Back to top

A hortobágyi pásztorok titkos kincse: a sinka

A sinka egy rövid, sima szőrű, hegyes, felálló fülű kutyafajta kunkorodó farokkal. A fajta neve küllemére utal, a sinka szó simát jelent a hortobágyi tájnyelvben. Bár a fajtának kialakultak a meghatározó külső jegyei, a sinkatenyésztés és szelekció elsődleges szempontja napjainkban is a terelőképesség.

A hagyományos legeltetéses állattartásnál a pásztor legfontosabb „munkaeszköze” és társa a kutya. A Hortobágyon ez mind a mai napig így van, ahol a szürkemarhák vagy a rackák terelésénél nagy szükség van a négylábú segítségre.

Kosina Péter, hortobágyi gulyásszámadó a Magyar Gazda stábjának elmondta, hogy a pásztorkutyák a legeltetésnél tudnak leginkább segíteni, főként nagyszámú állatállomány esetén. A számadó megjegyezte, hogy a haszonállatok nem tartanak úgy öt-hat embertől, mint egy pásztorkutyától.

A kutyának nagyobb tekintélye van a jószág előtt bizonyos esetekben, mint a pásztornak.

A hagyományos terelőkutyákat a 20. század második felében váltotta fel a sinka.

Ezt a fajtát az ebtenyésztő közösség elől elzárva, maguk a pásztorok tenyésztették ki kizárólag terelőre munkára.

Tari József tenyésztő arról beszélt, hogy a hajdúsági pásztorok, – akik kitenyésztették ezt a fajtát – a mai napig egymás között adják, veszik és cserélik ezeket a kutyákat. Minden pásztornak megvan a saját elvárási rendszere, amely alapján neveli és képezi a kutyáját.

Az úgynevezett magyar terelőstílusnak az ismérvei, hogy a kutyák hangosan ugatva, testközelből dolgoznak.

Ez a fajta viselkedés nem jellemző más népek terelőkutyáira. A sinkánál ezek a jellemzők még dominánsabbak. Mivel a kutyákat nagy nyájak és gulyák mellett tartják, ezért fontos az is, hogy az ösztöneik erősek legyenek – tette hozzá a szakértő.

A fajtát ma már nemcsak a Hortobágyon használják terelésre, hanem a Tiszántúlon, a Nyírségben és a Kiskunságon is.

Tari József aranykoszorús pulitenyésztő egy hortobágyi terelőkutya versenyen ismerte meg a sinkát. A tenyésztő megjegyezte, hogy a sinkák szinte „kitalálják gazdáik gondolatait”, így rendkívüli hatékony módon tudnak együtt dolgozni az emberekkel.

A sinkát egyelőre nem ismerik el önálló fajtaként. Ennek részben az az oka, hogy a pásztorok igyekeztek megőrizni maguknak ezeket a kutyákat. Attól tartottak, hogyha népszerűvé válik, a tenyésztésnél a hangsúly a küllemre helyeződik, és a sinka elveszítheti kiváló terelőképességét.

A tenyésztő kihangsúlyozta, hogy szükség lenne az sinka-állomány méretének a felmérésére, illetve egy olyan rendszer kidolgozására, amely nemcsak az eb küllemi jegyeit emelné ki, hanem a belső tulajdonságaira, képességeire is nagy hangsúlyt fektetne.

Ha a sinkát sikerül hivatalosan is elismertetni, akkor bekerül a védett magyar kutyafajták közzé, hiszen a hortobágyi pásztorkultúra, és ezáltal a magyar örökség fontos része.
Forrás: 
hirado.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Ezek a kerti növények jelentenek halálos veszélyt házi kedvenceire

Javában zajlik a nyári szezon, nyílnak a szebbnél szebb virágok a kertekben. Bár szépek, néhány nyári virág veszélyes a háziállatokra. Következésképpen a tulajdonosoknak óvatosnak kell lenniük, hogy milyen növényeket ültetnek a kertbe.

Istálló gyarapodó és változó állományhoz – fejőrobot Szuhafőn

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Szuhafőn mindössze nyolcvanan laknak. A szlovák határtól két és fél kilométerre lévő településen él a Kocsis család. Vendégházat, sajtüzemet üzemeltetnek és van egy 700 hektáron gazdálkodó családi gazdaságuk. A korábban húsmarha-állományból egy kisebb ridegtartású csorda maradt és áttértek a tejtermelésre, illetve a sajtgyártásra.

A kutyák felismerik, ha hazudnak nekik

Hamarabb utolérik a hazug embert, mint a sánta kutyát - tartja a mondás. Ráadásul úgy tűnik, a kutyák is tisztában vannak ezzel: képesek felismerni, ha direkt hazudnak nekik az emberek.

Vácduka lesz a Nemzeti Vágta előfutamainak következő állomása

Július 31-én, szombaton Vácdukán mérkőznek meg egymással a legjobb helyi lovasok a budapesti Nemzeti Vágtán való indulás jogáért. A település már másodszorra rendez Elővágtát.

Marhajó párbaj – Aberdeen Angus vs. Murrey Grey

A hazánkban kevésbé ismert Murrey Grey alternatívája lehet a világ legnépszerűbb húsmarhafajtának, az Aberdeen Angusnak - ez derül ki egy friss kutatásból, amelyben a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem kutatói is részt vettek. Az eredmények alapján a két fajta között csak színben mutatkozott markáns eltérés. A Murray Grey ezüstös külseje miatt nagyobb hőtűrő képességgel rendelkezik, ez a fajta tehát válasz lehet a klímaváltozásra a korszerű húsmarhatenyésztésben.

Elvesznek a marhák alkalmazkodásához szükséges genetikai információk

A szarvasmarhákat vizsgálva amerikai kutatók bizonyítékokat találtak rá, hogy a különböző környezeti tényezőkhöz való alkalmazkodóképességüket vesztik el a jószágok. Ennek oka, hogy az állattartók számára nem áll rendelkezésre a tenyésztésnél hasznos genetikai információ, melyből kiderülhet, képes-e például a nagy tengerszint feletti magassághoz alkalmazkodni egy adott jószág.

Napenergiával működő takarmányozó robot

Közösen fejlesztett napenergiát hasznosító elektromos takarmányozó robotot a Lemmer Fullwood az osztrák Hetwin céggel.

Többletforrásban részesülnek az állattartók

A magas takarmányárak okozta rendkívüli gazdasági helyzetre tekintettel az Agrárminisztérium kezdeményezésére a kormány 4,4 milliárd forint többletforrást biztosít az állattartók számára – közölte Nagy István tárcavezető.

„Berúgott” bivalyok hívták fel a figyelmet az illegális itallerakatra

Egy csapat becsípett bivaly leplezett le egy illegális itallerakatot Indiában, miután az állatok ittak a vályújukban lévő vízből. A rend­őrség összesen 101 üveg szeszes italt foglalt le a bivalykarámban, és letartóztatott három farmert illegális alkoholárusításáért Gujarat államban, számolt be a The Times of India.

Óriási a beruházási kedv

Hatalmas a pályázati hajrá a magyar mezőgazdaságban, még a költségvetési ciklus elejét, a 2014-15-ös éveket is meghaladja a gazdálkodók beruházási kedve – mondta el Szigeti Tamás, aki néhány hete támogató okiratot vett át Nagy István agrárminisztertől, de profi pályázatíróként is jelentősek a tapasztalatai.