Back to top

A szomszédban is feszült a burgonyapiac

Ausztriában és Németországban is jó termést szedtek fel korai burgonyából, és importáru is van a pultokon, így elég nagy a nyomás az árakon. Németországban a fő fajták hozamára viszont már rányomja a bélyegét az aszály, úgyhogy változhat a felállás.

Az osztrák aiz.info agrárhír-szolgálat tájékoztatása szerint az összes ausztriai tartományban a korai burgonyát szedik még egyelőre, és „több mint elég” a felhozatal a hazai termesztésű áruból.

A burgonyatermesztők érdekképviselete szerint ez nem is különösen meglepő, miután a tavalyihoz képest 14%-kal nagyobb felületen termesztenek burgonyát, és a hozamok is jól alakultak.

A minőség is többnyire rendben van, csak elvétve fordult elő drótféreg vagy magas zöldgumó-arány.

Az értékesítés a nyárias időben, a szabadságolós időszak alatt nyugodt mederben zajlik, némi exportra is sor került már, a piac tehermentesítése érdekében. A termelői árak viszont folyamatosan nyomottak: Alsó-Ausztriában, Burgenlandban és Stájerországban 18-20 eurót fizettek száz kiló burgonyáért (kb. 50-65 Ft/kg), csak Felső-Ausztriában magasabb kicsit az árszint, ott átlagosan 25 euróért értékesítenek a termesztők (kb. 80 Ft/kg).

Mindeközben Németországban is erős nyomás alatt zajlik a korai burgonya kereskedelme. Az élelmiszer-kiskereskedelmi láncok polcain még számottevő mértékben foglal helyet a mediterrán országokból érkezett import, Közben egyre nagyobb mennyiségben jelenik meg a hazai áru is – főként a Délnyugat-Németországban –, ám csak lassan csordogál az értékesítése, és egyre nagyobb a nyomás az árakon.

A július első hetében lezajlott nagyobbfajta árzuhanás után a június 9-ével kezdődő héten 28 euró lett 100 kg burgonya országos átlagára (közel 90 Ft/kg).

Középtávon azonban valószínűleg észrevehetően oldódik a feszültség, mivel a csapadékhiányos időben az érési sor következő fajtáiból már lényegesen kisebb lesz a hozam – számol be róla az aiz.info.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Saját ételhordóba kérhetjük a párizsit a Sparban

A Spar Austria új akcióval próbálja csökkenteni a csomagolással járó hulladékot. A cég osztrák vásárlói mostantól saját élelmiszer tárolóikba is kérhetik a felvágottat, a húsokat és a különböző sajtokat.

A burgonyatermesztés és a klímaváltozás

A 2018-at megelőző 15 évben megtriplázódott a burgonya ára Magyarországon, ráadásul évről évre kevesebb burgonya is terem itthon. 2019-ben már áprilisra elfogyott a hazai termés a boltokból, és import áru adja a dráguló kínálatot.

Szigorúbb gazdálkodási szabályok a méhek védelméért

Ahogy arról még az év elején beszámoltunk, a bajor választópolgárok eddig még soha nem látott mértékben csatlakoztak a „Mentsétek meg a méheket” népi kezdeményezéshez. A kezdeményezést a törvényhozás a héten megszavazta.

Bio-mezőgazdaság: differenciált fejlődés

A bioföldművelés és a biotermékek iránti kereslet világszerte bővül, de a termelési kedv erősödése földrészenként igen differenciált – mindenek előtt Európára és az Egyesült Államokra koncentrálódik. Az Organikus Mezőgazdasági Mozgalmak Nemzetközi Szövetsége (IFOAM) szerint a világ országaiban bioélelmiszerekből elért forgalom 2017-ben 90 milliárd euró volt

Be szabad-e totálisan tiltani a glifozátot?

Ahogy arról itt is beszámoltunk, Ausztria betiltotta a sokat vitatott gyomirtószer-hatóanyag, a glifozát használatát annak feltételezett rákkeltő hatása miatt. A hatóanyag eddig is „darázsfészek” volt, ez a döntés pedig új síkra terelte a körülötte zajló vitát.

Évezredes csúcson a holland burgonyatermesztő-terület

79 ezer hektár fölé nőtt az étkezési burgonya termőfelülete az idén Hollandiában, az ezredforduló óta nem ültettek még ilyen nagy területre étkezési fajtákat. A vetőgumó-termesztés és a keményítő célú burgonyatermesztés is nagyobb felületen zajlik, de ott nincs azért szó rekordról.

Újra népszerű a burgonya

Már az elmúlt év bizakodásra adott okot azoknak a termelőknek, akik megfelelő minőségű burgonyát tudtak előállítani. A 2018-ban tapasztalható meleg, száraz időjárásnak köszönhetően, a szokottnál jóval szerényebb termésátlagok alakultak ki a fő termesztési körzetekben. A magasabb induló árak idén is fokozták az érdeklődést a burgonyatermesztés iránt.

Az európai krumpli múltja

Német, perui, egyesült királyságbeli és spanyol kutatók számtalan krumplifajta genomjának vizsgálatával próbálták kideríteni, honnan is érkezhettek a kedvelt gumók ősei Európába. Eredményeiket a Nature Ecology and Evolution című lapban tették közzé.

Extrém hőhullám jön

Minden eddigi rekordot megdöntő hőhullámra számíthatunk a héten, ami a legsúlyosabban Európai kontinentális éghajlatú területeit érinti.

A világ legöregebb városi szőlőskertje

1907-ben ültették az egy hektáros Marion szőlőskertet, amit ma házak és egy uszoda vesz körül Adelaide-ben, ebben az 1,4 milliós lakosú ausztráliai nagyvárosban. Valószínűleg ez a legrégebbi működő városi szőlőültetvény a világon. A nagyra értékelt Grenache–Shiraz házasításukból évente 3000 palackot készít a Patritti Wines borászat.