0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Lisztéria: nemcsak az üzemben fontos a higiénia!

A fagyasztott élelmiszerek annak idején új távlatokat nyitottak meg a táplálkozásban, így idővel az egész világon keresett termékekké váltak. A nemrégiben kitört lisztériabotrány azonban megingatta a fogyasztók egy részének beléjük vetett hitét. Hogy megalapozottak-e a félelmek, arról Losó József, a MIRELITE MIRSA Zrt. igazgatósági elnöke beszélt albertirsai üzemük bemutatása alkalmával.

Ahogyan Losó József elmondta, a Mezőgazdasági és Ipari Részvénytársaság Elite terméke, azaz a MIRELITE a második világháborút követően indult hódító útjára.

Kezdetben Csepelen állítottak elő élelmiszereket, majd „kalandos” évtizedek következtek, mígnem aztán a márkanév a kettőezres években száz százalékban magyar tulajdonba került. 

A MIRELITE MIRSA Zrt. a világ számos pontjára szállítja fagyasztott termékeit, amiket a domoszlói, miskolci, ceglédi és albertirsai üzemében állítanak elő. Utóbbi helyszínen, egy 120 ezer négyzetméteres ipari területen a többi között egy hűtőtárolóból és feldolgozórészből álló, 225 méter hosszú és 75 méter széles épület kapott helyet, amelyben a legmodernebb technikai megoldásokat alkalmazza a vállalat.

Az áruk szortírozását kamerával és lézerrel felszerelt osztályozógépek végzik, az adott termékeket a számukra ideális ideig és hőfokon főzik elő, a mínusz 40-42 Celsius-fokon fagyasztó gépekben pedig 120 kilométer per órás sebességgel áramló hideg levegő tökéletesíti a hibernálás folyamatát.

Az alaposság azonban nemcsak az elkészítés, hanem például a nyomon követhetőség terén is rendkívül fontos. Ezt mutatja, hogy a cég rendelkezik a nemzetközi BRC élelmiszerbiztonsági tanúsítvány legmagasabb fokával is.

Amellett, hogy minden termelési folyamatot dokumentálunk, azt is tudjuk, hogy az adott zacskóban található termék pontosan melyik szántóföldről származik

– részletezte ennek lényegét MIRELITE MIRSA Zrt. igazgatósági elnöke. A szakember szerint a termék minősége kapcsán rendkívül fontos, hogy az minél előbb a kereskedelmi láncokhoz kerüljön, éppen ezért saját gépjárműveikkel szállítják nekik az árut. A folyamat közben ugyanis a növény él, s mindössze az élettevékenységei lassulnak le, aminek eredményeképpen az alapesetben az érési idejükben elérhető termékek az év bármely napjában fogyaszthatóak.

Az albertirsai üzemben higiéniai okokból kifolyólag a már lefagyasztott árukat tizenkét csomagológép állítja össze szállítható formába.

Ez az adott termékek jellegének megfelelően történik, az esetleges baktériumok elterjedésének pedig nagy nyomással és forró vízzel szabnak gátat a cég munkatársai.

Ha egy gépbe bekerül bármilyen baktérium, azt a takarításkor azonnal megöljük

– mondta határozottan Losó József. Ahogyan azt ő is hangsúlyozta, élelmiszereinkben a Listeria monocytogenes baktérium kis számban gyakran előfordul, lisztériához azonban csak elszaporodása esetén vezethet, s főleg a legyengült immunrendszerűekre jelenthet veszélyt. Losó József mindettől függetlenül azt tanácsolja: legfeljebb 4 Celsius-fokra állítsuk hűtőszekrényünket, amiben a nyersanyagokat tartsuk elkülönítve a készételektől, illetve fontos az is, hogy a hűtést igénylő élelmiszereket legfeljebb öt napig tároljuk.

– Állati eredetű élelmiszert lehetőleg ne fogyasszunk nyersen, hiszen a baktériumok hőkezelésre elpusztulnak – mondta a szakember, aki szerint legalább 2 percig, 75 Celsius-fokon kell sütni vagy főzni az adott terméket.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu