Back to top

A hibás testtartáson is segít a lovaglás

Különleges lehetőséget kaptak a túrkevei gyerekek Gyarmatiné Laskai Anikónak köszönhetően. A gyógytornász-lovasoktató lovas mozgásterápiát szervez számukra, melynek célja az egészségesebb mozgás, jobb tartás.

Donáthné Forgács Boglárka gyógytornász tíz esztendővel ezelőtt hozta létre a Mozgásterápia lóháton programot - írja a szoljon.hu.

Nagyszerű lehetőség ez mind az egészséges, mind a tartási problémákkal vagy gerincferdüléssel küzdő gyerekek, fiatalok számára a szabadidő hasznos és kellemes eltöltéséhez.

Gyarmatiné Laskai Anikó nem sokkal később csatlakozott a programhoz.

– Ez egy olyan különleges fejlesztési lehetőség, amelyet a megelőzésben, gyógyításban és a rehabilitációban egyaránt alkalmazhatunk – mondja Anikó, aki gyermekkora óta „lóháton él”.

– A ló ebben az esetben nemcsak egy terápiás eszköz, hanem aktív résztvevő, aminek mozgása segítségével érhetjük el a kívánt terápiás hatást. Fontos, hogy a mozgásterápia lóháton foglakozásra kizárólag szellemileg ép gyerekek és felnőttek járhatnak.

– A terápia célja itt elsődlegesen a hibás testtartás, illetve gerincferdülés korrekciója, a csökkent működésű tüdőterületek aktiválása. Másodlagos célunk az izmok erősítése, nyújtása egy instabil helyzetben, valamint az egyensúlyérzék, koordináció, koncentráció fejlesztése – teszi hozzá.

Bambi kiváló a mozgásterápiára – mondja Anikó
Bambi kiváló a mozgásterápiára – mondja Anikó
Fotó: Mészáros János

Nyilvánvaló, hogy egy ilyen speciális foglalkozáshoz különleges hátasra van szükség. Az egyik legalkalmasabb lónak erre a célra Anikó pónija, Bambi bizonyult.

– Bambi hátán szó szerint fát lehet vágni – nevet az oktató. – Annak is örül, ha egyszerre tízen fésülik, simogatják. Ráadásul nagyon jól tud koncentrálni, az sem zökkenti ki a munkából, ha más lovak vannak körülötte. A mérete miatt pedig sokkal nagyobb bizalmat kelt a gyerekekben, mint nagyobb társai.

Amint Anikó hangsúlyozza, ez a lovasterápia ráadásul teljesen veszélytelen. Ennek köszönhetően a komolyabb mozgásproblémákkal küzdők számára is elérhető, nem okoz problémát a gyakorlatok elvégzése.

Forrás: 
szoljon.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Az aranyat érő tejsavó

A tejsavó a túrókészítés, sajtgyártás mellékterméke. De ennél sokkal komolyabb szerepet is szánhatunk neki, ugyanis nagyon sokoldalú és az egészségünkre nézve aranyat ér.

Ezért nem szabad kidobni a sárgarépa zöldjét!

A sárgarépa zöldje kesernyés ízű, ezért sokan kidobják. Kár érte, mert rendkívül jó hatással van az egészségünkre. Sokkal gazdagabb vitaminokban és ásványi anyagokban, mint maga a répa.

Az ország legszebb birtokait kerestük

Lezárult a Magyarország Legszebb Birtoka 2019 címért versengő gazdaságok bejárása és zsűrizése; a birtoklátogatásokon – ahogy az már megszokott – a Magyar Mezőgazdaság Kft. munkatársai is részt vettek.

D-vitaminban gazdagok a szoláriumozó tyúkok tojásai

A Martin Luther University Halle-Wittenberg (MLU) táplálkozási szakértőkből és agrárkutatókból álló egyik csoportja új módszert fedezett fel a tojások D-vitamintartalmának növelésére: a tyúkokat UV-fénnyel kell kezelni.

Készenléti Rendőrség: nóniuszok nyergében járják az országot

Sok helyütt és sokféle helyzetben kell bizonyítaniuk a magyar lovasrendőröknek, akik mezőhegyesi tenyésztésű lovakban találták meg azokat a tulajdonságokat, amelyeket hosszú éveken át kerestek. Állományuk többsége nóniuszokból áll, ugyanakkor mezőhegyesi sportlovakkal is rendelkeznek; előbbi fajta a külföldi rendőrségek körében is egyre népszerűbb.

A teafilter második élete

Teázás után az elhasznált teafiltert általában automatikusan a konyhai szemetesbe dobjuk. Pedig a teának számos jótékony hatása van, és olyan területeken is használhatjuk, amire nem is gondolnánk. Ezért kár azonnal a szemétben végeznie.

„Ajándék a mezőhegyesieknek”

Extrém meleg, színvonalas verseny, helyi vonatkozású sikerek – ezek jellemezték a XXV. Jubileumi Kanca- és Ménversenyt Mezőhegyesen.

Az alma magja mérgező?

Az alma nagyon egészséges, de egy dologra fontos odafigyelnünk, hogy tényleg csak a hasznos oldalát élvezzük ennek az ízletes gyümölcsnek: kerüljük a magját.

Együnk több meggyet

Magyarország nagyhatalomnak számít a meggytermelésében, a rendkívül egészséges gyümölcs fogyasztása ugyanakkor alacsony, ennek megváltoztatását célozza az Agrárminisztérium (AM) és az Agrármarketing Centrum (AMC) "Ez most nagyon meggy!" szlogennel indított, meggyfogyasztást ösztönző kampánya.

Titkos oázis a Göbös-majorban

A Kisalföldi Erdőgazdaság Zrt. fontos küldetése a környezeti kultúra fejlesztése, amelynek kiemelt színtere az erdei iskola. A már 20 éves múltra visszatekintő Ravazdi Erdei Iskolánk mellett, a közelmúltban újult meg a Kapuvártól 12 kilométerre, festői környezetben, erdőkkel körülvett tisztáson, a Göbös-majorban működő minősített oktatóhelyünk.