetvények

Megjelent a dohányültetvényeken a TMV, azaz a dohánymozaik vírus Lengyelországban, amely a növények széles skáláját képes megfertőzni. A fertőzés során jellegzetes mozaikos elszíneződések jelennek meg a leveleken. Vegyszeres kezelési módszer nincs ellene. Az ország déli vidékein egyre nagyobb területeket veszélyeztet a vírus.

Javában zajlik a Vilmos körte szedése

Javában zajlik a Vilmos körte szedése. Az előzetes adatok alapján idén a megszokottnál 20-25 százalékkal kevesebb, mintegy 25 ezer tonnányi lehet a hazai termés körtéből, a minőség megfelelőnek ígérkezik – derül ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara körképéből.

Reggeli fenntartható gabonából

Tudósok arra kérik a gabonapehelygyártó óriásokat, hogy fenntartható módon termesztett gabonaféléket használjanak termékeik alapanyagaként. Egy amerikai tanulmány szerint több százezer hektárnyi termőföldet lehetne így átalakítani.

A fölmelegedéssel új kártevők jelentek meg

Az idén a mezőgazdaságban az időjárási károk minden fajtáját megéltük, szeszélyes váltakozásban. Nem csoda, hogy a debreceni FarmerExpo kertészeti tanácskozása az éghajlatváltozásról és annak következményeiről szólt. Előrejelzések szerint a hőmérséklet biztosan emelkedni fog, a csapadékmennyiség kevésbé változik, de a rövid, intenzív esők közt hosszabb száraz időszakok várhatók.

Kapd el az esőt!

Az esővíz a legjobb vízforrás, ráadásul ingyenes, amelynek köszönhetően gazdaságosan és ökológiai szempontból is fenntarthatóan élhetünk. Az esővíz gyűjtése enyhíti az aszály hatásait is, ennek ellenére nagyon keveset hasznosítunk belőle tudatosan. A lengyel Wroclaw város önkormányzata támogatja azokat a háztartásokat, amelyek gyűjtik és használják az esővizet.

Ahol nincs konkurenciája a dinnyének

Egy Bajorországban élő német dinnyetermelőt mutat be riportjában a Süddeutsche Zeitung: bár Németországnak ezen a vidékén szokatlan a dinnyetermesztés, az egyre melegebb nyarak mégis lehetővé teszik, hogy megteremjen a sárga- és görögdinnye néhány fajtája.

Szupercella, jégverés Észak-Magyarországon: hogyan alakulhatott ki?

Sok helyen tart még a helyreállítás a keddi vihar után, ami óriási károkat okozott főként Borsod-Abaúj-Zemplén megyében. Volt ahol teniszlabda nagyságú jég is esett. Az észak-keleti térséget már nem először éri nagy kár a jégeső miatt ezen a nyáron. Nem működik ott a jégkárelhárító rendszer - kérdeztük a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarától?

Kitüntetések az államalapítás ünnepe alkalmából

Az államalapítás ünnepe alkalmából 91-en vehették át szakmai elismerésüket az Agrárminisztérium által szervezett díjátadón. Az ünnepségen Nagy István agrárminiszter úgy fogalmazott, tisztelni kell a munkát, mert ebben rejlik az az erkölcsi erő, amely minden nehézségen átsegítette a nemzetet a fennállása óta eltelt bő 1100 esztendőben.