Back to top

Hatalmas fogás: 360 tonna növényvédőszert foglaltak le

A valaha lefoglalt legnagyobb mennyiségű illegális illetve hamisított növényvédőszer került kézre múlt héten Európában, az Europol éves SILVER AXE III akciója keretében. Már maga a tény is, hogy ekkora mennyiségű illegális növényvédőszer került elő, aggodalomra ad okot gazdasági és egészségügyi szempontból.

A 27 európai országot érintő akcióban az Európai Csalás Elleni Hivatala, az OLAF (European Anti-Fraud Office), illetve a növényvédelmi ágazat is részt vett.

A lefoglalt 360 tonna illegális vagy hamisított növényvédőszerrel 48 ezer négyzetkilométert lehetne lepermetezni, ami Magyarország teljes területének valamivel több, mint a fele.

Számos oka van, hogy virágzik a kemikáliák illegális kereskedelme, kezdve attól, hogy a magas költségektől egészen addig, hogy a gazdálkodók nincsenek tisztában a hamis szerek kockázataival.

A gazdaságnak okozott károk mellett az illegális növényvédőszerek komoly környezeti és egészségügyi kockázatot is jelentenek.
A gazdaságnak okozott károk mellett az illegális növényvédőszerek komoly környezeti és egészségügyi kockázatot is jelentenek.
- Az idén lefoglalt rekordmennyiségű veszélyes anyag az első lépés afelé, hogy megállítsuk az EU-ba érkező potenciálisan veszélyes szerek áramlását. A mostani csalási ügy összetettsége és mértéke azt jelenti, hogy szorosabb, határokon átnyúló együttműködésre van szükség számos kormányhivatal között, melyek együtt dolgoznak a privát szférával – mondta Wil van Gemert, az Europol Operációs osztályának ügyvezető igazgatóhelyettese.

Az EU Szellemi Tulajdoni Hivatala (EU Intellectual Property Office , EUIPO) tavaly közzétett statisztikája szerint a törvényesen működő ágazat évente 1,3 milliárd eurót veszít a hamisított növényvédőszereknek köszönhetően. Azonban közvetlen hatása is van az illegális kereskedelemnek a foglalkoztatásra nézve: 2600 állás szűnt meg miatta. Ez a szám azonban könnyen 11 ezerre nőhet, ha a szélesebb körű érintettséget vesszük alapul.

- Ha az egyéb iparágakra és az állami bevételekre gyakorolt hatást is vizsgáljuk, amikor mind a közvetett és közvetlen hatást is figyelembe kell venni, a hamisítás ebben a szektorban nagyjából 2,8 milliárd eurós kárt okoz az európai gazdaságnak – írták a jelentésben.

Egészségügyi és környezeti kockázatok

Graeme Taylor, az Európai Növényvédelmi Szövetség (European Crop Protection Association) közügyekért felelős igazgatója számára a hamisított növényvédőszerek nem csak gazdasági problémát jelentenek, de széleskörű környezeti és egészségügyi kockázatot is hordoznak.

Nemcsak azoknak a gyártóknak jelent problémát, akiknek a termékeit hamisítják, hanem jelentős környezeti és egészségügyi kockázatot is jelentenek, mivel ezeket nem vetették alá a szigorú biztonsági vizsgálatoknak vagy szabályozásnak, amiken a hatóságilag elismert szerek keresztül mennek.

Taylor azt is hozzátette, hogy amíg csökken a legális növényvédőszerek száma a piacon, addig a bűnözők jól keresnek a növekvő mennyiségű illegális vagy hamisított kemikáliák eladásával.

- A legutóbbi EU jelentésben szereplő becslések alapján az illegális és hamisított vegyszerek 14 százalékban vannak jelen a piacon – ez akkora, mint az iparág negyedik legnagyobb cége. Mindez óriási aggodalommal tölt el minket – tette hozzá, hangsúlyozva, hogy a megoldáshoz holisztikus szemléletre van szükség.

Forrás: 
Euractiv.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A kormány továbbra is harcol a magyar gazdák pénzéért

A magyar kormány folytatja a harcot a magyar gazdák pénzéért. A hagyományosan erős mezőgazdasággal rendelkező országoknak közösen kell fellépniük a KAP források megtartásáért és a gazdabarát, egyszerű szabályozásért – mondta Nagy István agrárminiszter a Didier Guillaume francia mezőgazdasági miniszterrel folytatott keddi kétoldalú megbeszélést követően Párizsban.

Állattenyésztők szövetsége: jelentősen nőhet a marhahús mennyisége az uniós piacon

A következő öt évben az Európai Unió marhahúspiacára a korábbi években megszokott mennyiséghez képest 30-35 százalékkal több marhahús és élőmarha érkezhet Dél-Amerikából és az Egyesült Államokból.

160 ezer tonna sertéshúst importált Kína

Jelentősen nőtt Kína sertéshús importja júniusban. Az ázsiai ország ugyan a világ vezető sertéshús előállítója, az állományt azonban tizedeli a sertéspestis.

Lengyelország, a ribizli nagyhatalom

A legnagyobb ribizli termelő az Európai Unióban Lengyelország, a világon pedig a dobogó második fokán áll, egyedül Oroszország előzi meg.

Mitől pöttyös a kajszi?

Az idei év kedvező volt a kajszibarack számára, sem fagy, sem virágzáskori esők nem veszélyeztették az egészségét. Akkor mitől lett mégis sok pöttyös gyümölcs? Éppen a virágzás körüli száraz, meleg időjárás tréfálhatta meg a gyanútlan kerttulajdonosokat.

Változások az állategészségügyi bizonyítványmintákban

Módosultak az állategészségügyi bizonyítványminták, és az egyes patás állatok és a friss hús Európai Unióba történő behozatalára engedéllyel rendelkező harmadik országok jegyzékei.

Sikerrel vizsgázott peronoszpóra ellen

Az idén is, mint azt a peronoszpóránál megszokhattuk, délről érkezett a fertőzőanyag, és nagyon kedvező feltételeket talált. Egerben július első feléig nyolc fertőzési hullámot lehetett azonosítani. Épp jó tehát az évjárat egy új gombaölő szer hatékonyságának bemutatására. A BASF Egerben és Szekszárdon mutatta be a Delan Pro készítmény tudását peronoszpóra és feketerothadás ellen.

Az uniós élelmiszerek döntően növényvédőszer-mentesek

Megjelent az Európai Unió 2017-es éves jelentése a növényvédőszer-maradékokról. A vizsgálatok alapján a minták 95,9 százaléka növényvédőszer-mentesnek vagy a szabályozási határérték alatti tartalmúnak bizonyult.

Kamilla, bodza, csalán – Gyűjtésre fel!

Magyarországon a legfontosabb gyűjtött gyógynövények közé tartozik a kamilla, a bodza, a csalán, a vadgesztenye, a cickafark, a hársvirág és a csipkebogyó – derül ki a Nemzeti Agrárkutatási Innovációs Központ (NAIK) az Agrárgazdasági Kutatóintézet (AKI) gyógynövényfelvásárlási statisztikájából.

Orosz "alma razzia" Fehéroroszországban

Az orosz állami élelmiszer-biztonsági hivatal munkatársai Fehéroroszországban ellenőrzik, hogy nem lengyel származású almát akarnak-e belorusz exportőrök átcsomagolva továbbszállítani az orosz boltokba.