0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Bulgáriai kerítést épít, újabb pestises megbetegedés Romániában

A romániai Bihar megyében mutatták ki az afrikai sertéspestist egy kisebb létszámú házisertés-állományban. Bulgária kerítést épít a két ország határán a vírus terjedésének megakadályozására.

Megerősítette az afrikai sertéspestis (ASP) jelenlétét a Román Állategészségügyi Hatóság a Bihar megyei Kiskereki település egyik kis létszámú házisertés-állományában. A kitörés körül felállított 10 kilométeres sugarú megfigyelési körzet Magyarországra, Hajdú-Bihar megyébe is átnyúlik, az érintett területen azonban sertést nem tartanak – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

Kiemelték, hogy az eset miatt a román és a magyar Állategészségügyi Szolgálat szakemberei a szükséges intézkedéseket haladéktalanul megtették.

A bolgárok kerítéssel védekeznek

A romániai helyzetre reagálva Bulgária kerítést épít a két ország határán az afrikai sertéspestis terjedésének megakadályozására.

A határ bolgár oldalán hétfőn kezdődtek meg a terep előkészítésének munkálatai a 133 kilométer hosszúra tervezett drótkerítéshez

– jelentette a helyi sajtó. A kerítés azt hivatott megakadályozni, hogy a vírussal megfertőződött vaddisznók átjussanak Románia területéről Bulgáriába.

Romániában a bejelentés köteles betegség több mint 200 gócpontját azonosították, egyesek ezek közül alig 60 kilométerre fekszenek a bolgár határtól. Bolgár állatorvosok ezért már javasolták Szilisztra térségében a sertéstenyésztőknek, hogy vágják le az állataikat. Ugyanakkor egyelőre még nem jelentettek sertéspestis megbetegedést Bulgáriában.

A juhok sem menekülnek

Bulgária június óta Törökországgal közös, délkeleti határtérségében egy másik vírusos megbetegedéssel is küzd, amely elsősorban a kecskék és juhok számára halálos.

A kiskérődzők pestise állítólag egy Törökországból becsempészett állattal került Bulgáriába.

Az érintett térségben hivatalos adatok szerint mintegy 4500 juhot és más állatot voltak kénytelenek leölni.

A bolgár hatóságoknak a fertőzés terjedése elleni intézkedéseiről uniós szakvélemény készül. Bulgáriát jelenleg juh- és kecske termékek kiviteli tilalma fenyegeti.

Forrás: MTI